0

С лед едногодишн прекъсване на 15 април българска църковна делегация, водена от Старозагорския митрополит Киприян, ще отлети с правителствения „Фалкон“ в Йерусалим, за да донесе Благодатния огън за Великден. Той слиза от небето в базиликата „Възкресение Христово“ в Йерусалим - един от първите християнски храмове в света, построен на мястото, където според преданието е разпнат, погребан, а сетне и възкръсва Иисус Христос.

Коронавирус

Миналата година Светият синод се отказа от изпращането на делегация за пламъка, който по чуден начин Бог дава за Пасха на Божи гроб. Вместо това бе ползван запазеният в синодалния параклис „Свети цар Борис-Михаил“ пламък, който слезе от Небесата през пролетта на 2021 г. Тази година вярващите ще се стекат без ограниченията заради Ковид-19 в Йерусалим на 15 април, за да се докоснат до чудото, наречено Благодатния огън, и да си отнесат част от него у дома.

Феноменът

Векове наред Христовото Възкресение се съпътства от това велико чудо, което се случва всяка година на Божия гроб в съботата преди Великден. Обикновено чудото става по обяд българско време между 13 и 14 часа, но никога не се знае с точност.

В Йерусалим над мястото на Господния гроб е издигнат малък параклис, наречен Кувуклия, а над него - величествен храм. Всяка година на Велика събота православните получават там Благодатния огън. Той има небесен произход и в първите минути след появата си не пари и не изгаря ръцете и дрехите.

Велика събота

Най-ранните сведения за това чудо са от II век след Христа. Оттогава досега всякога в навечерието на Велика събота загасят всички кандила и свещи в храма. Светските власти правят строг оглед дали няма оставено нещо запалено. После запечатват входа на параклиса, в който е Божият гроб. Православният патриарх на Йерусалимската църква сваля богослужебните си одежди. В бял стихар, пристегнат с кожен колан, той застава пред входа на параклиса. Според традицията войници проверяват дали в дрехите на архиерея не е укрито огниво. После премахват печата от входа и патриархът влиза в пещерата с Господния гроб. Там цари мрак. Започва напрегнато чакане - 15, 20 или повече минути, понякога и часове. Притихнал, народът очаква отвън и се моли. Изведнъж във въздуха се появяват светлини, подобни на мълнии. Хората започват да ликуват. От северния отвор на параклиса се показва снопче запалени свещи. Това означава, че Господ не се е отвърнал от човешкия род. Защото се вярва, че ако Огънят не бъде даде на Пасха, това е знак от Бога, че скоро ще дойде краят на света. Хората считат огъня за лечебен в първите му минути...

Цялата статия може да прочетете в броя на 12 април (сряда) на в. „Телеграф“ и неговото сп. „Чудеса и Вяра“. Не изпускайте още уникални и интригуващи четива в списанието за духовност на България, което излиза всяка сряда с вестник „Телеграф“.