0

А ко си имате кокошки и пилета в двора, за да ви снасят пресни яйца, не е нужно да харчите пари за готови фуражи, а можете да си ги направите сами. Просто си купувате зърно от земеделски производител близо до вас. Трябва да знаете, че 20 кг торба зърно трае около 3 месеца за 4 кокошки според slabi.koshachek.com. Разбира се, говорим за много малко стопанство, а не професионално птицевъдство.

Кокошките се нуждаят и от калций, но не е необходимо да го купувате, защото има няколко прости съвети на хора с опит, които ще дадат идеи как без излишни средства да осигурите на птиците качествена живот и храна.

Ябълкови кори

На кухненския плот е добре винаги да има малка кофа за компост. Така почти всички остатъци от храна могат да влизат в този кош, който се изпразва веднъж на ден в кокошарника. Ще се учудите колко бързо всички тези остатъци се ликвидират от кокошките, а така ни освобождават и от боклука. Защото пилетата са всеядни и ненаситни. Но все пак трябва да имате предвид, че и те си имат своите предпочитания.

Пилците мразят домати, картофи, лук, цитрусови плодове, авокадо, боб, твърде солени ястия, сух ориз, шоколад, бонбони и ябълкови кори.

Градината

Друг начин да им дадете разнообразна храна и да намалите сметката си по изхранването им, е да ги пуснете да търсят съкровища из двора. Това е правило, което важи както през лятото, така и през зимата. Те ще събират, без да се спрат, насекоми и плевели, което е тяхната идеална и при това балансирана диета.

Това е естественият им начин на живот и по този начин те се ще са щастливи и здрави.

Най-доброто е да им дадете шанс да тичат навсякъде и ако можете да го осигурите дори през зимата, самите птици ще знаят как да намерят това, което трябва да ядат.

Нямате ограден двор, който да ги остави да тичат из градината? Или пилетата ви са все още твърде млади, за да можете да им се доверите?

Можете да им направите нещо като мобилен парк с фина телена мрежа около колци, които периодично могат да се преместват. Това е важно, защото ако кокошките ви докопат градината от краставиците, нищо няма да остане. Ако не можете сами да се справите, можете да си купите готови.

Камъчета

Ако пилетата прекарват част от времето си в градината или двора, тогава ще кълват малки камъчета и пясък.

Така че няма нужда да харчите пари, за да им купите чакъл и да го смесвате с храната им.

Всъщност за тях е от съществено значение да поемат няколко зърна пясък, защото помага на стомаха им да смила най-твърдите храни.

Хранете ги със собствените им яйчени черупки за калций. Кокошките нямат никакъв проблем да ядат собствени черупки от яйца, а малките пиленца могат да се захранват и със сварен жълтък. Всъщност им дават доза калций допълнително, което прави черупките им по-твърди.

Калцият се съдържа особено в черупките на стриди, въпреки че не ги ядем всеки ден. Така всички яйчени черупки се натрошават и се слагат в кофата с кухненски компост.

Забавно е да се наблюдават как пилците се бият за черупки от яйца, когато се хвърлят от кофата на земята. А това е и най-добрият начин за рециклиране на яйчени черупки.

Торба

Можете да си набавите по-евтино зърно, като се свържете с професионална фуражна компания или силоз. Попитайте ги за повредени торбички със семена.

В такъв случай те не могат да се продават по магазините. Така че това е загуба за компанията. Вместо това те могат да ви ги продават на много по-ниски цени и така печалбата ще е взаимна, а понякога дори може да ви ги дадат и безплатно.

Напукана царевица

Можете да съберете и напукана царевица от фермер.

Свържете се с такива стопани и всяка есен, след прибирането на царевицата можете да посещавате нивите им, за да съберете няколко кофи напукана царевица.

Всъщност във ферма, под силози, сандъци за зърно и сушилни за зърно ще намерите малки купчини напукана царевица.

Малко се губи всеки път, когато се прехвърля царевица от едно място на друго.

Тази напукана царевица обикновено се използва от селскостопански животни, птици или друга дива природа.

Има фермери, които могат да ви позволят да си съберете такива зърна безплатно, при условие да им се направи малка услуга в бъдеще, когато имат нужда.

Така смесваме царевицата с храната на кокошките, ако трябва да допълним някое от храненията, или просто го разпръскваме из поляната, за да го търсят.

Жълтъците оранжеви от царевица, от жито жълти

Важно е да се знае, че цветът на жълтъците на яйцата зависят от храната, която поемат кокошките. От житните култури те стават бледожълти, а оранжеви стават от царевицата. За силен цвят е добре да се дава накълцата коприва или просто да я хвърлите в двора, да си я изкълват. Тя съдържа желязо и ще повлияе на цвета на жълтъка. Освен това осигурява и здраве на птиците. Те обичат много и млечка, която ако имате в двора, можете да я наскубете и да я хвърлите. За секунди пилетата ще я унищожат. Всъщност кокошките са най-добрият рециклиращ жив организъм.