0

И сторията на лютия сорт “Български морков” звучи не само любопитно, а съдбоносно. Тези дни „Телеграф“ писа, че НАСА готви жълтата люта чушка да полети към Космоса, където ще бъде отглеждана в оранжерии за нуждите на астронавтите. Новината предизвика огромен интерес, но малцина знаят истинската история на чушката, докато в САЩ тя е истински хит. След като през миналия век е отглеждана у нас, тя изчезва. Преди няколко години любителите на лютото научиха за нея от Александър Кюркиев, известен със серията люти сосове, които прави от различни сортове люти чушки от фермите си край София и Южна България. Малко преди пандемията той си бе поставил за цел да върне заслужената слава и популярност на този невероятен сорт, който явно издържа на всякакви условия, запазвайки формата, цвета и лютивината си. Може би затова е избран и от селекционерите на НАСА да расте в космическите лаборатории. Ето и невероятната история на тази оранжева люта чушка, разказана от Александър Кюркчиев пред „Телеграф“.

Чудо

Александър Кюркиев и съпругата му дълго време търсят сорт българска чушка, която да е еднаква на лютивост. Причината е, че тук на нашия пазар има Румънки, феферонки и какви ли не. Но няма сорт българска чушка според него. Да, има шипка, но едната е люта, другата не, обяснява той.

Така в издирване на български сорт случайно попадат на люта чушка “Български морков”, но в САЩ. Оказва се, че там тя е повече от популярна.

Има много легенди за нейния произход. Една от тях, е че по време на комунизма семена от нея са изнесени от страната ни. В България необяснимо по какви причини се изгубва. За сметка на това процъфтява при наши българи градинари в Унгария. После плъзва по света, но така и не прави обратен завой към България.

„Така попаднахме на „Български морков“ в САЩ, където много я обичат, спомня си Александър Кюркиев. Тя е жълта, хрупкава, месеста, с дебела кожа, за туршия, за сушене е уникална. Така взехме семена, боцнахме си в земята и стана чудо. Изникна и за месец и половина от засаждането започна да дава плод. Точно това окончателно ме убеди, че е оттук, че това е родината й. Устойчива на нашия климат, на студено, на топло, расте, дава плод. Това е селекция стара, от едно време”, въодушевен разказва Кюркиев.

Стар сорт

Затова нашата цел е да си върнем чушката навсякъде в България и да я популяризираме. Затова започнахме да даваме разсад, семена. Продаваме в нашия магазин на „Солунска“. Тези пък, които си купят соса от нея, получават семенца безплатно. Вече имаме успех. Оформиха се дори общества. Хората започнаха да си говорят за “Български морков”, да обменят по форумите мисли и впечатления. Все едно че са я гледали цял живот.

Иначе някои хора й викат Румънка, но не е Румънка, вярно е, че този сорт е най-близо до „Български морков“, но е друг.

Шампион по популярност от сосовете, които произвежда семейството е “Български морков”. Средно лют и е подходящ за всичко. Съдържа лук, морков, българска люта чушка, оранжево кабанеро люта, лайм, чесън, кафява захар и хималайска сол.