0

С тудените дни на зимата са зад гърба ни, макар времето все още да е доста хладно.

Хората, които живеят при по-топъл климат, вече се хвалят с първите си доматчета. Но още не е късно да разсаждате и да разширявате градината си. Има един метод, който е много подходящ за по-малки площи. Той предвижда да направите лехи директно върху тревата, без да е необходимо да разоравате почвата, което ще ви спести доста усилия.

Минимумът, който ви е необходим, е да имате подръка картон и компост. Обикновено тези материали са безплатни за хората, които имат в наличност картонени кутии и си правят собствен компост.

База

Картонът осигурява базата на лехите. Слага се директно върху земята, като по този начин потиска плевелите. С течение на времето картонът се разпада и разлага в почвата и по този начин я подхранва, заедно с разлагащите се треви и плевели, които са богати на азот.

За градината изберете само кафяви картонени кутии, без надписи по тях. Махнете всички етикети и лепенки. Най-подходящи са големите кутии от едра техника.

Необходимо ви е и голямо количество компост. Добре е да направите и бордюр около лехата от камъни. Бордюрът ще ограничи компоста от разпиляване от вятър и дъжд. Освен по-големи камъни, може да използвате и тухли, цепеници, бетонови блокчета и всичко друго, което ще ви свърши работа. Самата леха трябва да бъде повдигната на височина около 10 см.

Лехите могат да бъдат оформени по размер и форма по ваш вкус. Много подходящи размери са правоъгълници с големина метър и петдесет на метър. Между отделните лехи трябва да оставите отстояние. Пътеките може да покриете също с камъни, за да минавате по-лесно и да се пазите от калта. Можете да поставите и мулч, вместо камъни. Най-подходящият е дървесни стърготини. Но понеже този вид мулч се разгражда с времето, трябва да го подновявате всяка пролет.

Стъпка по стъпка

Ето как се правят лехи стъпка по стъпка.

Първо, окосете тревата и плевелите. Нагласете косачката да коси най-ниско. По този начин картонът ще прилегне най-плътно към земята и няма да се повдига на някои места.

Втората стъпка е да сложите самия картон. Първо използвайте най-големите части. Ако разполагате само с малки части, трябва да ги застъпвате, за да не пробие тревата между тях.

Ако се образуват пролуки, покрийте ги с малки парчета картон. Колкото повече слоеве картон сложите, толкова по-добра бариера бариера срещу тревата и плевелите.

След като сложите картона, оформете бордюра по краищата, като използвате посочения по-горе материал – камъни, тухли и т.н. Оставете само едно празно разстояние, за да може да премине количката, натоварена с компост.

Количка

Прекарайте с количката компост и го изсипете върху картоните, като започнете от външния десен ъгъл. След това запълнете с компост останалите ъгли и накрая се насочете в пространството между тях. Разпределете равномерно компоста, помагайки си с ръце. След като тези места са оформени, можете да се насочите към центъра. След като се уверите, че дълбочината на лехата е достигнала около 10 см, започнете да утъпквате с крака компоста. Не се притеснявайте, това няма да уплътни почвата, а ще разпредели компоста равномерно и ще предотврати разнасянето му от вятъра. Накрая, измерете дълбочината. Ако тя е по-малко от 10 см, добавете още компост, докато лехата достигне желаната дълбочина.

Няма нужда да чакате, можете да пристъпите към разсаждане на разсада и засяване на семената веднага, щом лехите са готови.

Корени

Не се притеснявайте, че компостът ще изгори нежните корени на младите растения. След като те пораснат, корените им ще пробият през картонения слой и ще проникнат в почвата.

Засейте разсада, като изкопаете ямка с големите, колкото коренището. Компостът отгоре и почвата отдолу с времето ще се смесят в едно. Полезните бактерии, които се появяват винаги в органични материи като компоста, ще започват да си вършат работата. Тези съюзници в градината ще обменят хранителни вещества и ще образуват малки тунели в земята, така че водата и въздухът да циркулират из цялата леха.

За да засеете семена, направете траншеи с нож. Сложете в тях семената, след това внимателно върнете компоста отгоре.

След засаждане на разсада и засяване на семената, полейте добре лехите.

Не забравяйте да плевите и торите

В рамките на вегетационния период картонът се разгражда и изчезва. Междувременно, растителността – тревата и плевелите, напълно ще са се разградили. Въпреки това винаги ще изникват нови плевели, чиито семена са донесени от вятъра. Докато са малки, изскубвайте плевелите на ръка. Някои по-жилави плевели обаче ще пробият картона и ще се покажат на повърхността. Опитайте се да ги изскубнете заедно с корените им.

Лехите трябва да се подхранват с тор. Следващата пролет възстановете лехите със свеж слой компост с дълбочина около 2-3 сантиметра. През късната есен положете слой мулч, за да предпазите лехите от ерозия. Мулчът също така ще запази микробиомът на почвата през зимата. Той ще действа като защита срещу високите температури и по този начин ще образува хабитат за презимуващите насекоми.