0

Д а засегнеш Владимир Путин по най-милото му - строго пазени машинации и тайни за всякакви престъпления на режима му. Това буквално изстреля българския разследващ журналист Христо Грозев на световната сцена.

Успехът обаче не идва веднага и има цена. Той не вижда семейството си, живеят разделени в различни държави и е под постоянен риск, че може да бъде ликвидиран. Христо Грозев грабва най-високото отличие на филмовата академия на САЩ с документалния си филм „Навални“. „Когато Навални си тръгваше от Германия към Русия, ми каза: “Досега аз бях номер 1 в списъка на Путин, оттук нататък си ти". Тогава тези думи ми се сториха пресилени, но в следващите 2 години се оказа, че е така”, са първите думи на българина, след като докосва златната статуетка. Той присъства лично на галавечерта за разлика от наградите в Англия, където лентата отново бе наградена с БАФТА. Заради заплаха за сигурността обаче Грозев не беше допуснат. Това провокира и множество коментари в социалните мрежи, че MI6 и MI5 (разузнаването на Британия) трябва да вземат пример как се работи от щатските им колеги.

Отравянето

Документалният филм за Алексей Навални разказва за отравянето на опозиционера на Путин през 2020 г. с новичок. С такова вещество беше тровен и Сергей Скрипал. Навални започва да работи с Грозев като представител на разследващия сайт „Белингкат“. Така двамата стигат до самоличността на агентите на Федералната служба за сигурност на Руската федерация, участвали в отравянето. Лентата завършва с посланието на Навални към всички руснаци: „Не ви е позволено да се предавате“, казва той. Христо Грозев коментира реакцията на руската върхушка, след като разбрала за Оскара. „Имам чувството, че като медиен съветник на Путин Дмитрий Песков е гледал филма, унизително е да се твърди обратното. Ще цитирам Навални, че пътят към ада е постлан с бездействие на добри хора. Всеки индивид трябва да разбере каква сила притежава и да направи нещо", споделя той пред Нова тв.

Руският опозиционер, който в момента се намира в затвора с 11-годишна присъда, излиза с постове в Twitter, в които споделя, че е щастлив от отличието. „Разбира се, че съм ужасно щастлив и докато се радвам, се опитвам да не забравям, че не аз получих "Оскар", като допълва, че "истинската звезда на този филм е Христо Грозев“.

Полет 17

Преди да грабне „Оскар“, Грозев прави четири ударни разследвания, разтърсили целия свят. Първото е за сваления през 2014 г. полет 17 на Малайзийските авиолинии. На фаталния ден самолетът изпълнява полет Амстердам - Куала Лумпур. На борда има 298 души общо, които загиват. Първоначалната информация е, че нещо е надупчило аероплана. След това става ясно, че е уцелен с ракета земя-въздух „Бук“, доставена от 53-та противовъздушна бригада от руските въоръжени сили, базирана в Курск.

Вторият журналистически удар със световен отзвук на Грозев е за служители на ГРУ (руското военно разузнаване), които участват в уговарянето на преврат в Черна гора преди шест години. Целта е да се попречи на страната да стане член на НАТО. Разобличени са Едуард Шишмаков и Владимир Попов, а година по-късно са осъдени на 15 и 12 г. решетки. „Белингкет“ разкрива, че истинското име на Попов всъщност е Владимир Николаевич Мойсеев. Офицерът е служител на ГРУ с чин полковник или подполковник и е роден през 1980 година. „Инсайдер“ още тогава написа, че в периода 2013-2016 година Мойсеев е пътувал многократно до Грузия, България и Гърция. Не е ясно какво е правил в тези държави. Пътуванията му до България през 2015 г. съвпадат с момента, в който поне двама сърби от паравоенни отряди, сражавали се в Донбас и обучавани в лагери на ГРУ в Ростов на Дон, са установили своя база у нас.

Новичок

Третото разследване, вкарало българина и „Белингкет“ в световния фокус, е за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английското градче Солсбъри през 2018 г. Година по-късно Христо Грозев и колегите му печелят наградата за разследващ репортаж на Европейската преса за "Разкриване на заподозрените за отравянето в Солсбъри". В нея те идентифицират извършителите на отравянето, посочени като  Александър Петров и Руслан Боширов. Журналистите обаче разкриват, че единият се казва Чепига - на 39 години и е офицер от ГРУ.

Темата неусетно захваща и опита за отравяне на Навални.

Издирван

Много е любопитен и начинът, който използва Грозев, за да документира военните престъпления на Русия във войната с Украйна. Става въпрос за цифрови инструменти с отворен код. След няколко материала по темата в края на миналата година Грозев е обявен за издирване от Русия. На сайта на Руското министерство на вътрешните работи пише, че той е „издирван по член от Наказателния кодекс“. Никъде обаче не се казва какво точно нарушава. Още тогава българинът заяви, че те „не биха се спрели пред нищо, за да я накарат да изчезне“, визирайки разследващата журналистика, която разкрива руските машинации и зверства.

Малко по-късно журналистът напусна Австрия, където живееше от 20 години със семейството си. Установи се в САЩ, но не е ясно точното му местонахождение заради мерки за сигурност. Българските власти с половин уста обявиха, че биха организирали охрана, ако той е у нас.

Завършва право, оглавява „Белингкат“

Христо Грозев беше назначен за изпълнителен директор и председател на борда на базирания в Нидерландия разследващ сайт “Белингкат“ в началото на 2022 г. Той заменя на поста британския журналист Елиът Хигинс, който е основател на сайта и вече ще изпълнява функциите на негов творчески директор, обявиха от изданието. "За мен е чест, че мога да допринеса за “Белингкат“ с опита си от предишни свои позиции, с което се надявам да усъвършенствам организацията на стратегическо и управленско ниво. Очаквам с нетърпение да работя с Елиът и неговия екип в борда още по-отблизо", заяви тогава Грозев. “Свободна Европа“ публикува тогава и още от биографията на българина. Той е завършил журналистика и право. В България името му доби популярност през 2011 г. покрай фирмата BG Privatinvest GMBH и смяната на собствеността на пресгрупата, издаваща вестниците "24 часа" и "Труд" след оттеглянето на германските издатели от ВАЦ.