0

З асяването на семената е една от най-вълнуващите градинарски задачи през годината.

За да отгледате здрави растения, са важни не само семената, но и качеството на почвената смеска.

Почвеният субстрат за семена създава идеалната среда за покълване. Интересно е да се отбележи, че повечето субстрати въобще не съдържат почва. Един ключов компонент създава разликата между субстратите с пръст и тези без никаква почва, и това са хранителните вещества.

Семената съдържат всички хранителни вещества, от които имат нужда, за да покълнат. Затова те нямат нужда от още нутриенти от почвата. Всъщност излишните хранителни вещества в ранните стадии на растеж могат да нанесат повече вреда, отколкото да донесат полза, изгаряйки нежните коренчета. Смеските без почва съдържат само няколко вида хранителни вещества и са предпочитани заради други предимства като аерация и задържане на вода.

Почвата обикновено е по-уплътнена, отколкото е необходимо за бързо покълване на семената.

Разбира се, корените се образуват и в градинска почва. Постоянно засяваме семена директно в градината. Но семената ще образуват по-силни корени и субстрат без почва.

Градинската почва също така е пълна с неща като плевели, микроби и т.н., които могат да попречат на семената да покълват.

Без почва

Така че, за да подготвите разсадите, са ви необходими табла и субстрат без почва.

Субстратът от магазина може да ви излезе твърде скъпо. Освен това някои компании добавят излишни химически елементи. Затова можете да си направите свой субстрат, който ще ви излезе по-евтин и без много химия.

Какво е необходимо да съдържа един субстрат, направен у дома?

На първо място това са кокосовите влакна. Те са направени от външната обвивка на кокосовия орех, която преминава през обработка, така че да може да се използва в градината, формирайки субстанция, известна като кокосов торф. Кокосовият торф като текстура е подобен на торфения мъх.

Торфеният мъх се използва от много хоби градинари, но приложението му е малко спорно. Причината е, че веществото се събира от дълбоки блата и изисква отстраняване на живия слой растения над торфа. Ако процедурата се прави коректно, на екосистемата се дава време, за да се възстанови преди нов добив. Много често обаче това не се случва. Затова торфеният мъх се смята за материал, който не се добива по устойчив начин, което вреди на околната среда.

Кокосовият торф има същото приложение като торфения мъх, без това да засяга екологията. Той се произвежда от отпадни продукти, които така или иначе биха отишли на боклука.

Структура

В субстрата за семена кокосовият торф придава структура, която позволява на корените да растат здрави. Като текстура той много наподобява почвата, но е по-лек и позволява по-добър дренаж. Сходната текстура позволява на разсада да се приспособи лесно при пресаждането му в почвата в градината. Кокосовият мъх задържа вода 10 пъти теглото му и по този начин създава среда, която е благоприятна за покълването.

Другата съставка на домашния субстрат е перлитът. Ще го намерите в коя да е почвена смеска в магазина. Перлитът е вулканично стъкло. Раздробен и подложен на температурна обработка, перлитът силно набъбва. Този процес му придава изключително лека и въздушна структура. Използва се в строителството, но и в градинарството. В субстратите се добавя, за да осигурява дренаж. Малките леки камъчета запълват пространството между фибрите на кокосовия торф, образувайки въздушни джобчета. Това драстично подобрява дренажа, което е особено важно, когато правим разсад. Аерира почвата и позволява на кислорода да достигне до растящите коренчета. Също така задържа вода, доставяйки я до корените, когато е необходимо, като в същото време дава възможност на излишната влага да се оттече, предотвратявайки образуването на кореново гниене.

Силикат

Третата съставка на домашния субстрат е вермикулитът.

Вермикулитът е уникален екологичен природен инертен минерал от групата на хидрослюдите със слоеста структура.

Той е хидратиран магнезиево-алуминиев силикат, който може да съдържа до 20% вода, но нагрят при висока температура (от 400-900˚С) има необикновеното свойство да се разслоява (експандира). Полученият продукт се нарича експандиран вермикулит - негорящ, химически инертен, лек, хигроскопичен и нереактивен материал. При експандиране вермикулитът многократно увеличава обема си - от 5 до 10 пъти. При охлаждане запазва обема си благодарение на много тънките прослойки въздух между листенцата слюда.

Вермикулитът е важен в градинарството заради изключителното му свойство да задържа вода. Задържайки водата, той я доставя бавно до корените, предотвратявайки преовлажняването, като същевременно намалява нуждата да овлажнявате почвата твърде често.

Заради своята лека структура вермикулитът също така подобрява аерацията и дренажа, но не толкова успешно колкото перлитът. При по-старите растения той задържа хранителни вещества и ги доставя до корените. Много подходящо е използването му с течни торове, тъй като подобрява почвената структура и не дава на нутриентите да бъдат извлечени от почвата бързо.

След като сме се снабдили с трите съставки, пристъпваме към смесването им. Пропорциите не са точно заковани и може да варират според вижданията ви.

Но като цяло следвайте следните пропорции:

Смесете:

2 части кокосов торф

1 част перлит

1 част вермикулит

Напълнете съдовете за разсад догоре и навлажнете субстрата, за да не извадите на повърхността леките семенца със силна струя вода. Натиснете всяко семенце навътре и го покрийте с тънък слой субстрат. Напръскайте със спрей вода.