0

З а тези, които са закъснели през февруари, сега могат да започнат да събуждат грудките на туберозата в саксиите, като ги поливат. За това разказа пред „Телеграф „ Ева Александрова, която единствена отглежда плантация с екзотичното цвете в Нова Загора. Тя продава и грудки за тези, които искат да си отглеждат тубероза полиантес, както и вече поникнали цветя.

Указания

Ева Александрова припомни, че грудките на туберозата се засаждат през март и април в градината. Задължително нощната температура трябва да е поне 10 градуса. По принцип цветето в саксия се събужда през февруари, за да се пресадят в градината, но това може да стане и през април. Важно е да се следва правилото красавицата да е настанена на слънце, защото тя не понося сянка. Почвата трябва да е влажна. Различни са становищата за това дали туберозата обича богата или по-бедна почва. Според Ева Александрова тя обича да бъде торена и не е любител на постни почви. През пролетта тези, които я отглеждат вече, трябва да отделят децата от майката и да ги посадят отделно, за да цъфтят следващата година. Така майката ще цъфти през лятото, а бебетата следвашата година.

Ева Александрова обяснява, че за да цъфне една тубероза, са необходими две години, първата година се отглежда едно бебе, то става грудка майка, вади се наесен, а през пролетта се засажда отново .

Билка

Ароматът на туберозата е възпят от много писатели романисти, чиито героини ухаят на този незабравим аромат. Любопитно е да се узнае, че френската кралица Мария Антоанета е използвала парфюм с аромат на тубероза, портокал и сандалово дърво. По-важно е, че тубероза полиантес освен красиво цвете е и билка, която се употребява при тумори, в козметиката, като слабително и охлаждащо средство, при сексуални проблеми, за подобряване цвета на косата, като повръщателно и диуретично средство, при гонорея.

Фармакологичните изследвания показват, че растението има антимикробни, антиоксидантни, антивирусни, имуномодулиращи, заздравяващи рани при диабет, противовъзпалителни, антиамебни, противоязвени и неврофармакологични свойства според „Фрамар“.

Други свойства на туберозата – антибактериално, противогъбично, противораково, афродизиак; спазмолитично.

Кърмачета

Цветята се използват в парфюмерийната индустрия, а също така имат диуретично и еметично действие. Те се приемат като чай в Доминиканската република при здравословни неразположения при жените. Тъй като основната традиционна употреба на растението е срещу гонорея и тъй като причинителят Neisseria gonorrhea развива антибиотична резистентност, растението може да се окаже нов източник за откриване на лекарства против гонорея.

Луковиците се използват като средство против гонорея, диуретик, повръщане и за лечение на обриви при кърмачета.
Ароматерапия

Етеричното масло от тубероза, получено от ароматните цветя, е много скъпо. В ароматерапията се използва за справяне с безпокойство, стрес, гняв, объркване, емоционални смущения и безсъние. Установено е, че то е активно срещу грам-положителни и грам-отрицателни бактерии.

Състояния и заболявания, при които се прилага тубероза, са анемия, катаракта;
безсъние, за релаксация, за насърчаване на издръжливостта, при лек за грип, с цел облекчение на инфекция в гърлото, отоци, изгаряния, рани, малария (в Индия).

Според „Фрамар“ луковиците се натриват с куркума и масло и се прилагат за отстраняване на малки червени пъпки при новородени. Също така луковицата се втрива със сок от трева Durva (Cynoclon dadylon), която се нанася върху подути възпалени лимфни възли в подмишницата или слабините.

Очи

Извлек от вряща вода (2 чаши), залята с цветя и пъпки (1 чаша), може да се използва външно при акне, разширени пори и мазна кожа. Прави се и отвара от 1500 мл вода с 50 цвята тубероза и се оставя да изстине. Използва се като средство за промиване на очите при възпаление на очите и катаракта.