0

Е дно от най-големите разочарования в домашната градина е да положиш огромни усилия, за да си засееш подправки, особено магданоз и накрая да се окаже, че няма поникнало нито едно семенце. И докато се чудиш и маеш какво се случва, докато работиш в другите части из двора, да откриеш, че всъщност мравките са ти отмъкнали семената и са ги складирали под земята, за да си имат храна за зимата. От сходни проблеми се оплакват във всички градинарски групи в социалните мрежи. Ето какво споделят тези, които са успели да се преборят с мравчените стада.

Покълнали

Някъде бях чела, че мравките не събират покълнали семена, разказва Галина Конярска. И затова тази година семената на моркови, магданоз и копър изсипах в отделни чорапчета и зарових на 15-20 см в земята. Маркирах мястото и след 10-на дена ги извадих. Морковите бяха покълнали, а магданозът и копърът набъбнали. За морковите сварих рядко нишесте, изсипах семената и с шише полях в браздичките. Другите семена просто посях. Влажна пролет беше и морковите, и копърът вече поникнаха, Сега чакам и магданоза, споделя опита си Конярска.

Чорапче

Чорапчето трябва да е влажно, не мокро. Семената изсипах в плоска чиния и докато правих браздичките, те леко просъхнаха. Правя бразда и разпръсквам. Е, може някъде да е и по-нагъсто, но това е магданоз, нали после го стрижа, споделя опита си друга градинарка.

Други се борят с мравките с препарати, купени от агроаптеките.

Бориска Ванчева обяснява, че слага върху кърпа разгъната тоалетна хартия. Семенцата се ръсят и се покриват с нов слой тоалетна хартия. Внимателно се поставят в земята, поръсват с водичка и се заравят. Така направих и нямах проблеми с мравки, а рецептата видях във Фейсбук, уточнява Ванчева.

Попови прасета

При нас, ако ги опазим от мравките и поникне, каквото сме засели, пристигат поповите прасета, а щурците ги довършват. Всяка година имаме загуби, но тази година, дали от многото дъждове, положението е просто плачевно, споделя друга стопанка.

Като лек срещу подобна ситуация по-опитни стопани препоръчват по-рано да се сее точно заради мравките, преди да се появят. Ако се налага, по-късно около мястото в кръг, където е засято, можете да наръсите хубаво с канела, без да щадите. Това е едно от най-изпитаните средства за прогонване на буболечки.

Иначе те отмъкват семената, а хората намират семенцата на купчина в гнездата им и пак ги сеят, те отново ги отмъкват и т.н., но все някое семенце пониква. Някои си решават проблема, като засяват във високи контейнери. През ноември, когато мравките се скриват, ръсят семената на едно място в градината и през пролетта има реколта.

Плат

Друг вариант е засятото място да се покрие с тънък плат или чувал, но да не е от найлон. Застъпват се краищата да не го отнесе вятърът, полива се с пръскало, защото и водата може да отнесе семената. Държи се така до поникването.

Семенцата могат да се сеят между пластовете хартия от кухненска ролка, мокри се, покрива се с пръст и се покриват с найлон. След процедурата не се полива до покълване.

Лалка Рашкова съветва семенцата да се сеят в кофички. Когато са достатъчно пораснали, се местят в градината, но може и да се разсадят. Тя добавя, че от няколко години правят разсад още в началото на януари, а през март го разсаждат, но не по едно стръкче, а по няколко. През май-юни магданозът вече е толкова избуял, че няма обиране, защото висок е около 25 см.

В стара гума срещу охлюви

За предпазване от охлюви рецептата на Веселин Великов е следната. Вземете стара гума, сложете я върху найлон, напълнете гумата с пръст и насейте магданоза, може и девесил.

Иваничка Фердинандова пък смесва семената с канела и няма никакъв проблем с поникването и опазването на реколтата.

Радка Иванова ги сее в кори за яйца.

Олга Дойкова две години си спасява магданоза в тавичка. Тя слага домакинска хартия, намокря я и поръсва семенцата. Един-два дни я поддържа влажна, после ги поставя на подготвеното място в градината, като посипва с малко пръст.

Славка Станева споделя опит, че докато поникнат семенцата, винаги да е влажно мястото, иначе мравките си ги складират за зимата.

Според Владислав Херлича най-добре е да се вземе от градинарски магазин готов разсад. Евелина Георгиева пък си засява магданоза през декември, а в края на май го е изразяла и сега отново е пораснал за подстригване.