0

Т оплото и сухо лято на 2024 г. е причина за лошата реколта от ябълки в Кюстендилско, коментира доц. Станислава Димитрова от Институт по земеделие.

По думите й високите температури през ноември и декември 2023 г. не са оказали съществено значение за развитието на ябълковите дървета и цъфтежът през пролетта на 2024 г. е бил добър.

"Високите температури през лятото, липсата на поливна вода и ниската относителна влажност на въздуха оказаха негативно влияние върху качеството и количеството на ябълковата продукция. Плодовете останаха дребни, не можаха да се изхранят и са с много по-лошо качество от предишните години", обясни пред БТА доц. Димитрова.

Тя допълни, че през пролетта ябълковите дървета са били с много голям цъфтеж, опрашването и завръзът са били добри, но плодовете не са могли да се развият нормално, не са придобили размерите характерни за всеки сорт. По думите й това се дължи основно на високите температури и засушаването. Лятото на тази година в Кюстендилско в продължение на около три месеца премина без валежи. Тя обясни, че при ябълките е необходимо около 10-12 на сто от цветовете да бъдат опрашени и да се развият нормално, за да има нормална реколта. За такава се счита добив от около 4 тона на декар.

Качество

Доцент Димитрова допълни, че тази година плодовете са дребни и с незадоволително качество и това е причината за трудната им продажба за прясна консумация, което е предпоставка голяма част от ябълковата реколта да бъде използвана за направата на сок, оцет или ракия. Другият проблем, пред който са изправени производителите, е липсата на преработвателно предприятие в региона, което е причина все по-рядко да се създават нови насаждения. Липсата на пазар и разходите за работна ръка принуждават овощарите да не прибират реколтата, допълни доц. Димитрова.

Според нея топлото и сухо лято е причината и за аномалията през есента овошките да цъфтят за втори път. При част от ябълковите дървета в началото на октомври 2024 г. може да се види цъфнала плодна пъпка и узрял плод едновременно. Това се случва при дълго засушаване през лятото и последващите валежи в началото на есента.