1

М аслина на 500 г. расте в Поморие и дава плодове. За това разказа човекът, който се грижи за дръвчето, пред „Телеграф“. То е пренесено от Гърция от грък, собственик на хотел в градчето, от носталгия по родината. Удивително е, че се е хванало на чужда почва, въпреки че е било стар индивид. Сред растенията на хотела има и пищни лимони и портокали, които дават обилна реколта.

Палмите с големи корони, които хвърлят сянка по улиците и в крайбрежните ресторанти от няколко години, вече са нещо напълно обичайно за пейзажа, както и синята пасифлора, която отдавна се чувства добре по оградите на Южното Черноморие. Маслината не е известна в света, но за България нейното присъствие е истинско чудо, въпреки че в последните години заради климатичните промени все повече стопани започнаха да отглеждат библейската маслина в дворовете си.

Гигантската гора

Вероятно най-известното дърво в списъка с най-невероятните дървета на Гардиън е Генерал Шърман, гигантска секвоя (Sequoiadendron giganteum), която живее в Гигантската гора в националния парк Секвоя, Калифорния. Шърман е висок малко под 84 метра (275 фута) и се оценява на възраст между 2200 и 2700 години. Въпреки че не е най-голямото дърво в история или най-високото живо дърво, то е най-голямото живо дърво по обем. Шърман е кръстено на генерала от гражданската война Уилям Текумзе Шърман. През XIX век обаче земята около него е била окупирана от една социалистическа комуна, която се противопоставяла на потисническото отношение на Шърман към индианските племена, и дървото за известен период от време се казвало Карл Маркс.

Титанът

За най-обичаното масивно дърво в Калифорния се бори и Хиперион, крайбрежна секвоя (Sequoia sempervirens), която е най-високото живо дърво в света с височина около 115 метра. Точното му местоположение се пази в тайна, но е някъде в гъсто населения национален парк Редууд. Интернет детективите са успели да проследят този крал и днес всеки, който се приближи твърде много, може да получи глоба от $5000 и да бъде вкаран в затвора до шест месеца.

Голямата Глициния

Глициниите технически са лози, но в цветния парк Ашикага, северно от Токио, има един 150-годишен екземпляр, едно от най-обичаните дървета в Япония, което изригва със своите живи люлякови цветя, според Гардиън. Паркът е изключително популярна дестинация с 80-метровата „разходка в глициниите“, в която има общо около 350 дървета. Най-старото дърво в Япония, могъщото Jomon Sugi yakusgugi, което според някои оценки е на 7000 години, е далече на остров Якушима и е обект на Световното наследство на ЮНЕСКО. С височина 25 метра и обиколка от 16 метра, това е истински екземпляр, но при него го няма това изригване на цветовете, каквото е при дървото Ашикага.

Самотният кипарис в Instagram

Самотният кипарис стои самотно на един скалист израстък с чудесна гледка към Тихия океан, по протежение на известната улица „17-та миля“ на Монтерей.

Самотният кипарис е издържал на океанските стихии около 250 години, което води до непрекъснатите промени във външния му вид. Той оцеля след един умишлен палеж през 1984 г. и след една силна буря през 2019 г. Очевидно това е едно от „най-сниманите дървета в Северна Америка“, и той има своето силно присъствие в Instagram като фон за селфитата.