0

Н ова мода сред производителите на птичи черен дроб отчитат застрахователни агенти. Фермери плащат по 2 стотака за едногодишна полица, която да ги подсигури при пожар или заболяване на гъските, които гледат за черен дроб, показа проучване на „Телеграф“. Обезпечението е близо 4 бона. „От селскостопанските застраховки за животни най-голям интерес има към обезщетенията за кошери с пчели и птицеферми“, разказаха застрахователи.

Условия

Има специални условия, при които могат да се сключат полици за гъски и патици за черен дроб, но не са много фирмите от бранша, които ги предлагат. Те гарантират обезпечение при настъпване на смърт или клане по необходимост вследствие на пожар, природни бедствия, болести. Освен гъски за черен дроб и кошери с пчели могат да се застраховат още патици, кокошки, които се използват за продажба за месо, състезателни коне, кучета водачи, домашни любимци, екзотични екземпляри, риба във водоем и др. „Гъските за черен дроб са специфични, трудни за отглеждане, в същото време продукцията от тях е скъпа и може би заради това стопаните се обръщат към нас със запитвания“, казаха още агенти. И подчертаха, че могат да се застраховат само птици над 3-месечна възраст.

Цени

Ако имате ферма от 30 гъски или патици, които отглеждате за черен дроб, застраховката ще ви излезе 255 лв. за период от една година. Стойността, която ще получите като обезпечение, е 3900 лв. или по 130 лв. на птица, ако заради някакъв инцидент бъдат унищожени всички пернати. За да важи застраховката, трябва да имате сключен договор с ветеринарен лекар, който официално да потвърди здравословното състояние на животните, преди да сключите полицата. Подчертаваме, че за застрахователя няма значение дали става дума за гъски или патици.

Покритие

Освен пожар обезпечението покрива удар от мълния, буря със скорост над 15 метра в секунда, наводнение, свлачище, злополука, като удар от автомобил например, клане по необходимост. Полицата покрива също заразни болести, сред които бруцелоза, червенка, шап, бяс и др. Заболяванията трябва да бъдат потвърдени от ветеринарна лаборатория. Незаразните и паразитни болести също се обезщетяват.

Застраховката няма да важи, ако птиците са били недохранени, не са спазени ветеринарно-медицинските изисквания за отглеждане, ако животните са заклани с цел грабеж или са лекувани от неправоспособно лице. Ако животното е в напреднала възраст, също няма да ви обезпечат.

Съобщава се за инцидент до 24 часа

Ако се случи инцидент и искате да бъдете обезпечени от застрахователя, трябва да го уведомите до 24 часа. До денонощие трябва да сте се обадили и на ветеринарния лекар, с когото имате договор, за да може докторът да напише официално становище. Ако се забавите и не изпълните това изискване в посочения срок, застраховката няма да важи. Обезщетенията са в различни размери според това какво точно се е случило с животните. Застрахователи обясниха още, че е важно да покажете, че сте направили всичко необходимо, за да избегнете инцидента. Освен изискване за сключен договор с ветеринар, ще ви поискат да имате и охрана на обекта. Преди да получите точна оферта за застраховката, ще ви дадат да попълните въпросник, в който да опишете всичко за фермата и животните в нея. Чак след като разгледат отговорите, застрахователите дават конкретни условия и цени.

Доставят петела в петък

Птицеферми започнаха да предлагат и доставки по домовете на продукцията си. Повечето имат възможност да ни докарат поръчаната стока само в един или два дни от седмицата. Ферма от софийското село Гурмазово например прави доставки само в петък. Пресни птичи продукти могат да се поръчат както на едро за магазин, така и за лично ползване на дребно. Цената за килограм пилешки крилца върви около 7,50 лв. - 8 лв. Може да се поръча и цяла домашна кокошка или петел, като месото се обработва в деня на доставката. Цената на една кокошка излиза около 26 лв. За 15-килограмова патица трябва да се бръкнете с 90 лв., а за заек от 2 кг трябва да платите 36 лв.

Патиците са

устойчиви на птичи грип

Светлана Трифоновска

Има разлика в това как видовете домашни птици реагират на вирусите на птичия грип, въпреки че в последната година инфлуенцата не се развива така прозрачно както досега. Това обясни пред „Телеграф“ д-р Петя Петкова, изп. директор на Асоциация на птицевъдите в България. Докато кокошките реагират веднага на симптомите и болестта се развива бурно и явно, то при патиците и водоплаващите не е така, коментира д-р Даниел Денев от БАБХ. Те могат да носят вируса на инфлуенца и да не са болни, да не проявят и никакви симптоми. Точно затова са опасни, тъй като могат да пренасят зараза, без да се разбере, че те са източникът.

Според Петя Петкова единственият начин да се спре евентуална инфлуенца, която причинява поразии на икономиките в световен мащаб, е чрез ваксинация. Недостатъците на метода са, че трябва всяка кокошка да се инжектира, а освен това няма достатъчно данни как това ще се отрази на яйцата им.

Контрол

Д-р Денев предупреди, че БАБХ се готви да затегне мерките срещу инфлуенцата. На първо място ще бъдат фермите, категоризирани в различни нива на биосигурност. Също така стопанствата с патици ще бъдат проверявани на всеки две седмици, като пробите могат да дават и самите собственици.

При наличие на птичи грип огнищата ще бъдат унищожавани, стана ясно от думите на Денев. Поради липса на достатъчно персонал в БАБХ ветеринарите смятат да се обърнат към ловците за помощ, за да събират трупчета на умрели птици, които да бъдат изследвани. Той намекна, че вероятно услугата няма да е безплатна.

Брюксел

Денев заяви, че заради загубите в световен мащаб от инфлуенцата и вероятността тя да се превърне в опасна зооноза за хората в момента Брюксел обмисля да разреши ваксинацията на стопанските птици. Решението да се използва ваксина ще бъде по желание, добави представителят на БАБХ. Той подчерта, че според Европейската комисия ваксинацията не е решение на проблема с инфлуенцата.

Щамове

Най-негативното свойство на инфлуенцата е, че може да се смеси в различните гостоприемници и да се получат нови щамове, които правят клиничната проява трудна за разпознаване, каза Петкова. Тя цитира хронология на болестта, според която през 1996 първите случаи са дошли от Китай. От 2005-2021 г. в световен мащаб са умъртвени над 316 млн. птици. Засегнати са над 50 държави в световен мащаб. Важно е да се знае, че заболяването е зооноза, тоест хората могат да се заразят при някои от щамовете. По данни на ЕК този е най-големият и най-тежкият епидемиологичен сезон, доказани са над 6 хил. бр. случаи, засегнати са почти 50 млн. домашни птици. Висока устойчивост и трудна борба с него.