0

К онсумацията на риба се препоръчва от лекарите и би трябвало да ядете поне едно или две рибни ястия на седмица. Рибата, особено морската, съдържа омега-3 мастни киселини, витамини и минерали, от които се нуждаем.

Колко могат да бъдат вредни рибните консерви и кои от тях могат да се ядат и от кои е по-добре да се откажете, разказва Ирина Юзуп, диетолог, педиатър и кандидат на медицинските науки, пред aif.ru.

Захаросани белтъци

Например консервираната риба съдържа AGEs или КПГ, крайни продукти на гликирането (с други думи захаросани протеини, протеини, унищожени от захарите). Те влияят върху качеството на нашата кожа и на съединителната тъкан и предизвикват процесите на стареене и разрушаване на тъканите.

Освен това рибните консерви често съдържат твърде много сол, включително скрита. Прекомерната й консумация допринася за дехидратацията, влошава биохимията на кръвта, води до нарушаването на целостта и еластичността на кръвоносните съдове и повишава кръвното налягане.

Ако сте купили консерва с риба в растително олио, тогава освен солта и захарта, които се съдържат в консервите, ще ядете и много рафинирано олио. Практически от него няма полза, но значително увеличава съдържанието на калориите в рибата. Също така рибата, консервирана в олио, може да съдържа трансмазнини, които по време на термичната обработка могат да отделят канцерогени.

Тон и живак

Ползите или вредите от консервираната храна могат да зависят и от самата риба като при какви условия е отглеждана, къде е уловена и обработена и с какво се е хранела. Така например рибата тон е "известна" с повишено количество на живак.

Няколко държави са провели няколко проучвания върху рибните консерви, продавани на местните пазари, за количествено определяне и наблюдението на концентрациите на тежки метали и металоиди и за гарантиране на безопасността на храните и общественото здраве за потребителите.

Проучванията показват, че концентрацията на тежки метали и металоиди в някои проби от рибни консерви може да бъде тревожна. Някои химикали са токсични и могат да бъдат вредни за здравето. Консервираната храна може да съдържа арсен и ефектът му върху организма, дори и в малки дози, провокира рак на черния дроб, белите дробове, простатата и пикочния мехур. Другите елементи като алуминия, който също може да се намери в рибните консерви, са токсични и са свързани със заболявания като разстройство от аутистичния спектър и от множествена склероза.

Човешка плодовитост

Опаковката също може да повлияе на ползите от консервираната храна. Много кутии съдържат бисфенол А и го освобождават, когато се съхраняват дълго време. Това вещество поражда опасенията на европейските химици, че е възможно да има ефект върху човешката плодовитост. Има проучвания върху животните, които показват, че ниските нива на бисфенол А, особено по време на развитието, могат да доведат до дългосрочни хормонални, метаболитни и репродуктивни нарушения.

Най-безвредна е в собствен сос

Обикновено в магазина купуваме консервирана риба в собствения й сос, риба в доматен сос и накрая в растително олио. Можем да кажем, че първият метод на консервиране, особено ако консервите съдържат само риба, сол и подправки, може да се определи като най-малко вредния за нашето здраве. Най-добре е да купувате само такива рибни консерви, като се уверите се, че съдържанието съдържа само риба, вода и сол.

Такава консервирана храна няма да навреди, когато се консумира не повече от 1-2 пъти месечно.

Консервираните храни в растително олио са най-опасни и те са с високо съдържание на калории, олиото може да бъде с лошо качество, с ниска точка на запалване, което определя повишената канцерогенност. Освен това рибата, консервирана в олио, често се опушва, както се прави с любимите ни шпроти. А горящите въглища отделят десетки вредни съединения, които се съхраняват в продукта, а след това и в човешкото тяло.

Доматеният сос е по-малко калоричен от олиото, но в него могат да се добавят консерванти и добавки.

Скрита сол опасна за бъбреците

Рибните консерви са пълни със скрита сол, така че не се препоръчва да се консумира от хора с проблемни крехки кръвоносни съдове и с бъбречни заболявания. Мазните консерви е по-добре да не ядат и от тези, които имат проблеми с жлъчните пътища и с черния дроб, както и тези, които имат метаболитен синдром.

Да се въздържат от рибни консерви тези, които страдат от заболявания на стомашно-чревния тракт.

Превод: Павел Павлов