0

П о рафтовете на магазините най-често виждаме бананите от сорта Кавендиш, който представлява половината от световното производство на този плод. Бъдещето на този сорт обаче сега е застрашено, защото той е унищожен от агресивния щам на гъбичките, който вече се справи с друг популярен сорт – Грос Мишел. Учените се озадачават как да предотвратят наближаващия бананов апокалипсис, пише Дмитрий Писаренко в aif.ru. Той предупреждава, че заразата може да доведе до пълното изчезване на бананите

Преди Кавендиш световният пазар на банани беше доминиран от сорта Грос Мишел.

Грос Мишел

Това беше преди 100 години и дори повече. Но в началото на ХХ век бананите от сорта Грос Мишел започват да бъдат атакувани от гъбата Fusarium oxysporum. Нейният щам R1 причинява фузариоза, или така наречената панамска болест, известна и като болест на увяхването. До средата на ХХ век това доведе до почти пълното изчезване на този популярен сорт банани и компаниите, участващи в тяхното отглеждане, бяха принудени да търсят заместител. И те се спряха на бананите Кавендиш, които по това време бяха устойчиви на опасния щам от гъбички - те всъщност бяха отгледани, за да устоят на този вреден микроорганизъм.

Но гъбата Fusarium нямаше да се предаде толкова лесно. Мина време и в края на XX век се появи нов щам, много по-агресивен - TR4.

Сега се среща в банановите плантации в Азия, Австралия, Африка и Латинска Америка. Освен това гъбичките засягат не само бананите Кавендиш, но и редица други сортове, което, разбира се, тревожи фермерите и учените и заразата може да доведе до пълното изчезване на любимия на мнозина тропически плод.

Опасният микроб прониква в растението през корените, заема съдовата му система, блокира притока на вода и хранителни вещества към плодовете. В резултат на това растението изсъхва.

Газ

За щастие учените от XXI век са много по-добре подготвени да се борят с патогените, отколкото техните колеги преди 100 години. Науката търси начини как да предпази бананите от ненаситната гъба, причиняваща панамската болест.

Наскоро международен екип от изследователи сравни 36 щама на гъбата Fusarium от различни части на света.

Установено е, че първо, щамът TR4, който засяга бананите Кавендиш, не е еволюционно свързан с щама, който е унищожил сорта Грос Мишел. Второ, учените откриха, че новата гъба използва различни механизми за заразяване на растенията, което й позволява да заобиколи защитата им.

Установено е, че този щам има някои спомагателни гени, които неговият предшественик не е имал. Те са

отговорни за освобождаването на азотен оксид (NO), когато растението е заразено. Този газ (който между другото е силна отрова и за хората, засягащи нервната им система) потиска защитните механизми на банана, след като гъбата проникне в него. По-специално намалява способността му да се справя с клетъчния стрес.

Разнообразни сортове - здрави плантации

Най-сигурният начин за справяне с коварната гъба е фермерите да се откажат от доминирането на един сорт банани в този селскостопански сектор. В противен случай рано или късно ще се появи още по-агресивен щам, който ще причини нови заболявания и борбата с тях може да бъде много по-

трудна.

„Когато на една търговска култура с огромно производство й липсва разнообразието, тя се превръща в лесна мишена за патогените“, каза Ли-Джун Ма, един от авторите на изследването и професор по биохимия и молекулярна биология в Университета на Масачузетс Амхърст.

Превод Павел Павлов