0

В ероятно сте чували много често съвети от градинари да използвате утайката от кафе в градината.

Всички знаем, че кафето повишава киселинността на почвата. Въпросът е колко точно?

Учени от университета в Орегон, САЩ, са изследвали този въпрос. Те са установили, че киселините в зърната кафе са водно разтворими. Това означава, че кафето, което пиете, е киселинно, а не утайката. Имайте предвид, че pH-7 е неутрално, а утайката кафе е с pH от 6,5 до 6,8. Това на практика означава, че утайката реално е с неутрално pH. Тоест тя не увеличава киселинността на почвата.

Отмиване

Но не е препоръчително да се слагат в почвата и смляно кафе преди използването му. Както бе посочено, киселините се разтварят във вода, което означава, че те много бързо ще бъдат отмити с поливането. Затова кафето не е подходящо за повишаване на киселинността на почвата. По-добре за тази цел използвайте специални препарати.

Кафето не трябва да се използва и за мулч. Добрият мулч пропуска както водата, така и кислорода до почвата и не се сбива лесно. Той трябва да позволява на почвата да диша. Това обаче не може да направи утайката от кафе. Използваното смляно кафе се сбива много лесно, което води до задържане на влага в почвата. Това от своя страна пък благоприятства развитието на гъбични и бактериални заболявания на растенията, както и кореновото гниене.

Проблеми

Може ли утайката от кафе да се използва в компост? Много често сигурно сте чували съвети да слагате използваното мляно кафе в компоста. По този въпрос също са правени изследвания и резултатите показват някои проблеми. Когато утайката от кафе се използва при класическото компостиране, е необходимо в компоста да се добавят много т.нар. кафяви материали. Това от своя страна води до недостиг на азот, който е ключов елемент за растежа на културите. Друг проблем е това, че утайката от кафе може да унищожи полезните дъждовни червеи, които са много важни за добрата структура на почвата.

Кафето има отрицателно въздействие и върху бактериите, включително полезните.

Ако все пак искате да оползотворите утайката от кафе, използвайте го пестеливо и сложете в компоста много малко количество. Независимо от своя цвят, кафето се счита за зелен материал. Така че, ако то е налично в компоста, ще трябва да добавите и доста кафяви материали като шума, нарязани съчки или накъсан картон.

Кофеин

Но основната причина да не слагате кафе на растенията е заради съдържанието на кофеин. Кофеинът първо е бил мутация в растения, която е била случайно копирана и предадена. Той дава предимство на растенията (като чай, какао и кафеено дърво) пред конкурентните растения, растящи наблизо. Неговата биологична цел е да подсили защитните сили на растението и да отслаби конкурентите, които не произвеждат кофеин в близост. Кофеинът е защита, която отслабва и пречи на други растения да растат. Много научни изследвания показват, че кофеинът потиска растежа. Той намалява кълняемостта на семената, като се свързва с азота в почвата. В кафето, използвано за една чаша еспресо, се съдържат 41 мг кофеин. Това е почти същото количество като в една чаша черен чай.

Това показва и как може да бъде използвано кафето в градината – за потискане на растежа на плевелите.