0

Н е били компютри, а компоти. Сега това е трендът на сезона, когато масово затваряме компоти, и то предимно от плодове с костилки - сливи, джанки, кайсии, праскови. 
Интересното е, че въпреки написаните стотици хиляди рецепти, всяко семейство си ги прави по домашна рецепта, която се предава от поколение на поколение. Колкото по-дълго се вари, толкова по-малък е шансът да изгърми или бомбира бурканът. 

Човъркане 

Джанките са интересен плод. В различните краища на България ги правят по съвсем различен начин. В шопския има два вида буркани – сладки и солени. Солените се използват като мезе за ракия и изобщо предястие. Сладките са под формата на компот или сладко. Характерното при тях е, че няма никакъв смисъл да се разцепват и чистят, ако са на компот, тъй като при варене, дори 10 минути, се разпадат, разкaшкват и заприличват на крила на прилеп вместо на плод. Рецептата е лесна. Напълвате буркана с цели джанки догоре, след което слагате стрък индрише, 5 лъжици захар и това е. След това вместо описваните навсякъде 20 минути за варене ги оставете на огъня за 30 минути. Така плодът остава хем цял, хем мек и не се разпада. 

Костичка 

“Слива със костичка който изяде, слива във корема ще му израсте”, е написала голямата Дора Габе. За да не ни расте костичка, сливките също е хубаво да са цели. Процедурата при тях е абсолютно същата като при джанките. Единствената разлика е в лъжиците захар във всеки компот. Вместо 5 сложете с една по-малко, тъй като самата слива е една идея по-сладка. 
Най-интересното е, че при прасковите е най-добре да се разцепват на две, но там вече е по желание. Който иска да са цели плодовете, трябва да внимава с времето за варене. То е 35 минути, тъй като костилките им са по-яки и пет минути повече са задължителни. Вече по желание може да се нацепи на четири половинки, но на огъня бурканите се оставят да къкрят само 15 минути. 

Автор: Христина Пенкова