0

- Г-н Стаменов, защо италианците обичат толкова много манатарки?

- Защото манатарката е най-хубавата гъба, въпреки че се твърди, че е смръчкулата, понеже е много скъпа. Важно е да се каже, че в цяла Европа включително и в Италия има правила за бране и не може всеки да влезе и промишлено да бере, дори и в планината. В Нидерландия една гъба да откъснеш, веднага ще те глобят, там се смята за престъпление. Една от причините е, че чрез гъбите нидерландците си набавят почвата, която знаем, че им липсва. Защото гъбите са тези, благодарение на които съществува почва на земята.

- В крайна сметка те растения ли са или животни?

- И двете, но са по-близо до животинския свят. Тя се храни с органични вещества, като ги преработва и така създава почва. Затова гъбите са страшно важни за земята и поради това е забранено промишленото бране, понеже се нарушава екологията. Не случайно хубавите гори са там, където има много гъби, защото те обогатяват почвата. Поради тази причина се твърди, че ако гъбите изчезнат, ще изчезне животът на земята, с две думи, те са като пчелите и червеите.

- Откъде имате тази страст към събирането на гъби?

- Четях от малък за тях, бяха ми интересни, защото те са най-красивото нещо от природата.

- Със затоплянето се появяват видове, които не са били характерни за нашите ширини. Намирате ли гъби, които преди това не сте срещали в България?

- Да, все повече колеги гъбари съобщават за такива случаи. Преди две седмици се е появила гъба от типа на сърнелата, която намират за първи път тук. След проверка се оказва, че е американска. Прочетох го в специализираната група. Тя е отровна, но прилича на сърнела, защото пръските й са по-гъсти. Беше показана снимка в професионалната група във Фейсбук „Гъбите и гъбарите“. Тя се води от Борис Асьов, учен от БАН, и е финансирана по европейска програма с цел обучение. Според правилата й, ако намериш непозната гъба, си длъжен да я съхраниш и да я дадеш за изследване.

- Как се е появила тук тази гъба от Америка?

- Не е никак сложно за света на гъбите. Любопитно е да се научи, че на 33 хил. метра в стратосферата над земята са намерени спори. Правено е изследване със сонда - балон, хванат е прах и в него се откриват спори, които се оказва, че не са мъртви, а имат кълняемост. Така, когато намерят подходящо място, климат, влажност и температура и почви, започват да се развиват. Така че няма граници за гъбите.

- Интересно тези спори как разбират, че има подходяща почва за тях от такава височина?

- Вероятно ще ви прозвучи странно, но се смята, че гъбите имат нещо като инстинкт. Японски учени бяха правили опит. Те оставят вид захар, който гъбите обичат, на няколко метра от тях. След това наблюдават как гъбата пуска мицела, който започнал да пълзи към захарите.

- Всъщност ракът е гъба.

- Да, гъбите са и храна, и лекарство и могат и рак да лекуват.

Александър Солженицин, носител на Нобелова награда, в книгата си „Раково отделение“ описва точно такъв случай. Там става дума за гъбата чага, която всеки един от болните е съхранявал в шкафчето си в буркан с тъмна вода. Описаното в книга заинтересува канадски учени, които започват да изследват чагата. В София дори има на няколко места, където може да се намери, тя е дървесна. Представлява черни бучки, но не всичко е чага. Истинската вътре е оранжева, а горният слой е черен. Вътре има тъкан като прахан и я измъкват. В групата си пишем за чагата, но има лекари, които отричат, че тя лекува. Расте на бреза и мисля на габър, но за да узрее добре и да е лечебна, трябва да е поне на 20 години.

- Как се различават отровните гъби?

- Един от начините е миризмата, затова обичам, като намеря гъби, да си ги мириша, затова дори сляп човек безпогрешно може да различи коя гъба каква е. Печурката има приятна миризма, пачият крак като го береш мирише на кайсия. Когато го сготвиш или сушиш ароматът преминава в друг, типичен за пачия крак.

- На пазара безопасно ли е да си купуваш пачи крак?

- Сигурен съм, че продавачите не бъркат, въпреки че с двойника си приличат много, но е двойник за невежи. Пачият крак има ясен светлооранжев цвят, докато другият е по-мътно оранжево.

- Коя е най-смъртно отровната гъба?

- Най-отровна е зелената мухоморка. Червената мухоморка също е много отровна, тя съдържа основно отрова мускарин и аманитин, той е силен, но в малко количество. С червена мухоморка е отровен император Клавдий. Любопитно е, че в групата, за която ви разказвах, има хора, които лекуват рак с червена мухоморка, и често пишат на гъбарите да им донесат по десетина червени мухоморки. Вероятно определени дози имат лечебни свойства и помагат на хората.

- Чувала съм, че има халюциногенни гъби в България?

- Аз съм имал случай с наше съседче, което винаги ми искаше да му донеса по две три гъби мухоморки, когато излизам.

Казваше ми, че с тях правят лекарства на кучето, но в един момент разбрах, че е наркоман.

- Могат ли гъбите да се ядат сурови?

- Никоя гъба не бива да се яде сурова, защото е силно белтъчна и в природата се напада от микроби. По правило прясната гъба трябва да се сготви в рамките на 24 часа, тя е бързо развалящ се продукт, представете си, че все едно сте оставили месо на топло. Затова след като ги набереш, трябва да се бланшират и да се оставят да поврят 20 минути, така се изчистват всички микроби. След това леко се осоляват и се слагат в хладилник. Така и след седмица можеш да ги готвиш.

- Как готвите челядинките?

- На чорбата от челядинки слагам черен пипер, копър, кимион, кориандър, но малко и ориз. Манатарката по много начини, най-вкусно е леко да я запържиш, докато омекне с масло, защото то отваря ароматите й, зехтинът не е подходящ за нея.

Пачият крак по традиция приготвяме с ориз, най- вкусен е на гарнитура към пиле. Пачият крак се вари, докато омекне и се наръсва с малко черен пипер, малко чесън и олио.

- А печурката?

- Печурки има различни видове, но и те си имат двойници. Всички печурки съдържат отрова агаритин, и ако ядеш много печурки, може да се получи значително неразположение или интоксикация. Старите гъбарите казват, че не ядат печурки никога, понеже има съмнение, че агаритинът не е достатъчно проучен като отрова.

- А култивираните печурки в магазините съдържат ли агаритин?

- И те също, култивираните са създадени от диворастящи. Затова не бива да се прекалява с яденето на печурки.

Това е той:

- Люлин Стаменов е известен фотограф, работил в българския ежедневник „Новинар“ и други национални издания

- Той е любител гъбар и използва всяка свободна минута да обикаля планините. Съавтор е на книга как да разпознаем отровните гъби от ядливите

-Членува в професионални групи за гъбите в социалните мрежи