0

Н агъсто засадени корени, които задушават растенията, пролетни градушки, липса на опрашване, заболяване.

Това са част от причините доматите на някои стопани тази година да не родят, споделят хоби градинари в социалните мрежи. Някои от тях използват специални препарати, продавани в агроаптеките - смес от аминокиселини и растителни хормони, за да увеличат броя на цветовете и атрактивността им за опрашващи насекоми.

Понякога причината може да бъде и некачествено семе.

Малко

Реколтата от домати, засадени на открито тази година, е изключително малка, споделят градинари, които отглеждат по няколко корена в софийското село Световрачене.

Въпреки горещите дни през това лято част от насажденията са буквално жълти и вехнат и изобщо не вързаха цвят. Според градинарите причината за липсата на реколта е градушката в края на юни, която буквално срина в пръстта растенията. На 24 юни следобед ледените късове падаха от небето в продължение на повече от 20 минути. Освен растенията с домати градушката порази и пипера.

Необичайно

Пламен, който всяка година сади в двора си зеленчуци, разказва, че толкова късно и в същото време малко домати не е брал. Обичайно по това време вече има реколта и за консерви, но сега дори няма за салата. Всяка година доматите започват да зреят в края на юли, след като разсадът е насаден в края на май. Това лято обаче реколта започна да има буквално преди две седмици. Добивът пък е в пъти по-малък, защото на седмица буквално зреят по два-три домата в цялата градина.

Парници

Хората, които имат парници, пък се радват на добра реколта. Причината е, че съоръжението пази насажденията именно от външните фактори като градушки и порои, които са пагубни за растенията на открито. В оранжериите добивите са в пъти по-големи, а и зреенето на зеленчуците започва много по-рано, разказват градинари.

Любителите градинари се заканват, че вече няма да садят на открито, а само в парника, въпреки че вкусът на домата е по-добър, когато е узрял на слънце.

Съвети

Експерти съветват при градушка да се отстранят всички повредени домати, листа (замръзнали, счупени от вятъра, пробити от градушка), в противен случай патогените активно ще се размножават върху тях. Разредете 20-30 грама (1 супена лъжица) сложен минерален тор в 10 литра вода. Поливайте растенията на влажна почва в размер на кофа на 1 кв. м от градината. Ако градушката е паднала върху млади растения, спасяването им на леглата е сравнително просто. Засегнатите растения могат да се възстановят и да растат по-бързо, като се полеят обилно с вода и след това се постави минерален тор (1 супена лъжица на 1 кв. м). За да се предпазите от възможни заболявания, напръскайте растенията. За да берете едри и месести домати, напръскайте ги отново и през юли.

Възрастни

По-лошо е, ако възрастните растения са пострадали от природното бедствие. В този случай няма да е възможно да се спаси цялата реколта. Отстранете всички силно повредени листа, както и плодове. Те най-вероятно няма да имат време да узреят, но ще се превърнат в източник на инфекция. Опитайте се да съберете плодовете с леки щети възможно най-бързо. Напръскайте отслабените растения с препарат. През лятото доматите са изложени на много опасности, които могат напълно да ви лишат от реколта.

Мрежа

През последните години зачестиха гръмотевичните бури с градушки. Основното изискване е защитата да е надеждна, но в същото време да не затъмнява и да не потиска растенията. Затова се поставя над тях синтетична мрежа. Трябва да се избере мрежа с най-малката клетка, така че зърната от градушка да не се промъкват и да не поразяват стъблата и листата. Защитата трябва да е здрава и лека, така че да не бъде откъсната от порива на вятъра. По време на гръмотевична буря мрежата не позволява на града да пада върху растенията.

Борна киселина и мед пазят растенията от мравки

Въпреки че мравките изглеждат безобидни, те често са носители на други вредители като листни въшки, които причиняват сериозни щети на растенията. Опитните градинари са научили как да се справят с тези вредители, използвайки просто средство, което може да се намери във всяка аптека. Борната киселина се оказва незаменим помощник в борбата с мравките. За да създадем активния разтвор, са ни нужни 1/3 чаена лъжичка борна киселина, 2 супени лъжици топла вода и 1 чаена лъжичка пчелен мед. Смесете борната киселина с топла вода, след което добавете захар и мед. Оставете разтвора да се охлади.

След като разтворът е готов, го изсипете върху капак от кофа или чиния, които след това слагате в градината. Тази "деликатесна" закуска ще привлече мравките, но борната киселина в разтвора е пагубна за храносмилателната им система. След като мравките го опитат, те няма да оцелеят, което означава, че градината ви ще бъде освободена от тях само за няколко часа. Борната киселина е едно от най-мощните оръжия, които можем да използваме в борбата срещу мравки и тяхната негативна роля в градината ни. Вниманието към детайла и грижата за растенията са от съществено значение за успешния градинар. Този метод ни позволява да постигнем тази цел и да имаме здрави и плодородни растения, свободни от мравки и вредители.