0

З асушаване се усеща в Добружда, съобщи за „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев. Нищо че на пръв поглед все едно сме се удавили, в източните райони има повърхностно засушаване, уточни той. По думите му това не важи за западната половина на България, където има отлични водни запаси.

Старт

Вече е стартирала и първата жътва на ечемика в Благоевград, каза още проф. Рачев.
“В Гърция се разпределя водата, язовирите са пълни, ние точим, защото някой трябва да изкара пари от електроенергия. Сега са пълни на сто процента, но в България точим заради малките тецове”, коментира климатологът.

Температури

Очаква се през предстоящата седмица температурите да се повишат и да вали. Това ще ускори и развитието на всички земеделски култури, сочат анализи на агрометеоролози. Валежите ще осигурят високо ниво на влагозапасеност в почвата, достигаща на много места в полските райони над 80% от ППВ.

До средата на юни при ечемика в по-голямата част от полските райони на страната ще се наблюдава фенофаза восъчна зрелост, сочи прогнозата, цитирана от agri.bg.

През втората половина на месеца развитието на земеделските култури ще се осъществява при температури, близки до климатичните норми.

Мани

Агрометеорологичните условия през месец юни, които ще се характеризират с висока влажност и валежи, ще доведат до повишен инфекциозен фон от гъбни патогени: мани по зеленчуковите култури, късно кафяво гниене при по-късните сортове череши, струпясване и брашнеста мана по овошките.

За лозата периодът между фенофазите цъфтеж на ресите и образуване на завръз е критичен за заразяване с мана. През юни остава повишена опасността от падане на градушки, след повреда от които засегнатите овощни и зеленчукови култури трябва да се третират с медни препарати. По-подходящи условия за растителнозащитни мероприятия ще има през втората половина на месеца.