0

К ъсият ден, по-малкото светлина, ниските температури водят до понижаване на емоционалния ни тонус. Често водят и до депресивни разстройства. Това важи най-вече за късната есен и началото на зимата.

Мрачното и дъждовно време влияят на настроението ни, а оттам върху здравето и продуктивността ни. Смята се, че жените са по-засегнати от депресивни разстройства. Ако не вземем мерки, това може да продължи дълго време.

Изключително важно е да обърнете внимание на менюто. Има някои храни, които могат да помогнат да се справите в тези моменти. На първо място консумирайте повече млечни продукти и яйца, които ще ви набавят витамин D. Той има пряко отношение към настроението ни. Ниските му нива се свързват с депресивни симптоми. За да си набавите този витамин, може да приемате и повече гъби, риба, морски дарове, месо. 

Тъгата 

Черният шоколад е изключително полезен в борбата със сезонната депресия. Едно блокче тъмен шоколад може да ви помогне да се справите с тъгата през зимните месеци, тъй като е много богат на полифеноли - антиоксиданти, които подобряват настроението.

Естествен лек при депресия са и орехите. Те са прекрасен енергиен източник, защото са пълни с протеини, мастни киселини, антиоксиданти и омега-3. Включването им в храненето всеки ден през зимата подобрява имунитета, поддържа здравето на мозъка, паметта и концентрацията и се бори с есенно-зимната депресия. 

Тревожност

Бананите са много полезни при сезонна депресия. Те също са богати на триптофан, калий, магнезий и полезни въглехидрати. Помагат да подобрите настроението и да заспивате по-лесно. Триптофанът е съединение, което намалява депресията и се среща в някои храни. То е и основна активна съставка на някои хранителни добавки или медикаменти за борба с тревожност, безпокойство, нервност. Триптофанът се среща в завидни количества в пуешкото месо. То е богато на постни протеини като пилешкото, сьомгата, а и е много вкусно.

Лягайте по едно и също време

Сезонната депресия може да ни накара да спим по-малко или повече. Като всяка крайност това може да се окаже проблем за енергията ни. Един от най-сигурните начини да я избегнем е като установим добра хигиена на съня. Ето какво трябва да направим:
Да се събуждаме по едно и също време.
Да си лягаме по едно и също време.
Да четем книга преди сън.
Да избягваме синята светлина от телефона ни, да не го държим близо до леглото.
Да медитираме, да слушаме успокояваща музика или да правим йога.

Внимавайте с антидепресантите

Внимавайте с антидепресантите. Многобройни изследвания са доказали, че те не влияят върху състояния като есенната депресия. По-добре заложете на натурални антидепресанти и средства, които нормализират съня. Можете да пиете вечер чай с мента, да взимате вана с етерично масло лавандула и др. Комуникацията с околните също е много важна в моменти, когато усещате емоционална и психическа натовареност. За депресивните състояния е характерна самовглъбеността. Общуването с близки и важни за вас хора е отличен начин да се заредите с положителни емоции.