0

З а да продава вода и да изкарва прехраната си, Стив разчита изцяло на магаретата си. Те го возят в количката му, натоварена с 20 туби вода за клиентите му. Когато откраднаха магаретата му заради кожите, Стив остана с вързани ръце, защото не можеше да работи.

Този ден започнал като повечето други. Сутринта мъжът напуснал дома си в покрайнините на Найроби и отишъл на полето, за да прибере животните си.

„Никъде ги нямаше - спомня си той. - Търсих цял ден, цяла нощ и на следващия ден. Три дни по-късно получил обаждане от приятел, който му казал, че е намерил животинските скелети. „Бяха убити, заклани, кожата им я нямаше.“

Кражби на магарета като тази стават все по-чести в много части на Африка, но и в други райони на света, където има големи популации на тези работни животни.

Причината се намира на хиляди мили от Кения. Тя е в Китай, където традиционно лечебно лекарство, което се прави от колагена в магарешката кожа, е много търсено. Нарича се Ejiao.

Смята се, че подобрява здравето и пази младостта. Магарешките кожи се варят, за да се извлече желатинът, който се прави на прах, хапчета или течност или се добавя към храната.

Търсене

Борците срещу търговията казват, че хора като Стив - и магаретата, от които зависят - са жертви на растящото търсене на традиционната съставка на Ejiao.

В нов доклад Donkey Sanctuary, който води кампания срещу търговията от 2017 г., изчислява, че в световен мащаб най-малко 5,9 милиона магарета се колят всяка година, за да се доставят на производителите на вълшебното лекарство.

В Африка, където живеят около две трети от 53-те милиона магарета в света, има различни регулации. Износът на магарешки кожи е законен в някои страни и незаконен в други. Но голямото търсене и високите цени на кожите подхранват кражбите на магарета, които се пренасят нелегално през границите, за да достигнат места, където търговията е законна.

Обрат

Въпреки това скоро може да настъпи повратна точка, тъй като правителството на всяка африканска държава и правителството на Бразилия са готови да забранят клането и износа на магарета в отговор на намаляващата популация от магарета.

Соломон Онянго, който работи за Donkey Sanctuary, базиран в Найроби, казва: „Между 2016 и 2019 г. според нас около половината от магаретата в Кения са били заклани за доставка на търговията с кожи.“
Гръбнак
Това са същите животни, които превозват хора, стоки, вода и храна - гръбнакът на бедните, селски общности. Мащабът на търговията с кожи накараха много хора в Кения да протестират срещу търговията с кожи.

Предложението за забрана за неопределено време в цяла Африка бе в дневния ред на срещата на върха на Африканския съюз, на която се срещнаха всички държавни лидери на 17 и 18 февруари. Ако това не се случи, е възможно магаретата да изчезнат в Африка.
Китай

Възможно ли е забраните в Африка и в Бразилия просто да изместят търговията другаде?

Доскоро производителите на Ejiao използваха кожи от магарета от Китай. Но според Министерството на земеделието и селските райони там броят на магаретата в страната е спаднал рязко от 11 милиона през 1990 г. до малко под 2 милиона през 2021 г. В същото време Ejiao се превърна от луксозна ниша в популярен, широко наличен продукт.

Затова китайските компании създадоха кланици за магарета в части от Африка, Южна Америка и Азия.

В Етиопия, където консумацията на магарешко месо е табу, една от двете магарешки кланици в страната беше затворена през 2017 г. в отговор на обществени протести и недоволство в социалните медии.

Държави, включително Танзания и Кот д'Ивоар, забраниха клането и износа на магарешки кожи през 2022 г., но съседният на Китай Пакистан приема търговията. В края на миналата година медийни съобщения разтръбиха за първата в страната „официална ферма за развъждане на магарета“, в която се отглеждат „едни от най-добрите породи“.
Според учения по китайско-африканските отношения проф. Лорън Джонстън от университета в Сидни пазарът Ejiao в Китай се е увеличил в стойност от около 3,2 милиарда долара (2,5 милиарда паунда) през 2013 г. до около 7,8 милиарда долара през 2020 г.

Живи или мъртви са по-ценни за икономиката

За държавните лидери в Африка има фундаментален въпрос: живи или мъртви струват повече за развиваща се икономика магаретата?

„Повечето от хората в моята общност са дребни фермери и използват магаретата, за да продават стоките си“, казва Стив. Той спестява пари от продажба на вода, за да плати таксите за училище, за да учи медицина.

Фейт Бърдън, която е главен ветеринарен лекар в Donkey Sanctuary, казва, че животните са „абсолютно присъщи“ на селския живот в много части на света. Това са силни, адаптивни животни. „Едно магаре ще може да издържи може би 24 часа, без да пие, и може да се рехидратира много бързо без никакви проблеми.“

Но въпреки всичките си качества магаретата не се размножават лесно или бързо. Така че активистите се страхуват, че ако търговията не бъде ограничена, популациите на магарета ще продължат да намаляват, лишавайки повече от най-бедните хора от спасителен спътник.
Професор Джонстън казва, че магаретата са "возели бедните" от хилядолетия. „Те носят деца, жени. Дори Мария, когато е била бременна с Исус“, казва тя. Жените и момичетата, добавя тя, поемат тежестта на загубата, когато животно бъде откраднато. „След като магарето го няма, жените се превръщат в магаре“, обяснява тя. И в това има горчива ирония, защото Ejiao се продава предимно на по-богатите китайски жени.

Ирония на съдбата

Ejiao е лекарство на хиляди години, за което се смята, че има многобройни ползи от укрепване на кръвта до подпомагане на съня и повишаване на плодовитостта. Китайско телевизионно шоу от 2011 г., наречено Empresses in the Palace - измислена история за императорски двор - повиши популярността на лекарството.

„Беше умно продуктово позициониране“, обяснява проф. Джонстън. "Жените в шоуто консумираха Ejiao всеки ден, за да останат красиви и здрави - за кожата и плодовитостта си. Така този продукт се превърна в символ на елитната женственост. По ирония на съдбата точно това сега унищожава живота на много африкански жени."

Виктория Гил и Кейт Стивънс

Научен екип, BBC News