0

П ри отглеждането на животните, когато става дума за повече печалба, се активират не само животновъдите, но и тези, които ги обслужват – технолози, диетолози, дигитални специалисти, ветеринари, фармацевти и още куп обслужващи звена. Всеки гледа да представи най-доброто и съответно да започне прилагането му във фермите.

През последните години у нас в доста ферми, в които се прилага синхронизация на еструса и изкуствено осеменяване на овцете, се използва мелатонин, разказва Овцевъд и Козевъд за опит, правен няколко години последователно в Австралия.

Преживяемост

Ефект има върху преживяемостта и скоростта на растеж на агнетата при използването на мелатонин, показва опитът. Британското дружество по животновъдни науки е провело изпитания в голямо стадо овце от австралийски меринос. Имплантите са поставени 80 дни след пускането на кочовете в стадото. Причината за тази дата е, че в Австралия практически всички фермери правят ултразвук за бременност и по този начин откриват незаплодените животни, които отиват директно в кланицата, и знаят броя на агнетата, които ще се родят, за да могат правилно да управляват пасищата.

Целта на тази работа е да се тества ефектът на екзогенния мелатонин по време на бременността върху оцеляването и темповете на растеж на агнетата в два полеви опити през 2019 г. и 2020 г. в ултраголеми стада от мериносови породи в Австралия. Овцете са диагностицирани като бременни чрез трансабдоминален ултразвук 84 дни след пускането на кочовете.

Две групи

Овцете са разделени на две групи. Едната контролна, другата с имплант от мелатонин. Агнетата са теглени при раждане и при отбиване на три месеца. Изчислени са скоростта на растеж и степента на преживяемост от раждането до отбиването.

Резултатите показват, че в процента на оцеляване няма разлики. Въпреки това теглото при отбиване има значителни разлики (31,2-29,9 кг) и в скоростта на растеж (293 и 284 грама/ден). През 2020 г. преживяемостта е ниска в контролната партида – 68%, нараствайки до 75% при животните, третирани с мелатонин.

Бременност

През тази година няма разлики в теглото при отбиване или скоростта на растеж. Обединяването на данните за двете години е в полза на групата  с импланти – преживяемостта на агнетата (82%-76%) и темпа на растеж (274-266 грама/ден).

В заключение резултатите от това проучване показват, че когато мелатониновите импланти се използват през втората половина на бременността при овцете, оцеляването и темповете на растеж от раждането до отбиването на мериносовите агнета могат да бъдат подобрени.

Стимулира имунитета на животни и хора

Освен употребата на импланти за репродуктивни цели мелатонинът може да се използва и за стимулиране имунната система на животните.

Епифизният мелатонин се отделя на тъмно и регулира биологичния часовник, следвайки циркадния ритъм нощ-ден. Всички бозайници отделят мелатонин. Мелатонинът има многофакторен ефект при животните, тъй като модулира циркадния ритъм, растежа на косъма и рогата, невроендокринната, имунната и сърдечносъдовата система, жълтото тяло, бременността и раждането и цикличността на разгонване.