0

Д войният препек при варенето на ракия в домашен казан не върши никаква работа при изчистването на огнената вода от метилов алкохол и други вредни субстанции. Тази тайна разкри технологът Зорница Петрова пред „Телеграф“. Въпреки че много стопани се хвалят, че ракията им е минала два пъти през медния казан, всъщност не са постигнали нищо, обясни тя.

У дома

Колкото и да е неприятно за мераклиите сами да си направят ракия, най-чистият алкохол се постига само в големите предприятия, защото там разполагат с необходимите технологии и съоръжения за пречистване, добави Петрова. Въпреки това на пазара вече навлизат така наречените колони, които могат да се монтират към медните казани, или стопани да си купят направо готово съоръжение, за да приготвят от плодове или пращина качествена домашна напитка. Която, разбира се, може да се ползва само за домашна консумация, не и за продажба и в количества, позволени от данъчните власти.

Паток

Ето какво се случва при дестилирането в домашни условия, когато се ползват допълнителните колони, обясни Зорница Петрова. При обичайното варене в селски казани или в домашните медни първата ракия, наречена паток, се отделя или изхвърля. Тя е най-богата на метилов алкохол, който е най- токсичен от съставките на огнената вода. Той действа с натрупване в черния дроб и го уврежда при редовна консумация, но също така може да причини и ослепяване. Патокът може да се ползва за почистване на мебели, за дезинфекция, за компреси на гърлото, но в никакъв случай за директна вътрешна консумация. Заблуда е да се мисли, че след като патокът е отделен, сме се спасили от вредните вещества в ракията, каза Петрова.

Чинии

Засега единственият начин да се сдобием в домашни условия със сравнително чист алкохолен дестилат е като ползваме колоните, които във вътрешността си имат монтирани така наречените тарелки или чинии. Те действат като серпентина, през които минават алкохолните пари. Могат да бъдат различен брой в зависимост от обема, за който е направено съоръжението. Практически парата кондензира отделните си съставки, които в зависимост от температурата се отлагат на различните нива в серпентината от тарелки. Това създава условия за разделяне на общата течност на отделни фракции и по този начин се получава максимално очистване от вредните елементи, което освен за здравето има значение и за вкуса на бъдещата ракия. Например фузеловите масла, на които се дължи натрапчиво горчивият вкус на ракията, с тази проста технология могат да се изчистят.

Мека топлина

Ето как се постига и приятната мека топлина, която доставя удоволствие при консумацията на ракията. По принцип така наречената прясна ракия е доста остра. Мекотата се дължи на отлежаването на ракията в дъбови бъчви, в които тя взаимодейства с дъбилните вещества на дървото и се получава удивителният вкус. Най-добре е поне месец да стои в бъчва, но колкото повече, толкова по-добре. Когато се налее в стъклена бутилка или друг съд, процесът на отлежаването се прекратява.

В стъклото, колкото и да стои, най-много може да намали обема си, защото се изпарява.

Казан с тарелки от 1000 до 1600 лв.

Проверка на „Телеграф“ установи, че в интернет предложенията за медни казани с колони с тарелки вървят от 1000 до 1600 лв. Някои от фирмите изрично са упоменали, че са с изрядни документи пред данъчните власти и с разрешения от министерство на икономиката, но повечето не обявяват цените си, а са изписали по договаряне. Други пък предлагат възможности за транспорт до чужбина.

Има и съоръжения, които са на газ, но и такива, които работят с електрически ток.

Назад във времето ракията се е дестилирала за медицински нужди, предимно за дезинфекция. При употребата на 50 мл тя има почти лечебен ефект, защото разширява кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане, действа релаксиращо, както и противогрипно.