0

С тратификация на семената е процесът на подготовка за покълване чрез имитиране на зимни условия.

Този метод им помага да се „събудят“ и да започнат да растат, когато попаднат в благоприятна среда или при настъпване на пролетта.

Семената на много растения изискват стратификация, за да поникнат. Това се отнася за семената на ягоди и ягодоплодни култури, лавандула, иглика, вербена, кампанула, флокс, астра, клематис, роза, делфиниум, калина, туя, смърч, ела и др. Семената на тези растения не могат да покълнат добре, ако не са преминали през тази симулация на зимни условия, а някои от тях и свежи не могат да развият жизнеспособно потомство.

Стратификацията включва естествените условия, на които са изложени семената в природата. Обикновено процесът се състои от два етапа – студена и топла стратификация.

При студена стратификация семената се поставят на хладно и влажно място за определен период от време. Това може да бъде хладилник или друго подходящо място. Обикновено този етап продължава от няколко дни или седмици до няколко месеца, в зависимост от вида на растението.

Следващият етап е топла стратификация. След студен период семената може да се нуждаят от топлина, за да покълнат и поникнат. Това се осъществява след поставяне на семената на топло и влажно място.

Проверка

Преди да започнем стратификацията, трябва да проверим свежестта на семената. Ако те са събрани от предната година, тогава можем да започнем със студената обработка и последващо засяване в подходяща среда. За някои по-стари семена е нужна допълнителна процедура с накисване за 24 часа, което спомага за омекотяване на обвивката и спомага покълването.

За стратификацията е необходима подходяща среда, като най-често се използват: влажен пясък, вермикулит и торф. Те могат и да се смесят в равни количества, а след това в съотношение 1:3 със семената, така че те да са разпределени равномерно. Поставяме ги в подходящ пластмасов контейнер или торба с цип, в които пробиваме малки отвори, за да осигурим циркулация на въздуха. По възможност може да се използва и мъх сфагнум, който е отлична среда за стратификация, а даже и влажна хартиена салфетка.

Контейнерите се поставят в долната част на хладилника (температурата трябва да бъде 0-5 градуса по Целзий), а стратификацията може да продължи от 7 до 28, а за някои дори 90 дни, в зависимост от вида на семената. Средата трябва да се поддържа влажна, но не преовлажнена, за да се предпазят от появата на мухъл. Температурата също е важна и не се допуска превишаване, защото при по-високи стойности семената могат да покълнат и да ги загубим.