0

Т айната вечеря на Исус, по време на която Той говори за очакващите го предателство, страдания и кръстна смърт е едно от централните събития в християнството. Именно по време на вечерята Христос установява ритуала на Евхаристията, представяйки хляба и виното като символи на своето тяло и кръв. И затова сцената по време на откриването на олимпийските игри в Париж, представляваща по един предизвикателен и неприемлив за вярващите начин отправка към Тайната вечеря не само предизвика острите протестите на Ватикана и православните патриаршии, но и направо взриви социалните мрежи. По ирония на съдбата по същото време британският вестник „Дейли мейл“ публикува последните археологически изследвания в Израел, посветени именно на мястото на това ключово евангелско събитие.

Технологии

Изследователите смятат, че след 2000 години са открили възможното местоположение на сградата, в която се провела библейската вечеря. Става въпрос за горната стая на двуетажна къща с варовикови стени и червен наклонен покрив в Йерусалим. Тази сграда съществува и днес. През 2019 г. Израелският институт по антиките започна да тества теорията, използвайки лазерна технология и фотографски техники, за да възстанови оригиналния вид на сградата чрез високотехнологични компютърни модели. Изследванията разкриват уникални произведения на изкуството, но все още няма археологически доказателства, които да потвърждават, че именно това е мястото на Тайната вечеря.

Горната стая

 Горната стая
hiddentruth.site

Тъй като традиционните археологически разкопки не са дали никакви полезни доказателства, които биха могли да изяснят въпроса, учените са били принудени да прибегнат до други средства, за да намерят улики, които биха могли да им помогнат да намерят тази легендарна стая, която има толкова голямо значение за по-широката християнска общност и за специалистите по древна история въобще.

Въпреки че точното местоположение на камерата на Тайната вечеря засега остава неизвестно, археолозите, посветили се на търсенето, смятат, че са по-близо от всякога до намирането на мястото. Техните изследвания се фокусират върху развалините на древна двуетажна структура, която може да се види на планината Сион, близо до стените на Стария град на Йерусалим.

В православните икони Тайната вечеря се провежда в малко помещение.

 В православните икони Тайната вечеря се провежда в малко помещение.
икони.com

Това е сграда, за която отдавна се смята, че е както мястото на погребението на библейския цар Давид, така и мястото, където е била проведена Тайната вечеря - Горната стая (известна като „ценакъл“, или „трапезария“ на старолатински), свързваща двата етажа.

Евангелието

Историята за Тайната вечеря, по време на която Исус разчупи хляб с апостолите си за последен път, преди да бъде арестуван и разпнат, е добре известна дори на атеистите. Православната иконография е наложила в съзнанието ни представата, че Тайната вечеря се е състояла в някакво малко помещение.

Картата, на която с бял кръг е отбелязана къщата с голямата горница.

 Картата, на която с бял кръг е отбелязана къщата с голямата горница.
hiddentruth.site

Но въпросната горница е била използвана като голяма молитвена стая и е можела да побере до 120 богомолци. Впрочем и самият Христос говори за голямо помещение:

“И прати Иисус Петра и Йоана, като им рече: идете, пригответе ни пасха, за да ядем.

А те Му рекоха: де искаш да приготвим?

Той им отговори: ето, като влезете в града, ще ви срещне човек, който носи стомна с вода; идете след него в къщата, дето влезе, и кажете на стопанина на къщата: Учителят ти казва: де е стаята, в която да ям пасхата с учениците Си?

И той ще ви покаже горница голяма, постлана; там пригответе.

Като отидоха, намериха, както им бе казал, и приготвиха пасхата“ (Лука,22:8-13). Така че стаята, която иска Исус за неговата пасхална трапеза с апостолите, отговаря на тази от къщата на планината Сион. Защото още през IV век след Христа християните започнали да посещават двуетажна къща на планината Сион с варовикови стени и наклонен червен покрив, убедени по неизвестни причини, че нейната горница е мястото, където се е състояла Тайната вечеря. Интересното е, че няколко произведения на изкуството, датиращи от същия период от време или може би по-рано, също изобразяват Тайната вечеря, споделена от Исус и неговите най-близки последователи в тази стая.

Забрани

Така на пръв поглед нещата са изяснени - това е мястото на Тайната вечеря. Но усложняването на търсенето на доказателства, че „Горницата“ на планината Сион наистина е била мястото на Тайната вечеря, е фактът, че археологическите разкопки са забранени в това културно-религиозно и историко-политически чувствително място. Подобни разкопки биха могли да докажат дали най-дълбоките основи на структурата, които са били ремонтирани или възстановявани няколко пъти през вековете, всъщност датират от времето на Исус. Въпреки това ограничение относно възможностите за пълно изследване анализът на Дейвид Кристиан Клаузен от Университета на Северна Каролина в Шарлот предостави доказателства, свързващи Тайната вечеря с въпросната сграда.

Карта

В своето изследване той анализира карта на Йерусалим, създадена през 560 г. сл. Хр., открита през 1884 г. от гръцки свещеници, които строят нова църква в Йордания. Тази карта показва като изображение Светата земя, която има Кардо максимус (главна улица), която се спуска по центъра, както и две свещени структури в южния край (долу вдясно), разпознаваеми по червените покриви. Всички обекти са обозначени на гръцки, включително Дамаската порта и площадът от лявата страна, южната порта Яфа в долната част и Витлеем отдясно.

