0

Ф ерма край Варна създаде най-лютата българска чушка.

Лютивината й е толкова голяма, че пикантният пипер може да се яде цял месец. Може да се намери и в търговската мрежа, а цената излиза около 1 лев за брой.

Това разказа пред “Телеграф“ Славена Родинова – дъщеря на създателя на чушката „Български дух“ Христо Родинов.

Досегашният рекорд за най-люта българска чушка се държеше от известния по света „Български морков“, оценена между 10 и 30 хиляди сковила. Тя е същата, с която НАСА прави експеримент дали може да се гледа в Космоса, за което „Телеграф“ писа. От 2022 г. обаче шампион по лютивост става „Български дух“. Тогава новият сорт е официално регистриран, а лютивината му е измерена на 200 000 сковила – около 10 пъти повече от предишния ни първенец.

Хибрид

Около 6 години отнемат на Христо Родинов да създаде новия шампион „Български дух“. Сортът е хибриден и е кръстоска между Тринидад моруга скорпион червен, която до 2013 г. е държала рекорда за лютивост, и червено хабанеро.

Семейство Родинови се занимава повече от 30 г. с отглеждане на зеленчуци и подправки. През 2011 г. главата на фамилията Христо изведнъж решава да се занимава с люти чушки. Не толкова, защото обичал пикантното, а защото намирал това за предизвикателство. Искал да види дали в България, при нашите почви и климат, може да се създаде наистина много лют пипер. Буквално хвърлил ръкавицата на държави като Мексико, известна със своите сортове, и други по-топли от България страни, в които по принцип има по-добри условия за отглеждане на пикантни шампиони. „У нас имаме четири сезона, почвата е по-различна. Баща ми искаше по-скоро да види потенциала на българската земя и на собствените си възможности – дали може да се справи с отглеждането им“, разказва дъщеря му. Късметът на начинаещия му се усмихнал.

Предизвикателство

В първите 1-2 години Христо Родинов започнал да отглежда лютите чушки в дома си. По някое време къщата му била пълна с над 300 сорта, а съпругата и дъщерите му го обявяват за „луд“. Впоследствие започнал да прави и опити да създаде собствен сорт и така след 6-7 г. се ражда „Български дух“. „С „Български дух“ показваме, че в нашата страна, с нашата почва и климат, може да се създаде 10 пъти по-люта чушка от предишния ни шампион. Нашата определено гони световните шампиони, ако беше създадена в Мексико, можеше да бъде новият световен рекордьор. Но в България с нашия климат и почва много трудно е да достигнеш до такава свръхлютивина. Колкото е по-топло, по-лютиви са“, обяснява Славена Родинова.

Иновация

„В България хората обичат да си хапват люто. За съжаление обаче лютата култура тук е съвсем далечна и не познаваме нивото си на толерантност. Исках да създам сорт, с който да провокирам себе си и всички онези българи, чиито люти чушки грам не са им люти. Исках да създам чушка, която да е изключително люта, но да е много по-добивна от най-лютата чушка в света. Исках да обединя всичко, което знам и мога, в един сорт, който да представя достойно страната ни като люта дестинация, в която развиваме лютата култура и вървим напред. Сортът „Български дух“ не само поставя нови стандарти в гастрономията, но и подчертава ангажимента на българските производители към иновациите и високото качество“, споделя Христо Родинов.

Оранжерии

В момента фамилията отглежда пикантния пипер в оранжерии, като има ферма в село Страшимирово, на 14 км от Варна, както и още 16 дка край Старо Оряхово. Организира и единствените у нас люти турове с дегустации на най-лютите чушки в света и запознаване с тяхната история. Семейството освен това прави сосове и сладка с пикантни чушки. Сосовете са толкова люти, че една капка стига да се овкуси цялото ядене. Отскоро млад фермер прави и овче сирене с „Български дух“, което по думите на Славена Родинова е изключително вкусно.

Всеки, който обича пикантното, може да си купи семена или разсад от Лютата ферма Hot Farm. Разсадът от „Български дух“ вече се разграбил, цената на коренчето е 6-8 лева в зависимост от големината. Пикантната иновация обаче е многогодишно растение и, закупувайки си едно коренче, можете да берете пипер много години.

Рекордьорът „Български дух“ може да се закупи и от магазинната мрежа. В една от големите вериги се продават опаковки от по шест чушки с тегло 60-70 грама на цена 6-8 лева. Така един брой чушка излиза около левче. С нея обаче може да изкарате месеци, защото цяла чушка наведнъж не можете да изядете. Можете да отхапвате само миниатюрни парченца. Сложена в хладилника, тя може да се съхранява много дълго.

Сее се от

началото на януари

Най-подходящото време за сеене на лютите чушки „Български дух“ е от края на декември-началото на януари до края на март. Те имат дълъг вегетационен период и отнема доста време, докато почнат да дават плод. Ако пиперът се гледа в оранжерия, реколтата започва да се бере към края на юни. А ако е на открито, брането започва към средата на юли. Реколтата се събира до ноември-декември. Разсадът пък може да се закупи от март до края на май.

Американец подобри

собствения си рекорд

От няколко месеца най-лютата чушка в света е Пепър Екс. Нейната лютивина е 2,6 милиона сковила, което е наистина много впечатляващо. Създадена е от един американец – Ед Къри, който бие собствения си рекорд. Преди това шампион е бил отново негов лютив пипер – Каролина Рийпър. Новото му изобретение Пепър Екс е два пъти по-лютиво.

Този сорт обаче не се продава, а се ползва само за медицински цели.

Повече от век лютивината на пикантия пипер се измерва по скала, измислена от американския химик Уилбър Линкълн Сковил. Той разработва метод за измерване на лютивия потенциал на различни люти чушки или по-точно съдържащото се в тях количество капсицин. През 1912 г. химикът измислил метод за тестване на лютивината на пипера, при който екстракт от люти чушки се смесвал с подсладена вода, докато се стигне до момент, в който лютивината престане да се усеща. Пропорцията на подсладената вода към първоначалното количество екстракт, разделена на 100, е използваната днес мерна единица сковил.