0

М арт идва с нова мания сред любителите цветари – мента, розмарин и магданоз. Трендът в момента е популярни подправки да се отглеждат вместо цветя по терасите, разказаха майстори градинари. Освен че са най-добрият приятел на всяка тенджера, трите ароматни подправки са и много красиви и могат чудесно да се използват и за украса. Краят на февруари и началото на март е идеалното време да започнете тяхното отглеждане.

Покупка

Ако нямате търпение и достатъчно опит в билкарството, може да си купите подправка в саксия директно от някой магазин. В момента най-много има именно магданоз и мента. За розмарин ще трябва да обиколите повече, но определено ще си заслужава, твърдят експерти. Кориандърът също е популярна и много красива на вид подправка, но в момента във веригите почти навсякъде е изчерпана в саксия. След като си купите живата билка от магазина, е хубаво да си я пресадите в друго сандъче, като се съобразите с това, че някои растения обичат по-дълбоки съдове, а други - по-широки.

Мераклии

В случай че сте истински мераклии сами да засеете подправките, имайте предвид, че най-трудно ще ви бъде с розмарина. Запомнете, че почвата му трябва да бъде глинесто-песъчлива. Това ароматно растение обожава топлината, така че не го изнасяйте на терасата, ако там градусите са под 10. За магданоза ще ви трябва дълбока саксия и градинска почва с малко хумус и речен пясък. Обратно на него за ментата пригответе не дълбоко сандъче, а съд с широка повърхност.

Преди да засеете растенията, не забравяйте да дезинфекцирате саксиите с калиев перманганат. И трите подправки обичат топлина и не е препоръчително да бъдат преполивани.

Тънкости

Отглеждането на всяко растение има своите тънкости. Освен че не бива да ги преполивате, но и не трябва да ги оставяте със суха почва, някои подправки като ментата не обичат прекомерното количество тор. Ако прекалите с преторяването, ментата може да загуби вкуса си, предупредиха опитни градинари. Освен това, както и при други растения е важно кои ще бъдат съседите на ментата, в случай че я засеете в градината. Препоръчително е близо до нея да има домати или зеле, твърдят билкари. Билките са много деликатни растения и трябва да ги пазите много. Ако се престрашите да ги гледате в градината, задължително нека бъдат на място, на което няма вятър. Дъждът ще ги полива вместо вас, затова може да пропуснете добавянето на вода, защото може да изгният.

Правим синап в кутия от яйца

Синапени зрънца, от които се прави горчица, може да си направите и сами в домашни условия. Лесно и приятно е като детска игра, изтъкват растениевъди. За целта първо си купете семенца. След това пригответе една картонена кутия от яйца. Извадете яйцата и на тяхно място поставете навлажнен памук, в който предварително сте увили по няколко семенца. Поставете новия дом на синапа на слънчево място и изчакайте 7-8 дни и семенцата ще покълнат. След това ги изчакайте да пораснат и ще имате чудесен овкусител за сосове.

Приятели на супи и сладкиши

Прясната мента, магданозът и розмаринът са истинско богатство за определени ястия. Ментата може да използвате за декорация и освежаване на торти и сладкиши. Тя е и задължителна съставка за някои алкохолни и безалкохолни коктейли. Розмаринът си отива с картофи и различни видове меса, пици, салати, риба. Той става дори за почистване на кухненския плот. За целта трябва да го смесите с малко сол, вода и лимон и ще имате натурален почистващ препарат. Магданозът е чудесна добавка в пилешката супа, в много видове яхнии и салати.