0

М инистерство на земеделието, РВД (Ръководство въздушно движение) и ВВС (Военновъздушните сили), както и френски експерти обсъждат изграждането на площадки с наземни генератори срещу градушките край Плевен и Червен бряг. Това съобщи зам. ресорният министър на земеделието Иван Капитанов по време на Комисията по земеделие. Той обясни, че в тези райони е много трудно да има ракетни площадки и затова ръководството на агроведомството се е спряло на опита на Франция. Това е страната, която е с най-много опит в този тип противоградова защита, каза пред „Телеграф“ Цветелина Димитрова от Агенцията за борба с градушките. Наземните генератори са един от способите, които са признати от Световната метеорологична организация и се използват за защита основно в Испания и Франция.

Ядра

Чрез съоръженията се изтласква силна струя сребърен йодид. Така се насища атмосферата с ледообразуващи ядра, преди облаците да навлязат в съответната територия. Ако облаците са по-мощни, тези генератори започват да „пушат“ три часа преди това. Самолетите също внасят сребърен йодид, но във върха или основата на облака. А ракетите пък доставят сребърен йодид директно в облака на определено място, където започва формирането на градовите зародиши, както и във фидерните облаци. Според експертите най-ефективен е ракетният способ, но той не може да се прилага навсякъде, особено за защита на населени места.

Бюджет

Досега България не е ползвала този тип защита, но тя е удобно да си приложи там, където не може да се приложи нито ракетният, нито самолетният способ на защита от ледените зърна. В случая това е районът на Плевенско. Иван Капитанов каза, че за изграждането им ще е нужен бюджет, какъвто е необходим и за предвидените 25 нови ракетни площадки в различни части на страната. Те са жизнено необходими за земеделието. Той припомни, че от времето на Десислава Танева няма изградена нито една нова ракетна площадка. В сегашния план е добавена и към Садово една. Той уточни, че по области има предвидени във Видин, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен има 8 нови, Хасково 4. „Ние можем да ги изградим, остойностили сме обществените поръчки, строителство и окомплектовка на съоръженията“, каза зам.-министърът. Той изтъкна, че е необходим бюджет и за щатен персонал, бюджетиране за ракети за следващия противоградов сезон.