0

Н яма жена, която е вдъхнала веднъж аромата на тубероза и да не го запомни. „Ароматът на нощта“ го наричат почти всички народи, които отглеждат пищните бели, розови или жълти цветове, защото разкошната красавица цъфти през нощта и се опрашва от пеперуди. А ацтеките са имали специално отношение към това божествено и женствено цвете. Може би защото ароматът му довежда до истински екстаз. Смята се, че родината му е Мексико, но се отглежда в различни части на планетата, включително и в България. Тубероза полиантес е братовчедка с нашата момина сълза и в интерес на истината в някаква степен ароматът им е сходен. С момината сълза обаче трябва да се внимава, защото тя може да прояви и лечебни, но и токсични качества. Самата тубероза освен магичен аромат има много лечебни качества, като маслото й помага при алергични обриви, екземи, нервни заболявания и сърдечносъдови. То има антибактериален и противовъзпалителен ефект.

Луковици

В България може спокойно да се отглежда, особено в последните години на затопляне и в градини, и в саксии. Най-важното правило е да се засажда на слънце, за разлика от момината сълза, която пък вирее на по-сенчести места. Размножава се с луковици, които допълнително ще се удвоят, но ако са навън, през есента трябва да се прибират и отново да се засадят през март или април. Ако се отглежда в саксия на терасата, може и да не се вадят, но през зимата задължително трябва да се приберат. Докато са вътре на топло, от време на време трябва леко да се поливат.

Развитие

Цветето започва да се развива, когато температурите трайно се задържат над 15 градуса. Откъснатите цветове могат дълго да се запазят свежи, натопени във вода. Въпреки че луковиците издържат до минус седем градуса, най-добре е да се засаждат, когато опасността от замръзване е отминала. Дълбочината е добре да бъде не по-малко от 5 и не повече от 10 см. Разстоянието между луковичките е добре да е около 15 см. Почвата трябва да е добре дренирана, да е богата на хранителни вещества, като може да се добави и компост. Най-добре е вие да си засадите луковиците и да не си купувате готови в саксия, защото много от разсадниците имат всякакви буболечки и така можете да заразите другите си цветя, особено ако ги гледате у дома. Специално за туберозата се твърди, че като цяло не привлича вредители, с изключение на листните въшки, а това само по себе си е предостатъчно.

Умерено

Тубероза полиантес обича влага, но не бива да се преполива, за да не загният грудките. Съобразявате се с растежа на цветето, а когато цъфти, има най-голяма нужда от вода. Коренището се разраства за около две три години, а цъфтежът е през цялото лято, чак до есента. Добре е да се тори 2 пъти - в началото на растежа и след прецъфтяване. Задължително почиствайте прецъфтелите цветове, за да има място за новите. Важно е да се знае, че една луковица може да даде 2-3 и повече цветоноса.

У дома

Накисваме сухите листенца във водка

Маслото на туберозата може да се намери много трудно и не е никак евтино. Продава се най-често разредено в базови масла от бадем, кайсия, жожоба и по принцип такива, които са без мирис в шишенца около 10 мл най-често. На българския пазар такова съкровище струва най-малко 30 лв. То обаче може да се използва за натурален дезодорант или парфюм. Успоредно с това е подходящо за крем, за подхранване на косата, но и за мехлем срещу алергични обриви.

Ето как можем да си извлечем маслото в домашни условия, като същата процедура може да се прилага и при Роза Дамасцена, лавандула и всякакви цветя, които ни харесват.

Сушат се листенцата, поставят се в чист буркан и се залива с водка. Можете да я замените и с друг алкохол, но трябва да е без мирис, затова ракията не е подходяща. Може би коняк или бренди, които дори и с лек аромат ще хармонират с туберозата. Държи се на тъмно и се разклаща поне три пъти дневно, докато консистенцията не промени цвета си. След това се прецежда. В същата течност

се накисва следващата доза от изсушени цветове. Колкото повече повтаряте процедурата, толкова повече масло ще успеете да извлечете.

Последния път трябва да оставите буркана с получената течност на тъмно за два дни. След като се откроят съставките на течността, поставяте буркана във фризера. Ще видите как маслото замръзва, но не и водката или чистият спирт, ако ползвате такъв. Това е моментът, в който ще отделите маслото от алкохола. Трябва да го поставите в тъмно шишенце или миниатюрно бурканче, което се затваря добре.

След това можете да го разтваряте в базовите масла, които посочихме по-горе и да го ползвате за уникалния си парфюм. Може да се комбинира с цитрусови като мандарина, портокал, лимон, жасмин, ванилия или чисто. Не е подходящо за дифузер, защото съдържа спирт.