0

К омпостът е най-добрият приятел на градинаря.

Може да се използва щедро, както в градината, така и за подхранване на стайните растения. Неписан закон обаче гласи, че почва и компост отвън не трябва да се внасят вкъщи за растенията, които отглеждаме у дома. Това е така, защото всеки квадратен сантиметър почва е населена с множество организми, включително патогени. Това важи и за компостът, който сами си правим на двора.

Зарази

За да не заразим с бактерии, гъбички и други патогени почвата, в която отглеждаме стайни растения, е добре компостът да мине през термична обработка. За целта обаче трябва да се достигнат точно определени температури, които да убият вредните микроорганизми. И тук на помощ може да ни се притече микровълновата печка, която почти всяко домакинство има у дома.

Но на първо време трябва да правим разлика между стерилизацията и пастьоризацията. Пастьоризацията е по-щадящ процес, който намалява вредните микроорганизми. За да пастьоризирате компоста си, трябва да го обработите при температура до 82 градуса по Целзий за 30 минути. Тази температура ще избие опасните насекоми в почвата, както и по-голямата част от вирусите, гъбичките, бактериите и семената на плевели.

Стерилизация

Стерилизацията от друга страна, ще избие всички форми на живот в почвата или компоста. За целта те трябва да се нагреят до 100 градуса за 30 минути. Така ще се отървете и от устойчивите на топлина вируси и семена на плевели. По-висока температура не трябва да се достига, тъй като тогава ще се образуват вещества, които са токсични за растенията.

Пастьоризацията на компоста е за предпочитане, когато той ще се използва за стайните растения. При нея ще постигнете баланс между това да останат полезните микроорганизми и да се отървете от вредните. Пастьоризацията може да се постигне с помощта на микровълнова печка.

За целта са ви необходими: голяма купа, която може да се използва в микровълнова печка, термометър, тънко алумиониево фолио, както и бутилка със спрей, ръкавици, стерилизирана лъжица за разбъркване.

Стъпки

Първата стъпка е да сложите компоста в купата. Не е хубаво да използвате пластмасови купи, защото пластмасата може да отдели вредни вещества по време на нагряването. Преди самото нагряване е добре да навлажните с вода компоста, като използвате спрея. Това е така, защото при високата температура отделни места от него могат да се нагреят прекомерно. Ще избегнете това с помощта на водата. Трябва обаче да внимавате – компостът трябва да се навлажни изцяло, но не бива да става мокър. Затова пръскайте по малко и разбърквайте с лъжицата. За да сте сигурни, че компостът не е преовлажнен, трябва да направите тест, като напълните една шепа и го стиснете с ръка. Компостът трябва да задържи формата си, но в същото време да не се отцежда вода. Ако се разпада на части, значи и все още твърде сух. Ако капе вода, значи е преовлажнен. Ако случаят е такъв, оставете го малко да поизсъхне и после направете нов тест със стискане.

Загряване

Втората стъпка е да сложите купата с компоста в микровълновата, без да го покривате. Загрейте го бавно на равни интервали, докато температурата стигне 82 градуса. Препоръчително е да започнете с интервал 2 минути. Когато времете изтече, вземете термометъра и проверете температурата. Тя трябва да е стигнала 71 градуса. Вкарайте купата обратно в микровълновата и нагласете таймера за още една минута. С термометъра отново проверете температурата. Тя трябва да е 76-77 градуса. След още една минута в микровълновата температурата вече трябва да е желаните 82 градуса. Цялата обработка на компоста трае общо 4 минути.

Следващата стъпка – за да бъде пастьоризацията завършена, е да покриете купата с компоста с алуминиево фолио за 30 минути. Обвийте добре купата с фолиото, за да не избяга топлината. След половин час махнете фолиото. След като компостът изстине, той е готов за ползване.