0

Н ай-известната чудотворна икона в Южна Украйна оцеля под развалините на Спасо-Преображенската катедрала, която бе разрушена по време на руски обстрел срещу Одеса на 23 юли. Касперовската икона на Божията майка бе извадена първа от руините на храма, защото е символ на вярващите православни християни в района от векове.

Разрушеният храм в Одеса.

 Разрушеният храм в Одеса.
АП/БТА

Преображенската катедрала, най-важната църква в Одеса, е основана през 1794 г. и разрушена по време на съветското управление. Възстановена е след разпадането на Съветския съюз и е осветена през 2010 г. лично от главата на Руската православна църква патриарх Кирил. Днес едни твърдят, че храмът продължава да е към руския синод, други – че е към онази част от Украинската православна църква, която е свързана с Москва. Което и от двете да е вярно, паметникът на културата, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, не оцеля при ракетния обстрел на 23 юли 2023 г.

Милосърдие

Много жители на Одеса са убедени, че запазването на изображението на Богородица под руините е поредното чудо, което иконата е сътворила. Тя спасява Одеса от завоевателите по време на Кримската война - след като е изнесена на литийно шествие, на 1 октомври 1855 г. френско-английският флот внезапно напуска Одеския залив. За жалост днес Божията майка не успя да запази града си от разрушенията.

Вярващите се молят пред оцелялата от обстрела икона.

 Вярващите се молят пред оцелялата от обстрела икона.
АП/БТА

Иконата принадлежи към известния византийски каноничен тип икони, наречени „Милосърдие“ (на гръцки Елеуса ─ милостива). Този иконографски стил датира от свети апостол и евангелист Лука. Касперовската Богородица се смята за покровителка на флота, и то не само на морето, но и във въздуха.

Църковният историк протойерей Сергей Петровски, живял в края на XIX век, описва обстоятелствата около намирането на това изображение: „По време на царуването на императрица Елисавета Петровна (средата на XVIII век) в Херсонска губерния живели хора от Трансилвания, Сърбия и други славянски земи, които пристигат по призив на руското правителство, за да защитят южните граници на империята от набезите на татарските и турските орди. Държавните власти им дават възможност да строят малки крепости, създават тук за православното население специална така наречена славянска епархия и дават на тази гранична ивица името Славяно-Сърбия. След завоеванията на Русия, последвали при управлението на императрица Екатерина Втора, сръбските полкове са разпуснати. Около някогашните крепости били подредени спокойни и малки градчета. В Херсонска област е имало много руско-сръбски семейства, които са пазели добрия морал, старите обичаи и силна привързаност към православната вяра. И чудотворният Касперовски образ на Божията майка принадлежал на сръбски род. Някакъв благороден сърбин, заселил се в Херсонска губерния в средата на XVIII век, донесъл иконата от Трансилвания”.

Кой и кога точно е нарисувал този образ, не е известно. Но той принадлежи на знатната съпруга на земевладелец от Херсон – Юлияния Касперовска. На името на фамилията е кръстено и малкото село Касперово, днес Кизомис.

Чудесата

Множество изцеления се случват с иконата. Благородничка от съседно село се моли и спасява ръката си. Оттогава в къщата на Касперовска започват да се стичат много хора на молитва. Парализирани и епилептици са излекувани. Например: „След молитва пред образа и помазване с масло от светилника умът на новоивановската селянка Прасковя Семипудова, която дълго време беше обсебена от лудост, се върна”.

В средата на XIX век, след направено официално проучване от специална комисия синодът на Руската православна църква обявява иконата за чудотворна. Касперовската Богородица се почита като закрилничка на град Николаев и се почита на 1 юли. Тя се пренася всяка година в Херсон на Възнесение Господне и остава там до 29 юни, а от 1 октомври до Великден се намира в Одеса. В Кишинев, Тираспол и Крим също почитат чудотворния образ.

Най-известното чудо, свързано с тази икона през ХХ век, е избавлението на цяло село от холера през 1922 г. Последното годишно пренасяне се е състояло през 1918 г., като оттогава тя постоянно се намира в Преображенската катедрала в Одеса. До 23 юли 2023 г., когато тя бе разрушена.

Молят й се и в България

Копие на Касперовската Богородица от град Ананиев в Украйна, което също се смята за чудотворно, е идвало два пъти у нас в района на Бургас – през 2014 и 2019 г. Счита се, че този образ на Дева Мария е закрилник на цялото Черноморие. И в България се организират литийни шествия с иконата по Петровден. Отслужва се и специална Касперовска молитва за здраве, спасение и изцеление.