0

К акто писахме в предишния брой, има няколко начина, с които можете да ускорите времето за кълняемост на семената.

Един от тези начини е да използвате разтвор на кислородна вода. Но ако нямате такава подръка, можете да използвате алтернативен метод, чиято цел също е разпукване на обвивката на семето. Така например можете да накиснете семената в топла вода. Това обаче е нож с две остриета. Кисненето на семена в топла вода ще ускори покълването. Но същевременно може да намали нормата на кълняемост. Използването на топла вода обаче е превантивна мярка срещу разпространение на болести.

Друг начин за ускоряване на покълването е да покриете тарелките, където сте засадили семената.

Влага

Когато засеете семената и полеете почвената смеска добре, е важно да запазите влажността на почвата. Постоянното засушаване на почвата и поливането й отново, когато това се случи, водят до забавяне на покълването. Затова покрийте с фолио тарелките, по този начин ще запазите влажността на почвата. Когато семената покълнат, махнете фолиото. Но трябва да държите под око разсадите, защото при засушаване те много лесно ще загинат.

Както добре знаем, семената покълват на тъмно, но имат нужда от светлина веднага след покълването, за да започнат да фотосинтезират. Този започва под почвата при някои семена, като светлината се филтрира през почвената смеска.

Светлина

Светлината обаче може да не е нужна за покълването, ако осигурите достатъчно топлина. Но ако осигурите и двете, ще получите разсади за нула време.

Можете ли да поставите разсада на прозореца? Разбира се. Но повечето градинари не могат да осигурят по този начин светлина и топлина в достатъчно количество, за да се случи бързо покълването.

Най-добрата инвестиция е в лампи за разсади. Изберете такива, които осигуряват не само светлина, но и топлина за растенията. Тогава нагревателните подложки дори ще станат излишни.

Лампи

Много градинари си взимат сини или виолетови лампи, които подпомагат растежа на разсада. Експерти обаче твърдят, че растенията използват целия спектър на светлината. Затова е най-добре да се насочите към лампи, които огряват с целия спектър. Те са най-добрата опция за подпомагане на растежа на растенията през целия им живот и са най-близкия заместител на слънчевата светлина.

Много съвети са изписани за това да поставим тарелките със семена върху хладилника, за да се загряват. Това вече не работи, тъй като модерните хладилници в повечето случаи не се затоплят отгоре. Освен ако нямате наистина много стар хладилник, трябва да забравите за този съвет.

Почва

Затоплената почва дава сигнал на растенията, че вече е време да се покажат на повърхността. Вместо да надувате парното в цялата къща, използвайте нагревателна подложка за разсади. Вземете си такава, която позволява регулация на температурата и която има таймер. След покълването на семената махнете подложките.

За да си осигурите нужното количество разсади, по-добре засейте повечко семена. Винаги можете прореждате разсада и да оставите толкова растения, колкото са ви необходими. Винаги е по-добре да имате повече, отколкото по-малко.

Някои имат нужда от студ

За покълването на семената е нужно те да минат през студена стратификация чрез поставяне на семената в хладилника. Студената стратификация не ускорява процеса, нито го подобрява. Но за някои семена тя е нужна, за да покълнат. С прости думи стратификацията е това, което градинарят прави, за да имитира сезоните. Има както студена, така и топла стратификация, но градинарите трябва да се замислят за студената. Някои растения имат нужда от ниски температури, за да се имитира преминаването на зимата. Повечето култури обаче нямат нужда от това. От студена стратификация обаче се нуждае например чесънът.