0

Л авандулата стана много популярна в българските градини.

Тя е красива, ухае прекрасно, поддържа се лесно, пчелите я обичат.

Но с течение на времето цъфтежът намалява. Причината е, че стъблата се вдървесяват, оттам пускат по-малко нови издънки, оттам и по-малко цветове. В един момент ще сте принудени да замените старото растение с ново. Това няма да е проблем, ако градината ви не е много голяма. Но при по-големи лавандулови насаждения изравянето на старите растения и заменянето им с нови може да коства много време и пари.

Затова е най-лесно да размножим лавандулата. Методите са няколко. Най-често срещан е чрез резници. Но има и друг начин, който се използва при големите лавандулови полета. Това е размножаване направо от по-старите растения чрез процес, наречен наслояване. Този метод е по-лесен от резниците, ако имате вече съществуващи растения. При него новото растение взема всичко, което му е необходимо, от майчиното.

Как работи?

Ако сте отглеждали домати, трябва да знаете, че там, където стъблата допират почвата, те пускат коренчета. Лавандулата прави същото с малко помощ. За да размножите растението, всичко, което трябва да направите, е да заровите част от стъблото в почвата и да чакате. След известно време заровената част от стъблото ще образува коренчета и ще се формират нови издънки. Можете да отречете това ново растение от майчиното и да го засадите другаде.

Как става това?

Изберете стъбло от долния край на основното растение, което расте в близост до земята. Трябва да е по-старо стъбло, което има вдървесяване. В долната част на това стъбло, няколко сантиметра от основата на растението, внимателно изтъргайте кората, като използвате чист стерилизиран нож. Не трябва да изтъргвате много и на дълбоко. Само махнете горния слой на кората, за да се покаже бялото отдолу. Това стимулира естествения процес на растението да започне да се самолекува. Когато заровим тази част от стъблото, то ще пусне нови коренчета.

Разрохкайте почвата и притиснете стъблото в нея. Не е задължително да го заравяте. Просто се убедете, че изтърганата част има контакт с почвата. Използвайте камък, който да притиска стъблото постоянно към почвата или специални скоби, направени за тази цел.

Бебе

След няколко седмици тази част от стъблото, която е в контакт с почвата, ще започне да пуска корени. Може да забележите нови издънки по протежение на стъблото, точно над частта, където има вече коренчета. Това е добър знак. Това растение бебе ще продължи да се развива бавно, така че не е добре да го отрежете веднага. Нека то да се установи и да презимува, закрепено към майчиното растение. Следващата пролет можете да отрежете бебето от родителското растение и да го засадите на избрано от вас място.

Този процес се извършва по време на вегетационния период, най-добре от пролетта до лятото. Помнете, че колкото по-рано го извършите, толкова повече време ще дадете на бебето да се установи и то ще презимува по-добре.