0

К лиматичните аномалии в началото на зимата с необичайно високи температури, надвишили на много места 20-21°С, доведоха до възобновяване на вегетационните процеси при есенните посеви в част от полските райони на страната. Топлото за сезона време провокира на места в крайните югозападни райони преждевременно, нежелателно, набъбване на пъпките при някои ранноцъфтящи храстовидни и овощни видове като дрян, кайсия, праскова и череша съобщава в месечна агрометеорологична прогноза за януари 2024 г. Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ  

Наднормени

В началото на януари агрометеорологичните условия ще продължават да се определят от наднормени температури и средноденонощни стойности в полските райони над биологичния минимум, необходим за протичане на забавена вегетация при зимните житни култури.

През втората половина от първото десетдневие се прогнозира понижение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия. Очакваното застудяване през този период ще прекрати късната вегетация при зимните житни култури, ще възпрепятства ненавременното развитие и при някои дървесни видове, което би довело до намаляване на тяхната студоустойчивост. През второто и третото десетдневие агрометеорологичните условия ще се определят от температури близки до климатичните норми, които ще поддържат в покой зимните житни култури.

Житни

През януари посевите с пшеница и ечемик ще зимуват в различни фенологични фази. Късно засетите, в края на есента, зимни житни култури в агростанциите Бъзовец, Николаево, Казанлък, Сливен и Чирпан са във фаза поникване и начален стадий на листообразуване. При ноемврийските посеви в Кнежа, Търговище, Пазарджик, Хасково, Любимец преобладава фаза трети лист. Във фаза братене, подходящата фаза за зимуване, са малка част от посевите с пшеница и ечемик на места в Дунавската равнина - агростанция Новачене и в Горнотракийската низина в района на Пловдив. През януари прогнозираните минимални температури, до минус 13°С, няма да представляват опасност за трайните насаждения и за встъпилите във фаза братене зимни житни култури. В условия без снежна покривка стойности от порядъка на минус 10-13 градуса, при по-продължително задържане, ще бъдат критични за късно засетите, неукрепнали, посеви.

Слой

Прогнозираните валежи през януари, около и над нормата, ще увеличават влагозапасите в еднометровия и двуметровия почвен слой. В края на декември почвените влагозапаси при пшеницата в еднометровия слой в по-голямата част от полските райони бяха с нива над 85-90% от пределната полска влагоемност (ППВ).

През месеца по-подходящи условия за провеждане на зимни резитби при семковите овощни видове ще има в началото на първото и през повечето дни от третото десетдневие.