0

М алко известната у нас българска актриса, певица и танцьорка Ива Ваня е единствената нашенка, оставила забележима диря в европейското нямо кино. Но най-вече тя се прославя като изпълнителката на популярния в цял свят войнишки шлагер „Лили Марлен“.

Родена е на 11 октомври 1905 г. на междуселски път край Карнобат в конска каруца. Баща й Никола Иванов Янакиев е офицер в този град и един ден решава да поразходи бременната си съпруга из околностите на градчето. Тя обаче получава родилни болки и така на бял свят се появява Иванка Янакиева. Родителите й вече имат две дъщери и мечтата им да имат мъжка рожба не се осъществява, затова разочарованият баща я нарича Ваньо и я подстригват като момче.

Зевзек

Артистичната си дарба Ива Ваня наследява от дядо си Янаки, за когото по това време се разказват забавни истории из Трънския край, откъдето произхожда фамилията.

Веднъж старецът зевзек организирал… собственото си погребение?! Дядо Янаки се престорил на умрял, легнал в ковчега, покрит с покров и чемшир отгоре, и търпеливо изчаквал със затворени очи да го понесат към гробищата. Траурното шествие потеглило и... изведнъж дядо Янаки се изправил на ковчега, разтърквайки сънено очи! Всички начело с попа се разбягали с викове: „Дядо Янаки е вампирясал“.

Берлин

Иванка завършва гимназия в София с пълно отличие и взима сама съдбата си в ръце! Качва се на влака и заминава за Берлин, по онова време европейската Мека на седмото изкуство. Помага майка й, която е наследила от починал в Америка роднина солидна сума. 17-годишната Иванка се озовава в Берлин съвсем сама, облечена в ученическата си престилка и без да знае нито дума немски език. Твърдо е решена да изпълни мечтата си и да стане актриса. В началото сънародничка я приютява в квартирата си и й помага да се ориентира в големия град. Завежда я при един руски режисьор, работил навремето със Станиславски. Завършва шестмесечен курс по актьорско майсторство, след това още шест месеца в танцовата школа на известната хореографка Мария Вигелман. Упорито учи немски.

Мечтата й да се снима в нямото кино скоро се сбъдва. Дебютира през 1924 г. в ролята на младо девойче във филма „Имах един приятел“. Режисьорът Роберт Вине става неин кръстник в артистичните среди - Иванка вече е Ива Ваня. През 20-те и 30-те години младата и красива актриса се снима в над 60 филма.

Миска

През 1930 г. Ива Ваня печели конкурса за красота „Мис Берлин“ и получава наградата - чисто нов „Мерцедес Бенц“ кабриолет. Майсторът на художествената фотография Ерик Шал я увековечава като богинята Венера.

На фона на дългокраките русокоси германки нашенката е висока само 156 см и е с кестеняви къдрици, но покорява журито с лъчезарната си усмивка, с изумрудено зелените си очи и с грациозната си походка. През 30-те години на миналия век в Германия масово се продават пощенски картички с надпис „Прочутата усмивка на Ива Ваня“.

Любов

Първата й голяма любов е красивият и интелигентетен студент по право Георг, единствен син на прочутия финансов магнат д-р Щилке. Бащата обаче е категорично против синът му да се ожени за „някаква си певица и актриса“. За да ги раздели, го изпраща да студира в Хайделберг, а после в Бон. Двамата влюбени отново се събират и тайно се женят в Лондон. Георг нарича любимата си Сладоледената фея. Бурната им любов обаче е кратка. Освирепелият от „своеволията“ на сина си д-р Щилке наема шпиони да ги следят и да докажат, че съжителството им е незаконно. Така те анулират всичките брачни документи, а докторът заплашва сина си, че ще го лиши от наследство. Накрая Георг избира парите пред красивата си съпруга.

Обречена и кратка е и любовта на Ива Ваня с внука на кайзер Фридрих II. Двамата с принц Филип започват да се появяват заедно навсякъде. Любовта им обаче трае само 20 дни. Намират удавен младия принц в реката, недалеч от фамилния замък.

Скоро в живота й се появява голямата й любов - композиторът Норберт Щулце. Той й предлага да изпее на български и да запише в Берлин неговата песен „Лили Марлен“, станала хит в изпълнение на шведската певица Лале Андерсен.

Шулце е съвсем млад, но вече е автор на опери, оперети, мюзикъли, балетни сюити, музика за филми и много шлагери. Скоро той й се обяснява в любов. Тя обаче го отблъсква - по-млад е от нея с пет години, женен е и има четири деца!

Когато го вижда за първи път облечен в къси кожени панталонки, тя го срязва: „Вие каубой ли сте, или клоун?“ Той леко се усмихва, но продължава да упорства и една вечер звъни на вратата й. Тя не му отваря, а той започва да крещи: „Отвори, иначе ще събудя целия квартал! И ще се самоубия, ако не ме пуснеш!” Накрая Ива Ваня го приема, скоро с нейния глас прозвучава „Лили Марлен“, любимата песен на Вермахта.

