З асадени по поръчка на Япония преди близо 60 години лозя в землището на силистренското село Кайнарджа още раждат хубаво грозде.

От масива с площ 550 декара със сорта „Каберне Совиньон“ днес са оцелели едва 27 декара. За тях се грижат братята Марио и Боян Боеви, които продължават семейната традиция в производството на грозде и вино. И макар че старото лозе не дава богата реколта, те правят вино само от този „японски“ масив, без да си позволяват смесване с грозде от други насаждения.

Проби

„Малко след 1960 г. по поръчка на Япония е започнало вземането на почвени проби не само от България, а и от други страни в Източна Европа. Разбира се, имало е договорка със съответната държава. Търсено е място за засаждане на лозе, от което да се прави вино само за Япония. Японските специалисти са знаели полезните качества на виното за изчистване на организма и въобще за здравето на човека. Търсенето на подходяща локация за създаване на лозово насаждение е започнало след малко повече от 15 години след бомбардировките над Хирошима и Нагасаки през 1945 г.“, разказа пред „Телеграф“ Боян Боев.

След направения анализ на почвените проби, проучването на климата, слънцестоенето и други фактори японците се спрели на Южна Добруджа и по-конкретно на землището на Кайнарджа. Договорката била те да доставят посадъчния материал, а българските партньори да отглеждат лозята и произвеждат вино, което да се изкупува само от Япония.

Засаждане

„Засаждането е започнало някъде към 1968 г., като японците са осигурили посадъчен материал от сорта „Каберне Совиньон“ от Бордо, Франция. До 1976 г. вече е бил създаден масив от 550 декара. Износът на вино за Япония е продължил 10 години. Не ми е известна причината, поради която тези взаимоотношения са били прекратени. След това голяма част от масива е била изкоренена, а на освободения терен са отглеждани дини, пъпеши и други култури. За съжаление от японския масив днес са останали само 27 декара, за които се грижим ние“, обясни Боев.

Двамата братя не си и помислят да изкореняват старото лозе, макар че добивът от него е нисък – до 300 кг от декар. Едно младо насаждение със сорта „Каберне Совиньон“ дава по 700-800 кг от декар. Но и старите лози имат своите предимства – кореновата им система е по-добре развита и достига до по-голяма дълбочина, а това влияе на минерализацията на соковете, които достигат до плода, а след това и на качеството на произвежданото вино.

Подмладяване

„Ще задържим колкото се може повече стария лозов масив. „Подмладяваме“ го по специален начин с резитба, тъй като вече има празнини в насаждението. Ще подновим с млади лозички от абсолютно същото лозе, съществува такъв начин. Засега около 20 процента от насаждението имат нужда от подмладяване и ние ще го направим постепенно“, казва Боян Боев.

Той смята, че е грехота да се смесва гроздето от „японския“ масив с друго, дори и да е от същия сорт. На бутилките със специалното вино надписът „Каберне Совиньон“ е с йероглифи. Засега избата няма износ за Япония, но кой знае, може един ден и това да се случи.