0

Л есно е да си мислим, че природата ще си свърши работата, когато засаждаме дърво.

В крайна сметка гората расте от милиони години без намесата на човека. Но ще се изненадате, като научите колко много грешки можем да направим при засаждането на дърво, които ще съсипят мечтата ви и ще превърнат усилията ви в кошмар, пише „Рурълспраут“.

За да засадите нови дървета в градината си, трябва да положите доста усилия, да отделите време и пари.

Дърветата не са евтини, а засаждането им е свързано с няколко часа усилен физически труд. Затова нека хвърлим светлина върху най-честите грешки, които да избягвате, за да не бъдат усилията ви напразни.

Условия

Не се лъжете по промоции и реклами да взимате каквото ви дърво попадне. Не всяка фиданка е подходяща за засаждане при конкретните условия във вашата градина. Ако тези условия не са подходящи за конкретния вид дърво, фиданката ще загине до няколко месеца. Затова е важно да изберете такъв вид дърво, което се вписва в климатичните условия на мястото, типа почва и т.н.

Колкото и да искате да имате магнолия, която да краси градината ви с прекрасните си цветове, тя няма да вирее добре в топъл и влажен климат. Затова е много важно да направите предварително проучване кой вид дърво при какви условия се чувства добре.

Друга често срещана грешка е да засадим дърво на неподходящо място в градината. Дори видът да е подходящ за почвата и климата, ако фиданката не е на точното място, тя ще загине. Овошките например имат нужда от много слънчева светлина. Някои не могат да устоят на силни ветрове и е добре да са на защитено от бури място.

Кога

Градинарите често не избират и правилното време за засаждане на дървото. То зависи от типа на дървото, от неговия стадий на развитие, от климата. Като общо правило дървета се засаждат, докато са в покой. Така че подходящото време е есента или ранната пролет.

Засаждането на фиданки през есента им дава шанс да се вкоренят добре, преди температурите да спаднат през зимата. Ако направим това пролетта, ще дадем възможност на новите дървета да се пробудят с природата като цяло. Но този подход не работи при всяко дърво и при всички случаи. Най-сигурно е да се засажда, когато и последният лист на дървото е окапал.

Това обаче не се отнася за много малките фиданки. Ако са закупени през пролетта, те трябва да останат в контейнерите си и под засилени грижи да достигнат по-висока степен на зрялост.

Грешка

Сериозна грешка е да се засаждат фиданки с преплетени корени. Това може да причини проблеми през целия живот на дърветата, дори може да е фатално за тях. Преплитането на корените се получава, когато фиданките твърде дълго се държат в контейнери. Тогава поради липсата на място, техните корени започват да растат кръгообразно и в един момент да се увиват в долната част на стъблото. Това може да лиши короната от приток на сокове.

Ако пренебрегнете този проблем още в градинския център, когато купувате фиданката, ще гледате дърво, което расте много бавно и е постоянно болно. Но ако вече сте попаднали на такава фиданка, можете внимателно да отвиете корените и дори да отрежете части от тях, които са най-заплетени.

Когато имате възможност, винаги преглеждайте корените още в градинския център. Това може да ви спести доста излишни разходи и проблеми.

Ямка

Много често срещана грешка е също така да засаждате дърво в много малка ямка. Фиданката има нужда от достатъчно пространство, за да се закрепи добре в почвата. Ако ямката не е достатъчно широка, корените ще трябва да се борят със сбитата почва, за да се разпрострят. Правилото, което трябва да се следва, е ямката да е два пъти по-широка от коренището. Това ще осигури въздушни джобове, а кислородът е важен дървото да се развива добре и хубаво да се вкорени.

Честа грешка е и ямката да бъде много дълбока. Нейната дълбочина трябва да е такава, че да позволи засаждане на дълбочината, на която фиданката е била в контейнера.

Не правете грешката да добавяте компост към почвата при засаждането. Слагайки тор или компост ще причините увиване на корените. Това е така, защото корените в кръглата ямка ще се опитват до достигнат до хранителните вещества в нея и по този начин ще растат в кръг. Това няма да им помогне да се разпрострят настрани в търсене на хранителни вещества, каквато е всъщност целта, за да може дървото да бъде стабилно.

Най-добре е да запълните ямката с почвата, която току-що сте изкопали. Ако тя е твърде глинеста, добавете малко пясък, за да подобрите дренажа й.

Сложете мулч

Мулчирането след засаждане на дървото е много важно. Мулчът изпълнява много роли в градината. Преди да сложите слой мулч около 10-15 сантиметра, полейте добре. Най-добре е да използвате дървесни стърготини. Не натрупвайте мулч в самата основа на дървото, защото това може да причини загниване на тази част от стъблото. Затова оставете малко място, за да може фиданката да диша.