0

Н икога не е късно да оставите окапалите от дърветата листа на земята.

Няма никакъв смисъл да губите време и да полагате усилия да ги събирате с гребло и да ги слагате в чували, които после да изхвърляте на боклука.

Ако не сте го направили досега, помислете за напълно нов подход.

Замислете се – защо е необходимо да губите време и енергия и да събирате листата просто защото всички други го правят.

Причини

Много стопани събират листата от моравата само по естетически причини – искат градината им да изглежда подредена. Други пък грабват греблата, за да се раздвижат на чист въздух. Някои пък смятат, че премахвайки листата, ще предпазят от болести моравата.

Тези причини могат да звучат резонно. Но нужно ли е да лишаваме природата от хранителните вещества, които чрез листата се връщат в нея? Защото, премахвайки листата, вие де факто убивате биологичното разнообразие във вашата градина.

Когато се разхождате в гората, ви прави впечатление колко много листа са паднали на земята. В същото време тревата и дивите цветя успяват да си проправят път и да се покажат над този килим от листа. Значи природата може да се справи сама. Защо мислите, че нещата са по-различни във вашата градина? Може би е време да започнете да мислите за градината си като за хабитат, а не като за парче земя с подредена морава.

Пътеки

Разбира се, добре е да премахвате листата на местата с голям трафик. Това са пътеките, тротоарите и други места, където няма трева. Причината е, че листата там няма да се разградят добре, тъй като липсва контакт с почвата. Вместо това те ще станат хлъзгави, особено когато вали. На тези листа обаче също може да им се намери приложение.

Забранено

Но нека първо видим какво НЕ трябва да правите с листата.

Никога:

- не хвърляйте листата на улицата

- не ги хвърляйте в кофата за боклук при останалите отпадъци

- не издухвайте с духалка за листа – по този начин може да се наруши горният слой на почвата и да се влоши качеството й

- не паркирайте върху купчини със сухи листа – това е пожароопасно място

- не изхвърляйте излишните листа в корито на река или в дере

- не изгаряйте листата

Ето какво можете да направите с окапалите листа, вместо да ги хвърляте.

На първо място можете да съберете листата и да ги поставите върху повдигнатите лехи, ако имате такива, където те ще се разградят през зимата.

Листата осигуряват храна за микроорганизмите, като стимулират техния растеж в почвата. В замяна микроорганизмите ще подобрят плодородието на почвата.

Азот, фосфор и калий и въглеродни съединения ще направят чудеса за следващата ви реколта в градината. Най-добрите листа, които могат да се използват в градината, са от клен, топола, върба, бук, дъб. Те се разграждат за около година.

Листата от орехи не трябва да се слагат за мулч, тъй като те забавят и потискат растежа на бъдещите растения.

Газ

Избягвайте да събирате листата в депа и така ще направите услуга на градината си.

Депата са предназначени за анаеробно разлагане. Това е процес, който създава бедна на кислород среда, в резултат на което се отделя газът метан. Със сигурност това не е добре за градината ви.

Знаете, че плевелите са нежелани в градината, макар че някои са ядливи и вкусни. Повечето хора прекопават градината точно за да се отърват от нежеланите растения. Други обаче са възприели подход без прекопаване. Така почвата остава непокътната. В тези случаи използването на мулч е от ключово значение. Листата са чудесен източник на мулч, за който няма да платите и стотинка.

С гребло можете да изчистите от листата тези кътчета в градината, където искате да се вижда тревата и да ги преместите на място, където те ще играят ролята на мулч.

Окапалите листа, оставени върху почвата, подобряват нейната структура, като по естествен път се разграждат за няколко месеца. Това се случва с помощта на микроорганизми. Важно е обаче листата да са здрави и да не са от дървета, които страдат от болести.