0

К ой не мечтае да стъпва бос по моравата и да усеща меката и гладка като килим трева? За да може тревата да е хубава и спокойно да се излегнем на нея трябва да се положат грижи за нея още в началото на септември. Тогава е и периода, в който може да се затреви площта.

Много професионални градинари и озеленители смятат, че началото на септември е точното време, когато да се засее градината с трева, тъй като след като тя презимува, ще се наслаждаваме на плътна и здрава тревна настилка. Ако вече имаме сравнително добра морава, сега е периодът, в който да се погрижим за нея.

Затревяването на градината през есента позволява на тревата да порасне по-гъста и по-здрава, заради зимните снегове. Но за целта засяването трябва да се осъществи в началото на септември, за да имат възможност растенията да пораснат и да бъдат обработени преди зимуването. Но преди да пристъпим към същинското засяване на тревата, е добре да вземем предвид редица фактори, като например каква е почвата в пространството ни, как възнамеряваме да поливаме тревата и да я поддържаме.

Почва

Това е важно по две причини – от една страна точните размери и вида на почвата ще ви подскажат точно какви семена и какво количество от тях трябва да си набавите, от друга – вида на почвата подсказва какви грижи ще изисква поддръжката на домашната морава. Най-добрата почва за отглеждане на трева е лека и водопропусклива. Ако пространството ви е наситено с твърде тежка и глинеста почва, е необходимо предварително да се погрижите за нейното подобрение, преди да пристъпите към засяване на тревата.

Подготовка

За да подготвите терена е много важно да знаете точните му размери и да сте решили как ще поддържате моравата си. Разбира при изграждането на нова тревна настилка е много благоприятно да интегрирате и напоителна система с pop-up разпръсквачи. Подобен тип система ще ви спести време и усилия за поливането на градината, а самите разпръсквачи се показват над повърхността само тогава, когато е време за поливане. Това не нарушава по никакъв начин естетическия вид на градината ви.

Препоръчително е да направите тази инвестиция преди засяването на тревата, тъй като необходимостта от подобна напоителна система рано или късно ще се появи, но инсталирането ѝ ще означава разкопаване и разрушаване на всичко това, което сте постигнали до момента. С инсталирането на ландшафтна система за напояване можете да добавите и автоматизация на поливни системи, благодарение на която ще контролирате лесно циклите на поливане, дори когато не сте си у дома.

След като сме решили по какъв начин ще напояваме пространството си е време да подготвим терена като заравним терена. Естествено трябва да помислим и за отводняването на терена, а прекопаването ще помогне за това. Пространството се обработва с гребло, като след това е препоръчително да се валира, трамбова и отново да се обработи с гребло.

Семена

Изборът на правилната тревна смес от семена за вашата градина зависи особено много от това как ще използвате терена. Обикновено се предпочитат ниски треви, които образуват гъст, плътен и равномерен тревен чим. Обикновено това са видове, които имат способността да се сгъстяват бързо т.е. имат висока степен на братене.

При засяването на семената половината от тях се разполагат в една посока, а другата половина напречно на тях. След като засеете семената заравнете отново с гребло, за да покриете семената. В зависимост от вида на почвата е добре да валирате след заравняването.

Дълбочината, която се смята за оптимална за засяването на семената, е около един сантиметър. По този начин се смята, че повечето семена ще покълнат и ще се развият.

Когато вече имаме изградена морава, есента е периодът, в който трябва да се погрижим добре за нея и да я съхраним през зимните месеци. Ето защо ако има наруши тревни участъци от високите летни температури, септември е идеалният момент когато те трябва да бъдат възстановени, защото месецът предоставя достатъчно топъл климат тя да се захване и да порасне.

Коситба

През есента е времето, когато извършваме последната коситба на нашия тревен килим. Това трябва да бъде направено изключително внимателно. То не трябва да бъде прекалено ниско или прекалено високо. От 5 до 7 сантиметра се смята за оптимална височина през този период от годината.

Почистване

Задължителното нещо, което трябва да направите през есента във вашата градина е почистването на тревната настилка от стара окосена трева, мъх, и мъртви органични материали. Това осигурява достатъчно кислород и хранителни вещества на тревния чим. Тази дейност се нарича вертикулиране и се извършва с гребло и спомага за растежа на тревата, стимулира се нейната възобновителна способност, а до корените по-лесно достига вода, въздух и торове. По този начин също така частично се унищожават и част от плевелите.

Важно е да не оставяте нападали листа по вашата тревна настилка, а старателно да ги съберете, с помощта на гребло. Събраната шума не е желателно да я оставяте върху тревата, тъй като тревата отдолу ще пожълтее и ще се задуши. А с редовното обиране на окапалите листа от дърветата, ще ограничите наличието на дъждовни червеи, които в този период нанасят значителни вреди на тревата.