0

В ероятно сте чували твърдението, че стайните растения пречистват въздуха у дома.

Това обаче не е точно така, твърди сайтът Рурълспраут.

На пръв поглед подобно твърдение изглежда логично. Знаем, че растенията абсорбират някои замърсители като октан, формалдехид, толуол. Растенията поглъщат въглероден диоксид и отделят кислород. Така че е близко до ума да предположим, че те могат и да пречистят въздуха в дома ни.

Има и проучване на НАСА от 1989 г., което дори уж доказва тази презумпция. Точно оттам обаче идва и заблудата. Когато цитират научно изследване, медиите обикновено взимат само онази част, което ще привлече вниманието към заглавието. Често пропускат думи и изрази като „може би“, „вероятно“, „възможно“. Още по-лошото е, че много хора четат само заглавията, а не целите статии, където тези условности са посочени. Така започват да се разпространяват дезинформациите.

Такъв е случаят и с проучването на НАСА. Много от хората не са вникнали в подробностите, само са мернали някаква информация и са я приели за чиста монета.

Съединения

Летливите органични съединения са основни замърсители на въздуха в домовете ни. Почти всичко в къщите ни бавно, но постоянно, изпуска ниски нива на химикали във въздуха. Много ежедневни дейности правят същото – като се започне от готвенето и се стигне до използването на препарати за чистене.

В случая с проучването НАСА е търсела начин как да се прочиства въздухът в затворени и запечатани помещения, в Космоса или на Земята. Американската космическа агенция е изследвала дали е възможно листата, корените, почвата и свързаните с растенията микроорганизми да намалят замърсителите на въздуха на закрито. За целта на проучването са избрани 14 различни растения, но не всички са тествани. Експериментът се състоял от това да се конструират две херметически кутии с различни размери, едната от които по-висока, за да побере по-големите растения. Кутиите са били заобиколени от специални лампи за разсад. Растенията са били подхранени и пазени в оранжерия преди теста.

Опит

Опитът е бил за тестване на нивата на бензен, трихлороетилен и формалдехид, често срещани замърсители в нашите домове.

За всеки химикал едно растение е било поставяно в кутията, след това определено количество от химикала е било инжектирано в контейнера. Със специална техника са били измервани нивата на съединението в рамките на 24 часа.

Резултатите показали, че количествата от всеки химикал са намалели през този 24-часов период. Изглежда, че това потвърдило мита за пречистващата сила на растенията. Трябва обаче да се вгледаме по-отблизо в детайлите.

Първо, нека да видим какво количество от всеки химикал е било премахнато. То варира в широки граници, в зависимост от растението – от 89,8% до 9,2%. В повечето случаи процентите били някъде по средата. 89,8% всъщност са били отклонение. Освен това някои растения не били толкова добри в пречистването на въздуха от химикали както други.

НАСА е използвала малки херметически контейнери с едно растение вътре. Никой човек обаче не живее в толкова малко пространство. Освен това проучването показало, че едно растение може да намали количествата на определен замърсител. Но тези резултати не могат да се екстраполират към домовете ни, където качеството на въздуха постоянно се променя. Всичко в къщата ни отделя някакви химикали – от мебелите до килима. И това става толкова бързо, че нито едно растение не може да премахне замърсяването.

По-нататъшните проучвания показали, че микроорганизмите в почвата всъщност са отговорни за абсорбирането на химикалите, а не самите растения. Учените установили, че растенията с повече листна маса, която покрива почвата, вършат по-малко работа за пречистване на въздуха.

Листа

След като премахнат листата, които покриват почвата, процентът от химикала, който е премахнат, се повишил. Учените продължили с опитите и премахнали цялата листна маса, оставяйки само корените на растението и почвата с микроорганизмите. Резултатите отново били по-добри.

Но да се върнем на въпроса възможно ли растения да намалят замърсяването в домовете ни. Имайки предвид размера на кутиите, които НАСА са използвали, излиза, че за да постигнем подобни резултати вкъщи, трябва да поставим в стаите цели 600 саксии. При това, за да премахнем определено количество от един замърсител за 24 часа.

В крайна сметка: да, растенията могат да пречистват въздуха. Но за да има наистина ефект от това тяхно свойство, тяхното количество трябва да е огромно.