0

Е два ли има домакиня, която да няма в дома си петуния. Някои обичат да украсяват с тях балкона си, други ги поставят в двора си. Ефектът винаги е налице. Красиво и нежно, това цвете винаги предизвиква очарование. Какво обаче да знаем за петунията? Родината на цветето е Бразилия и носи названието си от бразилската дума за тютюн заради приликата с него. Цъфти от май до късна есен. Размножава се през февруари-март чрез семена.

Цветето се сади от семена или резници. От семена засяването обикновено става в закрити помещения от януари до април. За целта се използва богата на хранителни вещества, но лека почва, най-удачна е торф. Засяват се нарядко, с голямо разстояние между тях. Не е нужно да се заравят семената, достатъчно е леко да се притиснат към почвата. Разсад се прави в отопляеми парници или полиетиленови оранжерии през февруари-март. При домашни условия разсяването се прави директно в цветната леха през април.

„За да се радвате на обилен цъфтеж на петуниите, трябва да ги подхранвате редовно. Добре е да започнете да правите това една седмица след засаждане на растенията на постоянно място“, обясни Мария Митева, която отглежда петунии в градината си.

На всеки 7 до 10 дни ги подхранвайте с комплексни торове, най-добре с такива с високо съдържание на калий. Торенето продължава до август.

Цветето се полива в подложката на съда за засяване. Температурата на водата трябва да е 20-22 градуса. Поникват за 7-10 дни. Младите растения се пикират 1-2 пъти, като преди изнасянето трябва да са в 7-8 см саксийка.

Цъфтене

Петунията много обича топлината и светлината. Ако искате да имате красиви цветя, трябва да изберете открити слънчеви места с глинести или песъчливи почви, въпреки че за тях е подходяща всяка плодородна почва.

Цветето не е капризно, но ако се отглежда в саксии, трябва редовно да бъде подхранвано с комбиниран тор за цветя. Важно е да знаете, че тези цветя не обичат вятъра, затова трябва да бъдат поставени на място, където няма да бъдат подложени на течение, за да може да се развиват. Също така много от видовете са чувствителни към дъжд, затова трябва да внимавате къде ги садите. В началото поливайте умерено, а през лятото не допускайте изсъхване, защото листата прегарят. Редовно трябва да почиствате прецъфтелите цветове и жълтите листа.

„В случай че листата на петунията почнат да пожълтяват или да увяхват, намалете поливането, тъй като една от основните причини за това е загниването на корените. За да бъде спасено цветето, пресадете в друга саксия или почва“, посъветва Мария Митева.

Кои са причините петунията да не цъфти? Ако не се радвате на красиви цветове, трябва да обърнете внимание на някои неща:

* Обем на саксията и разстояние между растенията - не забравяйте, че петунията е растение със силна коренова система, така че имате нужда от поне два литра под всяко растение.

* Недостатъчна влажност на почвата - петуниите обичат обилно поливане, но често не е необходимо да се поливат, в противен случай кореновата система може да изгние. Младите петунии не трябва да се поливат обилно, тъй като кореновата им система не се е развила напълно

* Недостатъчно ниво на светлина- петуниите са светлолюбиви растения, което означава, че се препоръчва да се избират най-светлите и слънчеви зони за тях. Изложената слънчева светлина може да увреди листата на растението, така че поддържайте растенията овлажнени.

* Липса на хранене или неправилна схема на хранене - растенията се нуждаят от азотни торове, за да процъфтяват, а фосфорните и калиевите торове да цъфтят. Следователно следната схема е оптимална: първо, трябва да поливате растенията, след това да нанесете достатъчно количество органични или минерални торове, след това отново вода и да нанесете минерално торене за листата. Не бива обаче да преполивате и да прекалявате с торенето.

„За да цъфти обилно, е добре да прищипвате върха и да оставяте по пет листа. Това помага на растението да се развива добре и да има красиви цветове“, обясни Мария Митева.