Дамаската порта в Йерусалим, зад която се намира мястото на събитието. 

 Дамаската порта в Йерусалим, зад която се намира мястото на събитието. 
upload.wikimedia.org

Клаузен отбелязва, че изображенията на тази карта съответстват на местоположението и архитектурния стил на древна двуетажна сграда, която днес се намира на върха на планината Сион, демонстрирайки, че оригиналната версия на настоящата структура е построена отдавна и е идентифицирана като свято място. И е съвсем нормално, ако Тайната вечеря е била празнувана там.

Предполагаемата сграда на Тайната вечеря днес.

 Предполагаемата сграда на Тайната вечеря днес.
dailymail.co.uk

Това предостави някои сериозни косвени доказателства, които предполагат, че въпросната горница може да е стаята на Тайната вечеря. Но това очевидно не беше достатъчно, за да го докаже окончателно. Въпреки това две древни произведения на изкуството, които наскоро бяха преразгледани, предоставят повече доказателства в подкрепа на това твърдение.

Вход Господен

Една такава картина е рисунка от шести век, открита в Италия през 1846 г., която изобразява Исус, който влиза през южната порта на Йерусалим на гърба на магаре. На заден план можете да видите сграда, която е идентифицирана като ранна версия на Тайната вечеря, разположена на върха на планината Сион. Историята зад този дизайн може да бъде намерена в Евангелие от Матей, която разказва за влизането на Исус в Йерусалим на гърба на магаре, изпълнявайки по-ранно пророчество.

Барелеф

Второто произведение е барелеф от четвърти век, открит през 1585 г., който изобразява Исус с Мария Магдалена, след като е бил разпнат и възкръснал от мъртвите.

На барелефа с Исус и Мария Магдалена също има къща с наклонен покрив. 

 На барелефа с Исус и Мария Магдалена също има къща с наклонен покрив. 
dailymail.co.uk

Отново Тайната вечеря може да се види на заден план, разпознаваема по местоположението и наклонения червен покрив.

В Книгата на Йоан се казва, че Исус се е върнал в стаята, където е провел Тайната вечеря малко след възкресението си, което обяснява присъствието на Тайната вечеря в тази скулптура.

Къща с червен покрив присъства на иконата Вход Господен в Йерусалим.  

 Къща с червен покрив присъства на иконата Вход Господен в Йерусалим.  
dailymail.co.uk

Започналото през 2019 г. от Израелския институт по антиките (IAA) проучване на мястото на планината Сион засега няма окончателно потвърждение, че мястото на Тайната вечеря е открито, въпреки че технологията за лазерно сканиране и техниките за фотографско изображение създадоха 3D модел на Горницата с всички актуализации и ремонти, направени през вековете.

Компютър датира сградата от IV век

Възпроизведената от изследователите от IAA по-подробна карта на древната версия на сградата разкри някои интересни и скрити преди това характеристики. Те включват символи на тавана, които представляват „Божият Агнец“, и „Лъвът на Юда“. „Лъвът е бил символ на цар Давид“, а съгласно Библията Христос е негов потомък, обясни Амит Рийм, главен археолог в Окръжния орган за антики на Йерусалим. Компютърното моделиране установи, че сегашната версия на горницата е изградена през XII век от рицарите кръстоносци върху византийска църква от IV век, като характеристиките на последната са включени в новата структура. Тази сграда може да е била построена върху още по-стара сграда, която е съществувала от времето на Исус, но без по-традиционни разкопки за изследване на мястото, това не може да бъде доказано. „От време на време, когато имаме възможност, продължаваме да документираме други части от свещения комплекс“, казва Рийм. „Надявам се, че може би в бъдеще ще можем да направим малко класически археологически изследвания.“

Дори това никога да не се случи, изследователите ще продължат да търсят улики за истинския произход на легендата, свързваща Тайната вечеря на Исус с Тайната вечеря на планината Сион. Това, което те вече са открили, силно подсказва наличието на връзка и по-нататъшни изследвания в библиотеки, архиви, музеи и други места, където се съхраняват древни произведения на изкуството и исторически записи, биха могли много добре да предоставят повече доказателства за потвърждаване на тази връзка.

Евреите празнуват бягството от Египет

Пасха или Песах е еврейски празник, един от трите главни празника наред с Шавуот и Сукот), на които, следвайки изискванията на Петокнижието, древните евреи са извършвали поклонничество в Йерусалимския храм. Пасха се празнува на четиринадесетия ден от първия слънчев и четвърти лунен месец Нисан. Той е посветен на изхода на евреите от Египет и почитането на своя Бог като изкупител. По време на празника символично се преповтарят моменти от последната вечер преди бягството. Самото събиране около празничната трапеза се нарича Седер. На нея се яде изпечено на открито жертвено агне заедно с безквасен хляб (маца) и сурови зеленчуци, като се произнасят 4 тоста с вино. Основният смисъл на празника е постоянното изкупление на еврейския народ. В християнството празникът Пасха се трансформира във Великден, на който се почита Исус Христос като изкупител и спасител на човечеството.