0

З а трети път през последните 20 години светата обител Есфимену на Атон и нейните 118 монаси са в пряк сблъсък с полицията в Гърция, която обявява акция за изгонването им. През 2006 и 2013 г. вече имаше сериозни сблъсъци с полицейски сили, които се опитваха да отстранят монасите, които според правосъдието незаконно заемат територията на манастира. Поредният кръг от конфронтация започна миналия вторник, 16 юли, когато полицейският участък в Кариес поиска писмено от Светия Кинотис на Атон официално разрешение да продължи с операция за изгонване на монасите.

Според информацията стотици полицаи с тежка техника са разположени край манастира в готовност за акция.

Бунтът

Манастирът, поне от 1972 г., зае твърда позиция срещу Патриаршията, като прекъсна всякакви контакти. Зилотите от манастира не са съгласни с опитите за общение с представители на Римокатолическата църква от страна на Патриаршията, докато въпреки усилията, които Патриаршията полага за възстановяване на отношенията, а разривът остава непреодолян.

Монасите зилоти се бранят с коктейли Молотов.,  

 Монасите зилоти се бранят с коктейли Молотов.,  
prototema.gr

През 2002 г. старото братство е обявено за незаконно, а монасите са окачествявани като "натрапници", които трябва да напуснат манастира, като са изключени от държавни и европейски фондове. За властите новото братство на Есфименос в Кариес, основано през 2005 г., е официално признато за легитимно.

Съпротива

През лятото на 2013 г. членовете на новата общност се опитаха да изгонят монасите от старата от манастира в Кариес. Типичен за онова време е образът на монах от стария манастир, държащ в ръка... коктейл „Молотов“, готов да я хвърли срещу полицията.

Срещу членовете на старото братство има висящи дела и влезли в сила присъди до девет години затвор, както и решения за депортиране от Света гора. Един от осъдените е въпросният монах с „Молотов“ в ръката.

Монасите

Междувременно на 21 юли в Уранополи се проведе протестен митинг на привърженици на старото братство. Вярващите, които пристигнаха в Уранополи от цялата страна, викаха лозунга „Православие или смърт“ и изразиха несъгласието си срещу всякаква полицейска намеса в манастира Есфигмену.

Архимандритите Методий (вляво) и Вартоломей си оспорват правата над манастира.

 Архимандритите Методий (вляво) и Вартоломей си оспорват правата над манастира.
vimaortdoxias.gr

Старецът Методий, един от осъдените за инцидентите от 2013 г., каза пред местен сайт, че в случай на полицейска операция „ние сме готови да защитаваме манастира до смърт“.
„Това е нашата духовна родина. Тук сме се родили духовно и тук ще умрем“, обясни той и каза, че „полицаите са само служители, не ги разбирам погрешно. Имаме стари хора, които живеят тук от 50, 60, 70 години. Забраняват ни да излизаме от манастира, за да отидем да вземем храна. Носим нещата на гръб и вървим по 1,5 километра. Нека старците умират, защото двама души го искат? За Бога, къде сме?

Обвинения

„Обвиняват ни в неща, които не са верни, че обучаваме руснаци. Ние, който дойде, ще го нагостим, ще му дадем парче хляб да яде. И руснак, и турчин, ще му предложим чаша вода. И това става със собствени усилия, защото всичко ни е отнето. Много пъти нямам дори 5 евро, за да купя нещо на стареца. Дължа го на другите братя, които ни помагат“, каза между другото той. Той вярва, че монасите са "приели преследването на ранните християни". Не от врагове, а от самия патриарх (има се предвид Вселенският патриарх Вартоломей), който би трябвало да ни бъде баща, както и от светата общност“. Накрая той обяснява, че „различието ни с патриарха е духовно. Ние не го смятаме за православен с това, което прави, тъй като с действията си е против Православната църква и затова не го поменаваме“. Накрая твърди, че "европейските пари са троянският кон, който ще унищожи Атон", тъй като ще позволят на жените да влязат на полуостров Атон по искане на ЕС.

Москва

Какво обаче се случва през последните години? Веднага след инвазията на Русия в Украйна през началото на 2022 година руски ултранационалисти окупират помещенията на манастира, споделя пред гръцкото издание Прототема официалният игумен на светата обител Вартоломей (да не се бърка с Вселенския патриарх Вартоломей). По-конкретно той говори за влизането „в окупираната сграда на манастира от група (водена от свещеник) руски ултранационалисти, носещи знамето на бившата Руска империя, заедно със съответния герб и изображението на цар Николай II“.

Манастирът се е превърнал в база на руските ултранационалисти.,  

 Манастирът се е превърнал в база на руските ултранационалисти.,  
voria.gr

Според игумена „отношенията на окупаторите с руските ултранационалисти, носталгични по Руската империя и нейната империалистическа политика на достъп до Егейско море, не са просто случайни“ във време, когато „същите символи, знамена и транспаранти, които се използват в ултранационалистическите расистки маршове в Москва“, отбелязва преди две години той.

Акцията може да се отложи до септември

Междувременно се състоя събрание на представителите на 20-те манастира на Кинотиса. Повечето от тях изразиха безпокойството и тревогата си. "Не искаме да се случва нещо и да се предизвикват инциденти", отбелязаха те. Атон беше травматизиран от образите, които обиколиха света от тъжните събития от декември 2006 г., когато се стигна до стълкновения и дори до ранени. Властите имат прозорец за действие само до днешния 31 юли. Според гръцките закони принудителното изпълнение не може да се прилага в периода между 1 и 31 август. Така че, ако този „прозорец“ се пропусне, акцията по изгонването на „фанатиците“ както ги наричат другите манастирски общности, ще трябва да се пренасочи най-рано за септември.