0

Н ай-малко на 14 лв./литър излиза ракията от казан, ако си купуваш гроздето. Такава сметка направи „Телеграф“, след като в края на август цените на библейския плод тръгнаха нагоре заради по-сухата година. Шефът на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски обяви, че ако през 2023 г. килограм грозде се е изкупувало по 90 стотинки-1 лев, това лято в различните региони от страната цените варират от 1 лев до 1,50 лв. Пазарът обаче показва още по-високи стойности.

Соволяно

Васил Дойчинов, собственик за казан на варене на ракия в кюстендилското село Соволяно, разказа пред „Телеграф“, че клиентите му споделят, че цената на гроздето, купено от лозето, е 1,40-1,60 лв. килото, докато на пазара стига 1,80-1,90 лв. за кг. Става дума основно за сорта мускат отонел, който се предпочита за варене на ракия като по-ароматен. Според него е възможно суровината за огнената вода още да се покачи, защото производител от района на Перник се заканил, че ще излезе на пазара в началото на септември с 2 лв. за кг грозде.

На опашка за варене на ракия в Соволяно.

 На опашка за варене на ракия в Соволяно.
Васил Дойчинов/Телеграф

Междувременно читатели на „Телеграф“ се оплакаха, че в района на Карловско вече са предлагали гроздето на 4 лв. за кг, което означава, че ракията, която би се добила от него, ще бъде златна.

Според Дойчинов обаче тази цена е повече от прекалена и едва ли издържи при търговия на едро, защото никой не би направил такъв огромен разход, за да се сдобие с 30 литра домашна ракия.

Наплив

Въпреки поскъпването има истински наплив от мераклии да варят домашна огнена вода. Казанът в Соволяно е окупиран всеки ден от седмицата и е така от началото на юни. „Ако миналата година работех от възможни седем едва три дни, днес работя всеки ден“, сподели Васил Дойчинов. Това е така, защото този сезон в района е имало много череши, а вече са тръгнали и сините сливи. Собствениците на черешови градини си събират плодовете в огромни бидони и идват да ги варят. Някои от тях вече са успели да направят своите дестилати още през юли.

Хит

Въпреки по-високите цени на реколтата истинският хит от този сезон ще е гроздовата ракия, защото плодовете са с много висока захарност, увери Дойчинов. Затова, колкото е по-висока, толкова повече пуска и не се налага да се добавя захар, коментира фермер, собственик на черешови градини. Той допълни, че от черешите например не могат да се очакват големи количества ракия, защото не са толкова сладки, нито пък с висок градус.

Гроздето започна да зрее две седмици по-рано. 

 Гроздето започна да зрее две седмици по-рано. 
Васил Дойчинов/Телеграф

Дойчинов направи съпоставка с гроздовата реколта от 2023 г, когато захарността се е движила около 22-23, отлични показатели за вино, защото когато е по-висока, спира ферментацията, тъй като действа като консервант. Точно обратното е при огнената вода. Колкото по-високи, толкова по-добре. Тази есен гроздето отчита 27 градуса захарност и отгоре.

70 лв. такса при 350 кг

Клиентите на казана в Соволяно плащат 70 лв. такса за един казан от 350 кг, независимо дали става дума за грозде, пращина, череши, сливи или какъвто и да е друг плод. Акцизът не се е променил от миналата година и е около 2,70 лв. за литър ракия при 40 градуса. При по-висок градус акцизът е по-висок. От 100 кг суровина обичайно добивът ракия е 15-17 л, но тази година се очаква да е по-висок от около 19 л.

Казаните вече са като аптека.

 Казаните вече са като аптека.
Васил Дойчинов/Телеграф

Така разходите за собствен ракия от казан, ако си купуваш гроздето излиза горе долу следната. 350 кг грозде при 1,90 лв. за кг прави 665 лв. Към тях прибавяме 70 лв. такса за варене, прибавяме акциза от 170 лв. и получаваме общо 905, 10 лв. разделяме на добитата ракия и получаваме цената, на която излиза от 14,36 лв.

Напояват лозята в Мелник

Пакети за винен туризъм с разходки в лозата по време на гроздобер предлагат в района на Мелник. „В този сезон в избата ухае неземно – на прясна гроздова мъст и руйно младо вино. Ако имате късмет, можете да се окажете при нас в ден, когато по изгрев сме набрали грозде и в предиобедните часове го приемаме, сортираме и мелим. Включете се в процеса, направете си снимки и незабравими спомени“, приканват семейство Зикатанови, собственици на винарни в района.

Въпреки сушата гроздето е здраво. Тази година обрахме шардоне и совиньон блан повече от две седмици по-рано от миналата - започнахме на 31 юли, а на 2 август набрахме и мерло за розе, съобщават семейството.

„Новото за тази реколта е, че вече имаме напоителни системи в част от лозята, с които борим рекордните жеги и напояваме новозасадените лозички. Разполагаме и с хладилна камера, която ни позволява да охлаждаме набраното грозде до около 5 градуса, преди да го приемем във винарната и да го смелим - по този начин запазваме свежестта и ароматите на гроздовата мъст.

Свободно течащият сок и смляното грозде поемат надолу по пътя на гравитацията към пресата и иноксовите съдове”, споделят те.