0

Г лобалното затопляне променя вкуса и качеството на бирата, установиха учени.

Нова изследване показва, че количеството на хмела в Европа, който придава отличителния горчив вкус на пивото, намалява, съобщава Би Би Си.

Горещите, дълги и сухи лета ще влошат ситуацията, а в крайна сметка могат да доведат и до вдигане на цените. Авторите на изследването призовават производителите да адаптират към промените своите технологии.

Съставка

Хмелът е ключова съставка в процеса на биропроизводството, наред с водата, маята и малца. Той се добавя преди варенето, за да внесе горчивина, но може и след това, за да промени цялостно вкуса.

Бумът на индустрията на занаятчийските бири увеличи търсенето на пиво с подчертан плътен вкус, което от своя страна увеличи използването на висококачествен хмел.

Но изследването показва, че производството на това растение се е сринало с близо 20%. Учените от Чешката академия на науките и Кеймбриджкия университет отдават това на по-сухите условия за отглеждане, вероятно заради климатичните промени в последните години.

Адаптиране

„Ако производителите не успеят да се адаптират, това ще застраши рентабилността при отглеждането на хмел в някои райони“, посочва съавторът на изследването Мартин Мозни от Чешката академия на науките. По думите му последствията ще бъдат по-малка продукция и по-високи цени.

Пивото вече поскъпна с 13% от пандемията през 2020 г. поради увеличените енергийни разходи и газовата криза след руската инвазия в Украйна.

Учените установили, че алфа-горчивите киселини в хмела, които влияят върху вкуса на бирата, са намелели поради екстремните температури. Учените прогнозират, че тези киселини ще намалеят с 31% до 2050 г.

Фермерите трябва да адаптират своите практики, за да подобрят реколтата, като например да преместят стопанствата си по-нависоко, където има повече дъждове, както и да инсталират напоителни системи. За това обаче са необходими инвестиции, а за да се компенсира спадът на производството, площите с хмел трябва да се увеличат с 20%.