0

Е сента тепърва дойде, и то със слънце и високи градуси. Въпреки необичайните горещини именно сега е моментът да планираме подготовката на кокошарника за зимата, разказаха птицевъди от софийското село Доброславци пред „Телеграф“. Те допълниха, че с подходящите грижи всяка зима кокошките им се чувстват добре и снасят като часовници – един ден – да, един – не.

Изолация

Най-важно е да изолирате кокошарника. Ако не можете да си позволите да харчите ток с радиатор или конвектор и не живеете във висок планински район, може да използвате специални материали, с които да осигурите подходяща температури за пернатите. За да се чувстват добре кокошките, термометърът трябва да е около 12-15 градуса. Някои породи са добре и при 5 градуса, но е препоръчително да поддържате по-топло. За целта трябва да изолирате пода, стените и тавана. Чудесен избор е сламата, като покритието трябва да бъде поне 10 сантиметра. Със слама, а не със сено, застелете и гнездата на кокошките. Важно е да знаете, че сеното се овлажнява и затова не е подходящо. За да остане топъл подът, може да използвате и дървени стърготини, като покритието не трябва да е под 8 сантиметра. На стените може да сложите минерална вата, с което ще избегнете пропускането на студ. Други фермери предпочитат да изолират с пяна. Същите материали се използват и за тавана на кокошарника. Много е важно да не позволявате проникването на влага в кокошарника, защото това е благоприятен фактор за различни заболявания. Ако не може да поддържате подходяща температура само с изолация, трябва да включите допълнително отопление.

Гнезда

Важно е и как ще разположите гнездата на кокошките, обясниха птицевъди. Тъй като през студените месеци те снасят по-малко, е достатъчно да сложите по едно гнездо за четири-пет кокошки, разказаха фермери. Зимата кокошките имат нужда и от допълнителна светлина, тъй като денят е значително по-къс, казаха още експертите. Затова е хубаво да оборудвате кокошарника с лампа. Птиците трябва да са на тъмно не повече от 10 часа. Трябва да проверявате за яйца и да почиствате гнездата и кокошарника всеки ден, а при възможност е препоръчително да осигурите и вентилация в помещението.

Птицевъди предупредиха, че когато дойдат зимните месеци, изобщо не е препоръчително да пускате кокошките навън. Студът може да разболее пернатите или най-малко да повлияе на снасянето на яйцата. Когато има топли и слънчеви часове обаче, да пуснете кокошките навън е добре за тях. Не забравяйте, че те обичат да следват рутината, така че ги изкарвайте по едно и също време всеки ден, ако температурите навън го позволяват. Това ще помогне на пернатите по-лесно да се приспособят към зимата.

Осигурете пясък за къпане

Осигуряването на пясък за къпане на кокошките е задължително. Може към него да добавите малко сяра и дървесна пепел. Птицевъди съветват да има две зони с пясък. В едната песъчинките да са по-ситни, а в другата – едри с примеси от камъчета. Счуканите тухлички в пясъка на кокошките подобряват храносмилането на пернатите. Птицевъди допълниха, че тънкост е да добавите и малко стрити яйчени черупки. Те се добавят преди снасянето и се ползват още за профилактика при някои заболявания при кокошките.

Водата да не замръзва

В много студено време е препоръчително водата да се сменя често, за да се предотврати замръзването й, съветват още птицевъди. Бъдете внимателни с поилките, така че пернатите винаги да имат вода за пиене и храна на разположение. Студът води до забавяне на метаболизма на кокошките, така че трябва да се подчертае важността на прехраната им по време на по-ниски температури. Когато е студено, трябва да сме сигурни, че фуражът на кокошките е достатъчен за производство на яйца, той трябва да осигурява енергия, така че трябва да се осигури увеличаване на енергията във фуража и в същото време да се намали количеството на протеина.

Внимавайте с прекомерното увеличаване на мазнините в менюто на кокошките, тъй като понякога те не могат да ги усвоят.