0

М нозина градинари вероятно са чували за използването на сол срещу плевелите. Солта е алтернатива на хербицидите и е естествен унищожител на плевели. Лошата новина обаче е, че е по-добре да не я използвате за тази цел.

В големи количества солта е токсична за растенията. Действа по същия начин като глифозата. Солта може да е безопасна за човек, но това не важи за растенията, насекомите и почвата.

Готварската сол, морската сол и каменната сол са сходни по химически състав, като съдържат натриев хлорид. Растенията, също като хората, имат нужда от малко сол за биологичните си функции. Но също като нас, твърде голямото количество им вреди.

Използването на сол като хербицид не е нова идея. Историята е пълна с примери, как полетата на победения враг са били поръсвани със сол, така че окупираният град да не може да се възстанови.

Дехидратация

Солта убива растението, като извлича водата от него и така го дехидратира. Солта в почвата пречи приемането на вода от кореновата система. Точно както човек се буди през нощта, търсейки чаша вода след прием на солено ястие за вечеря, така и растенията стават жадни заради солта. Някои растения, като тези, които растат в близост до океана или морето, са по-устойчиви на ефекта на солта спрямо други.

Солта често е използвана като хербицид, като разтворена във вода се напръсква върху листата и стъблото или пък направо се посипва в основата на растенията и след това се полива с вода. Солта обикновено убива растенията в рамките на 10 дни. Но някои млади плевели с широки листа могат да покафенеят след само няколко часа на директно слънце. По-големите растения се поддават на ефекта на солта по-бавно, отколкото малките и млади плевели.

Солта наистина е ефикасна в убиването на плевели и не е токсична за човека, защо тогава не се използва навсякъде в градината? Първо, тя не е селективен хербицид, което означава, че убива всички растения, не само плевелите.

Втората причина е, че солта се натрупва в почвата. Честото й прилагане може да доведе до изключително високо съдържание в почвата и на нея да не може да вирее нищо. Този ефект може да продължи с години.

Отмиване

Солта не се разгражда от почвените организми. Единственият начин да не намали нейното съдържание в почвата е тя да се отмие. Това обаче може да отнеме години. Заедно със солта обаче ще се отмият и жизненоважни за растенията хранителни вещества.

Вероятно се чудите защо в същото време английската сол се препоръчва за използване в градината. Това е така, защото тя е магнезиев сулфат, а не натриев хлорид. Магнезият подхранва растенията.

Но как тогава по естествен път да се отървем от плевелите?

Ваденето на плевелите на ръка е най-простия и най-безопасен начин за премахване на нежеланите растения. То обаче е доста трудоемко. Затова има други методи, но е препоръчително да носите защитно облекло и маска при прилагането им.

Алтернативи

Оцет

Оцетът, който ползваме в кухнята, обикновено е твърде слаб, често само 5%, и може само да раздразни плевелите, макар понякога да е ефикасен върху младите и нежни растения.

Но има и оцет от 11-20%, който е ефикасен, но силно разяждащ, така че не е безопасно да се прилага. За разлика от солта обаче, не се натрупва в почвата дългосрочно. Вземете предпазни мерки, ако прилагате силен оцет в градината.

Гореща вода

Попарване на плевелите с гореща вода работи срещу плевелите с широки листа и някои тревисти. Растителните клетки сериозно се повреждат и не могат да се възстановят. Целете се в основата на плевелите, за да поразите корените.

Горещата вода е свободен от химикали начин да убием плевелите на малки площи. Наземните части на по-големите нежелани растения могат да загинат, но да порастат отново. Така че повторете след седмица.

Огън

На пазара отдавна се продават газови горелки срещу плевели. Те са по-енергийно ефективни от горещата вода, потенциално са по-безопасни за използване и бързо убиват нежеланата растителност на ограничени площи. Корените обаче обикновено остават незасегнати, така че големите растения могат да пораснат отново. Затова трябва няколко обработки, така че да се изтощят енергийните запаси на по-големите плевели.

Мулч

Дебел слой мулч, положен през пролетта, може да направи чудеса, потискайки плевелите в градината. Мулчът освен това обогатява почвата, тъй като материали като окосена трева, слама или борови иглички ще се разградят, внасяйки органични вещества. Друг плюс е, че мулчът съдейства за задържане на влагата в почвата.