0

Т радиционни български сортове домати, пипер и други растения и зеленчуци се сеят и зад граница. В международната платформа за търговия eBay има редица обяви за продажба на семена за вкусни български зеленчуци. Така например 40 грама семена за сорта „Розов гигант“ се предлагат за 5,20 британски лири, което е 12 лева. Доставката на пратката е от България и е безплатна. На опаковката на семената е описано в кой период на годината трябва да се засее и как да се полива. За 2 паунда или 4,60 лева се продават семена за куртовска капия, която е сладък пипер, отличаващ се с добър вкус, месеста част и подходящ за предястия и салати.

Близо 10 паунда или 23 лева струват семената за български люти чушки.

В Обединетото кралство и дори в Лондон много българи се занимават отглеждане на зеленчуци в градини за задоволяване на собствените си нужди. Някои успяват да добият реколта засадена в двора на къщата си, а други кандидатстват за наемане на общински парцели в самите градове.

Градини

Тази възможност се предоставя от общините в Англия Местата, които се отдават под наем се наричат allotments и те дават възможност на хората да практикуват градско градинарство. Това са малки парцели земя в градовете, които се дават под наем за обработване от общинските власти.


Наемът за всеки район е различен. Весела, която е българка, но живее от много години в Лондон сподели пред „Телеграф“, че е чакала три години, за да вземе под наем общинска градина. Причината за дългия срок е, че има малко служители, които да одобряват документите и да проверяват за свободни парцели. В момента плаща 110 паунда на година за 100 квадратни метра парцел. Използват го за собствено производство на домати, тиквички, картофи, тикви цигулки и много други растения. При тях в цената е включено и ползване на вода като за целта са разположени чешми близо до парцелите, от които може да се пълни с лейка или да се свърже маркуч. В други общински градини обаче няма течаща вода и хората са изградили система за събиране на дъждовната вода. За инструментите Весела и съпругът и са построили малка барака, която не заключват защото там съседите по градина не пипат нищо. В случай, че потрябва нещо пък питат собственика и след като ползват, го връщат. Повечето бараки не се заключват, но за две години откакто обработваме мястото, нищо не е изчезвало и не е пипано, казва Весела.

Релакс

Тя обича да релаксира в градината, защото мястото е малко и често след работа или в почивните дни го посещава, за да нагледа растенията. За растенията е използвала собствени семена, които си е донесла от България, а някои са и подарък. Подбрали са хубави български сортове домати, но използват и английски семата за картофи, тъй като те са много устойчиви и подхядащи за съхранение през зимата. Весела е изключително добре запозната с технологията за засаждане и разсаждане и добавя, че заради климата в Англия земята по-късно се затопля и доматите се засяват в почвата чак в средата на май.

Съседите и по градина са от Албания, Унгария, Англия, Бангладеш и други. Методите за обработна на земята са различни. Ние си прекопаваме почвата в късна есен и ранна пролет, докато другите не го правят така. Тяхната технология е да правят отделни лехи с дървени конструкции. В градините има домати, чушки, тикви, ягоди и други. Засяваме боровинки, но за да ги предпазим ги обличаме в мрежа, защото птиците и изяждат. Семената, които ползва са български за зелени тиквички, домати едър сорт, биволско сърце, рио гранде, люти чушки - шипка, червена капия, картофи английски -червен устойчив сорт, патладжани, краставици и тикви сорт „цигулка“.