Припев

В годините на Втората световна война в нейно изпълнение войнишкият шлагер “Лили Марлен“ се превръща в най-популярната песен в света. От 1941-ва, радиото на Вермахта я излъчва ежедневно за Африканския корпус на Ромел, после по всички фронтове. След войната песента е преведена на 48 езика, на японски дори. Тя се пее в Алжир през 1968-а, във Виетнам, в Косово, в Афганистан, през 1991 г. по време на седемдневната война в Ирак също. Войниците лудеят от припева: „Пред нашата казарма, до входната врата, един фенер висеше и светеше в нощта…“

Първоначалното заглавие на песента е „Един войник на пост“, но става популярна като „Лили Марлен“. Написана е в духа на френския шансон. Обявена е за Песента на XX век. През годините я изпълняват още Марлене Дитрих, Едит Пиаф, Джоузефин Бейкър, Зара Леандър, Аманда Лиър. Успех завоюва и филмът „Лили Марлен“ на режисьора Райнер Вернер Фасбиндер.

Гьобелс

Актрисата и певица Ива Ваня има влиятелни обожатели в Германия и Гьобелс е един от тях. Вестниците публикуват редица снимки как министърът на пропагандата целува ръка на българката. Гьобелс предлага на фрау Ваня да смени гражданството си: „Хер доктор, никога не съм се срамувала, че съм българка. Точно обратното - навсякъде го афиширам. Никога няма да се откажа от националността си!“ - отговаря му тя.

Гьобелс я убеждава да се снима в еротична фотосесия. така че тя е първата кинозвезда, която се съблича гола. Имайки славата на женкар, министърът на пропагандата на Райха стига и по-далеч. Стотина дни преди края на войната той я кани в кабинета си и й прави недвусмислени сексуални намеци. Тя го отрязва директно. Тогава той я шантажира, че Гестапо разполага с донос срещу съпруга й Норберт Шулце и може да му се случи нещо лошо. Вбесена, Ива Ваня му тръсва цветиста псувня на български и си тръгва.

Спасение

Когато руснаци и англо-американци завземат полуразрушения Берлин, Ива Ваня и Шулце попадат в съветската окупационна зона. Композиторът е в черния списък заради членството му в националсоциалистическата партия. Спасява го Ива Ваня! Много артистична и дипломатична, с невероятен чар, тя разговаря с руснаците на руски, а с американците и англичаните на английски. Набързо успява да организира театрално-певческа трупа и тръгват от поделение на поделение, за да изнасят представления пред червеноармейците. Пее им руски романси.

За известно време в суматохата семейството се скрива във ферма до река Одер, където българката отглежда 80 кокошки и 20 патици, с които изхранва семейството си. Ива Ваня успява да уреди документи и скоро със съпруга си и двете им деца - Норберт и Кристиян, се прехвърлят в Западен Берлин. Нещо повече, продава бижутата си, за да издържа и четирите деца на Шулце от първия му брак.

В тези смутни времена актриста е убедена, че ако се върне в родината си или остане в Германия, може да бъде убита. Затова емигрира със семейството си в Бразилия, където сестра й Цветана е примабалерина. Няколко години по-късно се завръщат в Западен Берлин.

Нюанси

След като нямото кино проговаря, на Ива Ваня й се удава възможност да покаже, че е овладяла до съвършенство немския език и че има богато нюансиран, мощен и добре школуван глас. Някои от филмите, в които участва, са показвани и в България - „Дворцов концерт“, „Той ли беше на третия етаж“, „Отпуска срещу честна дума“. В тях тя не само играе, но и пее. С еднаква лекота изпълнява оперни арии и модни шлагери. За нея създават песни най-известните композитори в Германия. Прави записи в радиата и на грамофонни плочи. Изнася и самостоятелни концерти, на които изпълнява немски балади, френски шансони и руски романси. Песента, с която приема най-много аплаузи, е с припев: „ Аз съм българката Ива Ваня - цял Берлин ми се покланя!“

Един от последните филми на Ива Ваня е за Чарли Чаплин. Там тя играе Гледачката, която предрича блестящо бъдеще на бедния пътуващ артист, а режисьор е синът й Норберт.

Акценти

  • Родена в конска каруца, ездата за нея не е просто хоби. Запалва се по конния спорт, докато репетира роля в киното. Така се пристрастява, че започва да влага всичките си спестявания в покупката на расови коне.
  • Става шампион на Германия по конен спорт с кобилата си Графиня Марица. 66 пъти печели първокласни конни състезания със и без препятствия. Участва в Олимпийските игри в Берлин през 1936 г. със своя жребец Испахан.
  • Другата й страст е шофирането. Дори на 85-годишна възраст кара колата си с превишена скорост и се залива от смях, когато приятелите й изпитват ужас, че може да катастрофира.
  • До последния си дъх достолепната дама готви български гозби. Понякога дори звъни в посолството за консултация, ако не е сигурна в рецептата. Съпругът й разказва, че покрай нея много техни немски приятели започнали да готвят пълнени чушки, таратор, козунак!
  • Ива Ваня издъхва през 1991 г., малко преди да навърши 86 г., в берлинския си дом. Съпругът й я последва 9 години по-късно.
  • Норберт Шулце остава в историята като композитора на „Лили Марлен“, а Ива Ваня като първата изпяла войнишката песен на немски и на български.