0

К актус и алое вера могат да се превърнат в най-добрите ви приятели у дома в студовете. През януари и февруари задължително трябва да ги приберете на топло в стаята, ако искате да им се радвате дълго време, съобщиха за „Телеграф“ растениевъди. Освен че носят екзотика, те не са капризни, но изискват да се съобразите с определени тънкости при отглеждането им. За да не страдат в студовете, ги дръжте в отопляемо помещение. И макар режимът с печка да е задължителен в студовете, за да не падат температурите под определени градуси, в никакъв случай не поставяйте растенията в близост до отоплителни тела.

Алое вера

Алое вера определено е топлолюбиво растение и ако не положите специални грижи за него през зимата, може да загине. То не се нуждае от поливане или торене в студените месеци. Важно е да му осигурите подходяща температура, съветват майстори цветари. Запомнете, че ако го отглеждате на терасата през летните месеци, задължително трябва да го приберете още от есента. Идеалната температура на алоето е между минимум 17 градуса и максимум 27. То е изключително чувствително към ниски температури. Следователно зимата представлява един от най-големите рискове за него, особено ако живеете в район, където е особено сурова.

Що се отнася до напояването, едно от най-големите предимства на растението е, че е много лесно за поддръжка. Не изисква непрекъснато поливане, дори когато е по-горещо, поради което се счита за много устойчиво. През зимата е достатъчно да го поливате само веднъж в месеца, а лятото – по два пъти.

Кактус

Кактусите са малко по-издръжливи, но определено и те не обичат студа. Също както и алоето, те трябва да са вътре в стая, задължително предпазени от вятър. Обичат светлината, затова е подходящо да ги поставите на перваза на прозореца. Не са капризни и не обичат да ги поливате често. През зимата ще бъде достатъчно да им сипвате по една-две лъжичка вода на всеки два месеца, а през лятото, когато видите, че субстратът изсъхва. Важно е да имат добър дренаж, тъй като заради излишната влага растенията може да изгният. Запомнете го като формула, ако сте почитател на бодливците - не трябва да ги поливате ежедневно - малко вода от време на време ще бъде достатъчно, изтъкват експертите. Кактусите си почиват през зимата. Тогава те не трябва да се намират в много топли помещения, тъй като температури над 20ºC биха попречили да настъпи зимната им почивка, която е от съществено значение за тях. Повечето кактуси не понасят температури под 7ºC.

Пригответе се за пресаждане

В края на януари и началото на февруари е подходящият момент за пресаждане на кактусите и алоето, обясниха растениевъди. Затова отсега можете да започнете с приготовлението за подходящи саксии. Преди процедурата задължително внимавайте да не увредите кореновата им система. Запомнете, че след присаждане не трябва да поливате кактуса. При алоето е важно да следите дали е надраснало саксията, в която е в момента. Дълбочината на новия съд трябва да бъде същата като на предишния, по-голяма трябва да бъде само ширината. За разлика от кактуса, алоето се полива, след като бъде пресадено. Преди да напоите отново, изчакайте почвата напълно да изсъхне, уточняват специалистите.

Пазете ги от листни въшки

Листните въшки са най-големите неприятели и на алоето, и на кактусите. Заедно с брашнестите червеи те са най-големите врагове на алоето, въпреки че устойчивостта му позволява да не страда прекомерно в тяхно присъствие, обясниха растениевъди.

От друга страна това, че е силно и добре вкоренено растение, не означава, че не се нуждае от субстрати от време на време, които да гарантират осигуряване с всичките му хранителни вещества. Няколко приложения годишно ще са достатъчни, за да ви дадат всичко необходимо, за да останат растенията здрави и силни за дълго време. Същото важи и за кактусите, но за това най-добър съвет ще ви дадат в специализираните магазини. Когато купувате препарати за растителна защита, задължително уточнете за какво точно са предназначени, съветват още експертите.