0

Д ържавните горски и ловни стопанства с предимство са длъжни да предоставят дърва за огрев на лица в неравностойно социално положение. Необходимо е да има издадена заповед от дирекция „Социално подпомагане“ за отпускане на целева помощ за отопление с твърдо гориво – дърва. Това отговориха от Министерство на земеделието на въпроси на „Телеграф“ във връзка с кризата с дървата за огрев тази есен. Приоритетът за социално слабите е в резултат на сключено тристранно споразумение между Министерството на земеделието, Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане от края на месец август 2022 г., подчертаха от агроведомството.

Първо общините

Всички останали, ако искат да се снабдят с дърва за огрев на цени по-ниски от тези от частните фирми, първо трябва да поискат цепеници от общинските гори, тоест от общинските горски стопанства по места и адресна регистрация. Ако обаче това се окаже невъзможно, тогава имат право да поискат от държавните стопанства по място. Това пък е регламентирано в Закона за горите, посочиха от Министерство на земеделието. При това става дума за физически лица, а не търговци.

Точно те имат право да закупуват дървесина по ценоразпис единствено за лична употреба, без право на продажба. Става дума както за добита дървесина от склад, така и стояща дървесина на корен, когато лицата имат постоянен адрес в същата общината, в която ще се добива дървесината. Това пък се удостоверява от кмета или кметския наместник на населеното място.

Списъците

От агроведомството обръщат внимание, че независимо дали хората, които имат право да получат дърва за огрев от държавни или общински гори, трябва да бъдат включени в списък. Той се изготвя от кмета на съответната община (кмет на кметство или районен кмет). Следователно домакинствата следва да се обръщат към кмета или общинската администрация.

Цените

Продажните цени на дървата за огрев са различни в отделните държавни горски и ловни стопанства и са по ценоразпис. Стойностите варират между 39 лева и 68 лева за пространствен кубичен метър, без ДДС, при продажби от сечище.

От централни складове до населените места са утвърдени цени за продажба на пространствен кубичен метър от 60 до 85 лв. без ДДС, с дължина 1 метър. Това, при положение че са закупени на място, без включен транспорт. Цените на кубик за метровки с транспорт са от 65 лв. до 100 лв. без ДДС.

До прага

Няколко горски и ловни стопанства предлагат нарязани и нацепени дърва, като цената варира от 72 лв. за куб. м. до 115 лв. без ДДС. Ако се прибави и транспорт по желание на клиента, цената варира в зависимост от разстоянието и на места може да стигне до 30 лв. за кубик. При някои складове транспортът се организира от купувача, допълват от агроведомството.

Благоевград няма да сече от общинските борови гори

Владимир Симеонов

Снабдяването с дърва за огрев на хората от община Благоевград е проблем. Ние сме си дали нашата квота навреме, но доставките са забавени. Факт е, че тази година има два пъти по-голямо търсене на този вид гориво в сравнение с миналата година. Това каза кметът Илко Стоянов. Той е провел спешна среща с директора на Югозападното държавно предприятие - Дамян Дамянов, за да се търси изход от усложнената ситуация. Предложението на градоначалника е да се насочат към областния център на Пиринско дърва за огрев от други горски стопанства, защото тук живеят най-много хора и потреблението е най-голямо.

Кметът Стоянов уточни, че не стои на дневен ред да се правят търгове за гората, която е общинска собственост. В нея дървеният материал не е много, а и повечето насаждения са иглолистни. Затова е по-добре да се запази тази гора, за да може да се ползва само в краен случай.