0

М ного хора просто хвърлят своето каланхое, след като то прецъфти, вместо да положат усилия да го накарат да цъфти отново.

Ако сте си купили каланхое като коледен подарък и сега смятате да го изхвърлите заедно с елхата, помислете отново.

Грижите за това растение се разделят на два етапа – ежедневна грижа, когато то не е цъфнало, и грижи през останалия период, точно когато се кани да цъфти.

Каланхоето цъфти всяка година, стига да е минало през достатъчно дълъг период на покой. То пуска цветове, когато дните са по-къси, а нощите по-дълги.

Това е бавно цъфтящо растение. Това означава, че пъпките могат да не се разтворят с месеци.

Какво да правите с каланхоето, след като премине фазата на цъфтеж?

Място

След като цветовете са окапали, трябва да третирате растението като всеки друг сукулент. Поставете го на слънчево място и го поливайте, когато почвата се засуши. Тогава каланхоето ще продължи да расте и ще се чувства добре през цялото лято.

Ако искате то отново да се окичи с цветове, трябва да положите специални грижи.

На първо място трябва да сме наясно, че каланхоето е сукулент. Това означава, че се чувства добре на ярка слънчева светлина. През летните месеци то ще бъде щастливо да е огрято от слънцето в продължение на осем часа дневно. Можете да го изнесете и навън, където да го поставите на шарена сянка.

Светлина

Но подобно на коледната звезда, каланхоето е растение на късия ден. През този период преди цъфтеж трябва да го държите далеч от прекомерната светлина. За да цъфне по Коледа, трябва да му осигурите период на покой от около два месеца, считано от средата на есента. Някои градинари удължават този срок на 10 седмици, други смятат, че и шест месеци са достатъчно.

През периода на покой каланхоето трябва да бъде между 12 и 14 часа на тъмно. Това се отнася не само за естествената дневна светлина, но и за изкуственото осветление. Важно е през останалата част от деня каланхоето да има достъп до светлина, независимо дали естествена или изкуствена.

Ако искате растението да цъфне през ноември, трябва да започнете тази подготовка през късния септември.

Преместване

Ако дотогава сте държали каланхоето на южен прозорец, сега можете да го преместите в спалнята и да пускате щорите от 8 сутринта до 5 следобед. Така ще осигурите период на покой от 14 часа. Ако нямате достатъчно място в дома, за да местите растението, просто можете да го покривате с хартиена торбичка за 14 часа всеки ден. Не забравяйте обаче да махате покривалото след това, за да осигурите светлина на растението.

След като растението пусне пъпки, спирате да се притеснявате за поставянето му на тъмно. Просто поставете каланхоето на старото му място на прозореца.

Като всеки сукулент каланхоето не обича прекомерното поливане. През лятото то има нужда от повече вода, защото тогава расте и съхранява енергия. Освен това през топлия сезон водата по-бързо се изпарява. Но дори тогава трябва да поливате, само когато почвата е напълно суха на допир.

Вода

След като денят се скъси и каланхоето влезе в период на покой, поливките трябва да се намалят. Вместо всяка седмица сега поливайте веднъж на две седмици.

След като цветовете започнат да се отварят, ще забележите, че растението се изсушава по-бързо. Сега трябва отново да нагласите режима на поливане, като увеличите поливките. Растението ще даде знак как да стане това. Като цяло не поливайте, дори почвата да е само леко влажна.

От септември отива на хладно

През лятото, независимо дали отглеждате каланхоето на открито или в стаята, то може да понесе температури до 26-29 градуса, стига да не е изложено на пряка слънчева светлина.

Но от средата на септември трябва да поставите растението на по-хладно място. Растението започва да образува пъпки при нощни температури от около 15,5 градуса. Температури през нощта от 10 градуса ще удължат живота на цветовете, но те не са типични в стаите в средата на зимата. Но ако имате необитаемо помещение, където да поддържате такава температура, можете да пренесете растението там. През деня температурите не бива да надвишават 21 градуса. Температури около 24 градуса ще забавят и намалят цъфтежа. През зимата, когато отопляваме домовете си, трябва да държим растението далеч от източника на отопление.

Ако подхранвате каланхоето, когато то е в покой, спрете да го правите. Растението не се нуждае от допълнително торене, когато се опитва да си почива.