0

В ъзможно ли е обикновен човек да се събуди един ден и да се окаже уважаван и почитан от хиляди хора духовен учител. Това не става само в приказките, показва го историята на едно испанче.

Прераждане

За разлика от християните на Изток будистите вярват, че душата на човека се преражда от живот в живот. В Индия и Тибет е издигнато в култ търсенето на просветени души, които в минали инкарнации (прераждания) са били гурута, чудотворци или лами. Като такъв е разпознат и малкият Осел Хита Торес. Когато бил на 14-месечна възраст, Далай Лама казал, че той е превъплъщение на почитан тибетски лама. Така младенецът е даден от семейството му в Индия и се възкачва на трон. Това продължава до 18-годишна възраст. Тогава Осел отказва вече да изпълнява тази роля и се отдава на купони и разгул на остров Ибиса, за да компенсира младежките си години, лишени от телевизия, футбол и момичета. Близо две десетилетия по-късно испанецът реши да разкаже своята уникална история, превърната в телевизионен сериал.

Експеримент

„В известен смисъл може да се каже, че съм социален експеримент“, изповядва се Хита Торес, сега на 37 години, пред английската преса. И добавя: „Превъплъщението е почти като да отидеш в казиното. Залагаш на нещо, когато не знаеш какъв ще бъде резултатът и инвестираш“.

Осел е роден през 1985 г. в малко селце в подножието на планината Сиера Невада в Испания. Родителите му били предани последователи на Лама Йеше – тибетски духовен водач, който е работил, за да направи будистките учения достъпни за западняците, и който е починал точно една година преди раждането на момчето.

Малкото дете е отведено в Индия, където му е направен тест, подобен на практикувания и в България прощъпалник. На една маса са сложени различни предмети, между които и такива, принадлежали на Лама Йеше. За изненада на всички младенецът хванал нещата, принадлежали на покойния духовен водач. Според обичая това е изтълкувано, че ламата е дошъл отново на Земята, но в тялото на испанчето. Тогава на едва година и два месеца то се среща и с Далай Лама – най-високопоставената фигура в тибетския будизъм. Като последна инстанция той също потвърждава, че детето е поредното прераждане на Лама Йеше. Така невръстният Осел Торес е сложен на трон и започнал да дава благословия на поклонници от цял свят.

Той се премества в манастир в Южна Индия, заменяйки спорт, филми и игри за монашески одаяния (саронг) и интензивно обучение. „За мен това беше време на страдание“, споделя Хита Торес.

Семейство

Опитите на семейството му да се премести с него в Индия се оказват сложни - Хита е петото от деветте деца и майката трябвало да се грижи за неговите братя и сестри. „Да седя на трона беше много неудобно за мен“, спомня си днес испанецът. „Трябваше да слагам ръцете си на главите на хората. Но кой съм аз, си мислех, че да благословям и да опрощавам грехове? Във всеки случай предпочитах прегръдката“, разказва бившият будистки лама.

Когато навършил 18 години, той съобщил на манастира, че напуска. Преместил се в дома на семейството си в Ибиса. „Минах от една крайност в друга - разказва някогашният духовен водач. - От това да бъдеш напълно изолиран и да учиш, където няма забавления, никакви разсейвания, до най-свободния живот без никакъв контрол.“

У дома той тепърва започва да учи основни умения като готвене и чистене – задачи, които преди това са били изпълнявани вместо него от слугите в неговия дворец.

Докато скача между престижни училища, алкохолни фестивали и живот по улиците на Венеция и Неапол, въпросът какво да прави след това започва да се върти в главата му. „Нямах нищо, с което да се свържа или да се идентифицирам. За много хора аз бях разочарование. Не следвах пътя, който беше предназначен за мен”, разказва Осел.

Филм

Един ден до Хита Торес достига мълвата, че Лукас Фигероа, аржентински филмов режисьор и продуцент, планира да направи филм или сериал, базиран на живота му.

Хита Торес се съгласява, усещайки, че е узрял от разстоянието на годините да разкаже своята история.

„Имам петгодишен син и никога не бих могъл да го предам (на такъв живот). Но съм много благодарен, че родителите ми повярваха в тази възможност, защото в противен случай щях да пропусна много добри неща“, прави равносметка Торес. Той е благодарен и на различните срещи с Далай Лама, които иначе никога нямало да се случат. Той описва себе си като ученик на Далай Лама.

Обича растенията досущ покойния Йеше

През последните години Хита Торес насочва енергията си към екологични каузи, стартирайки през 2020 г неправителствена организация за засаждане на дървета. Това е малко намигване към страстта му към градинарството – интерес, който той споделя с покойния Лама Йеше. „Цял живот откривам прилики с Лама Йеше и това винаги е изненадващо за мен, защото никога не съм се идентифицирал с него“, споделя испанецът.